Exhibitionisme, het taboe doorbroken: ‘Ik zit liever ontspannen thuis, in plaats van op een parking langs de E17’

6256447
Deborah Seymus
Deborah Seymus Freelancejournaliste

Tim* is exhibitionist. Hij geeft zichzelf graag letterlijk en figuurlijk bloot, maar zijn echte naam houdt hij liever voor zich. Onze vrouw stelde zich als gelijke op, ging zelf uit de kleren en kreeg zo een intieme kijk in het leven van iemand met een bijzondere seksuele voorkeur.

Tim* is exhibitionist. Hij geeft zichzelf graag letterlijk en figuurlijk bloot, maar zijn echte naam houdt hij liever voor zich. Onze vrouw stelde zich als gelijke op, ging zelf uit de kleren en kreeg zo een intieme kijk in het leven van iemand met een bijzondere seksuele voorkeur.

Wat betekent exhibitionisme voor jou?

“Ik vind het een onaangenaam woord, vooral dan omdat het een slechte connotatie heeft. Exhibitionisme, dat mag niet hé. Mensen denken meteen aan de man die zich in een potloodventersjas ongevraagd naakt toont aan voorbijgangers, maar dat is niet de kerndefinitie. Er bestaan zoveel verschillende vormen van exhibitionisme. Ik haal mijn genot uit mezelf naakt tonen aan mensen die daar de toestemming voor gegeven hebben. Dat kan ook door foto’s op te sturen, al vind ik het nog altijd spannender wanneer ik mijn lichaam in levende lijve kan tonen. Ik zou mezelf nooit ongevraagd naakt laten zien, al snap ik wel dat het mensen opwindt, omdat iets dat eigenlijk niet hoort nog steeds spannend blijft.”

Exhibitionisme is natuurlijk wel strafbaar.

“Ik vind dat niet zo gek, want het wordt door veel mensen als schokkend ervaren. Als er ineens een naakte man uit de bosjes springt kan ik begrijpen dat mensen daarvan schrikken en dat ze zich beschermd willen voelen. Dat gezegd zijnde heerst er nog wel te veel bekrompenheid over naakt zijn.”

Heeft dat ook niet met persoonlijke grenzen en toestemming te maken? Een nudist kan naakt op een strand liggen zonder opgewonden te geraken, maar wat met een exhibitionist?

“Als ik naakt rondloop op zo’n strand ben ik niet de hele tijd seksueel opgewonden al moet ik mezelf wel een beetje inhouden: mezelf naakt tonen aan mensen die het oké vinden dat ik naakt ben is net waar ik van geniet. Dat zijn voor mij dus inderdaad “bewustere” momenten dan voor een nudist. Bij mij draait het om bekeken te worden, bij een nudist draait het om vrijheid, creativiteit en nog meer van die ‘geitenwollensokkenpraat’.”

Bij mij draait het om bekeken te worden, bij een nudist draait het om vrijheid, creativiteit en nog meer van die ‘geitenwollensokkenpraat.

Exhibitionisme is opgenomen in het DSM als een seksuele afwijking (parafilie). Vind je dat terecht?

“Ach dan is alles een seksuele afwijking. Het is buiten de norm, niet iedereen doet het, dus is het abnormaal. Terwijl er heel veel mensen zijn die opgewonden geraken van zichzelf naakt te tonen – kijk maar naar al die mensen die zonder kleren achter de webcam kruipen. Zijn die dan allemaal geestesziek?”

Wanneer kwam jij erachter dat naakt zijn voor jou een intensere ervaring is dan voor anderen?

“Ik denk dat dat in de pubertijd was, wanneer iedereen alles ontdekt. Toen was ik er niet extreem veel mee bezig maar toen ik 18 was en op mezelf ging wonen, begon ik ineens wel veel naakt rond te lopen in huis en deed ik naakt dagdagelijkse dingen zoals koken en studeren. Ik masturbeerde ook ontzettend veel en lang. Ik kwam toen ook voor het eerst in aanraking met pornomagazines. En dan begon ik mezelf af te vragen: “hoe cool zou het zijn om voor die lens te staan?”

Exhibitionisme draait niet enkel om ‘dingen die niet mogen’. Je kan mij 100 keer seks op spannende plaatsen voorstellen, maar daar vind ik niks aan

Wat is jouw ultieme fantasie op het gebied van exhibitionisme?

“Ik word echt ontzettend opgewonden van masturbatie, zeker als dat in gezelschap gebeurt. Ik heb dat nog nooit gedaan, daarom is het misschien ook mijn ‘ultieme’ fantasie. Toen ik een jaar of 16 was heb ik wel eens met vriendjes onder de lakens samen gemasturbeerd maar dat ging er allemaal heel netjes aan toe. Dus dat valt niet te vergelijken met de fantasieën die ik nu heb over groepsmasturbatie. Soms vrees ik dat die fantasie mooier is dan hij in werkelijkheid zou zijn, maar ik blijf er bij dat het beter is om een fantasie uit te voeren dan hem enkel in je gedachten te houden. Je ziet, exhibitionisme draait niet enkel om ‘dingen die niet mogen’. Je kan mij 100 keer seks op spannende plaatsen voorstellen, maar daar vind ik niks aan. Ik zit liever ontspannen thuis, in plaats van op een parking langs de E17. Daar maak je mij niet gelukkig mee.”

Windt het jou eigenlijk op dat ik hier naakt zit?

“Ja. Omdat jij nu ook hetzelfde doet als ik doe. Dat geeft een soort verbondenheid, en naar verbondenheid zijn we allemaal toch wel op zoek? Ik vind het cool dat je het ok vindt om hier zo met mij te zitten. Dat maakt het ook stukken gemakkelijker om erover te praten.”

Hoe zou je omgeving reageren als ze wisten dat je opgewonden geraakt van je naakt te tonen?

“Zoiets botst altijd op onbegrip. De meeste mensen zouden zeggen dat ik een rare gast ben, al zouden ze daar misschien niet altijd eerlijk in zijn. Wanneer iemand je zegt dat hij of zij exhibitionistisch is, kan je bijna niet anders dan die persoon openlijk een freak te vinden, want als je begrip toont word je zelf raar bekeken. Terwijl heel wat mensen zelf ook wel eens (seksueel opwindende) dingen doen die raar worden bevonden. Daarom praat ik er niet over en is dit een afgesloten deel van mij.”

Ken je andere exhibitionisten?

“Ik ontmoet gelijkgestemden via het internet, maar over het algemeen zijn die contacten heel vluchtig. Iedereen zit daar met hetzelfde doel: opgewonden geraken en klaarkomen. Ik heb wel eens afgesproken met iemand, maar dat kan je dan niet vergelijken met een normale date. Het doel is anders. Je spreekt van tevoren met elkaar af met de bedoeling samen naakt te zijn. Het gaat duidelijk om het kijken en bekeken worden, en dat is dan ook wat het is.”

Wat vind jij ervan dat hedendaagse jongeren zich meer en meer naakt op het internet tonen?

“Ik denk dat het iets van alle tijden is, alleen is het nu veel gemakkelijker dan 20 jaar geleden. Als jij in die tijd naaktfoto’s van jezelf nam, moest je daarna wel langs de Kruidvat om ze te laten ontwikkelen en ophalen. Ik denk dat dat wel een euh, bijzonder moment was. (lacht) Het internet zorgt ervoor dat je dat hele proces kan omzeilen. Veel jongeren beseffen echter niet dat het een enorme impact op hun leven kan hebben. Dat die foto’s en filmpjes als een boemerang in hun gezicht kunnen terugkomen.”

Ik ontmoet gelijkgestemden via het internet, maar over het algemeen zijn die contacten heel vluchtig. Iedereen zit daar met hetzelfde doel: opgewonden geraken en klaarkomen.

Je hebt zelf een dochter. Wat zou jij ervan vinden als zij op 11-jarige leeftijd naaktfoto’s maakt en verstuurt?

“Ik vind 11 jaar heel jong, al besef ik dat het tegenwoordig rond die leeftijd begint. Het hoort ook voor een deel bij het puberen en jezelf ontdekken. Toen ik 14 jaar was en begon met masturberen, rukte ik me suf in het begin. Het is iets nieuws dat je ontdekt en dat vind je fantastisch natuurlijk. Voor jongeren rond die leeftijd is er geen vuiltje aan de lucht als ze dan naaktfoto’s van zichzelf versturen, omdat ze niet beter weten. Ouders schieten vaak tekort in het aangeven wat wel en niet kan omdat ze zelf niet opgegroeid zijn in die internetperiode. Seksuele opvoeding geven is niet meer hetzelfde als vroeger, en ouders moeten dat beseffen en hier op inspelen. Mijn dochter is nog erg jong, dus ik hoef haar voorlopig nog niets uit te leggen, maar ik ga er toch niet lang mee wachten. En of ik haar later ga vertellen dat papa graag in zijn blootje rondloopt en zich laat bekijken? Dat weet ik nog niet.”

*Tim is een schuilnaam om de anonimiteit van de interviewee te vrijwaren

Partner Content