Hoe donkerder de huid, hoe lager overlevingskansen huidkanker

© iStock

Van nature meer melanine in je huid hebben beschermt je niet tegen UV-schade en evenmin tegen huidkanker. Een nieuwe studie kwam tot de ietwat schokkende conclusie dat hoe donkerder je huid is, hoe lager je overlevingskansen wat huidkanker betreft.

Voor hun onderzoek dat gepubliceerd werd in de Journal of the American Academy of Dermatology, namen researchers van de Case Westerns Reserve University de National Cancer Institute database onder de loep, en focuste zich op een groep van 97,000 mensen die tussen 1992 en 2009 de diagnose huidkanker kregen.

Uit het onderzoek bleek dat blanke patiënten vaker melanoom (een vorm van huidkanker) kregen, maar ook de beste overlevingskansen hadden. Sterker nog: dat die overlevingskansen afnamen naarmate de huid donkerder werd. Zwarte patiënten hadden de slechtste overlevingskansen, en werden ook vaker te laat gediagnosticeerd waardoor de kanker moeilijker te behandelen is.

Oorzaken

Toch was de timing van de diagnose niet de enige factor, aangezien patiënten met een donkere huid zowat de slechtste prognose hadden in ieder fase van melanoom. De auteurs van de studie opperden hiervoor enkele mogelijke oorzaken: de kans bestaat dat mensen met een donkere huid minder snel een dermatoloog zien omdat ze denken dat huidkankergerelateerde zaken niet op hen van toepassing zijn, maar tegelijkertijd zijn heel wat dermatologen ook niet opgeleid om melanoom op een donkere huid te kunnen identificeren. Er blijft ook de mogelijkheid dat biologische verschillen tussen een bleke en donkere huid een rol kunnen spelen in het ontwikkelen van (agressief) melanoom.

Het is dus ontzettend belangrijk dat je jezelf ongeacht je huidskleur blijft beschermen tegen de zon en dat je ook plekken die niet blootgesteld worden aan de zon (zoals je voetzolen of onder je borsten) regelmatig controleert op afwijkende vlekjes en verkleuringen.

(KS via Science of Us)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content