De 6 grootste fouten die mensen met een gevoelige huid maken

© iStock

Een gevoelige huid kan het leven heel wat moeilijker maken. Ontdek hier welke fouten mensen met een probleemhuid absoluut dienen te vermijden.

Niet voldoende hydrateren

De huid heeft een natuurlijke beschermlaag die gemaakt is van lipiden. Lipiden zorgen ervoor dat de huid voldoende vocht vasthoudt en helpen de droge huid te herstellen. Mensen met een droge huid hebben echter microscopisch kleine scheurtjes in de bovenste huidlaag waardoor de huid vocht en elasticiteit verliest. Deze scheurtjes kunnen veroorzaakt worden door huidveroudering, droge lucht, hormonen, genetische afwijkingen, huidziekten of het gebruik van verkeerde producten. Een van de gouden regels voor een gevoelige huid is dus dat je er ten allen tijde voor moet zorgen dat de huid gehydrateerd blijft. Hoe beter de vochtbalans, hoe minder kans op irritatie.

Kies voor lipiderijke producten, liefst op basis van de volgende ingrediënten: jojoba, rozen, amandelen, cranberry, fosfolipide, linolzuur of squalaan. Zo voed je de huid en vermijd je dehydratie, roodheid en irritatie. Smeer je huid altijd in met propere handen zodat er geen bacteriën terecht komen op je gezicht. Vermijd bovendien ook veelvuldig pulken aan de huid gedurende de dag.

Wassen met een hardnekkige cleanser of scrub

Het wassen van je gezicht ’s morgens en ’s avonds is essentieel voor een gezonde huid, maar de verkeerde cleanser gebruiken kan meer kwaad dan goed doen. Heel wat schuim- en gelcleansers bevatten ingrediënten zoals sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfateof ammonium laureth sulfate. Deze dienen om olie te verwijderen van het gezicht. Dit is natuurlijk niet de bedoeling wanneer je al een droge huid hebt. Kies dus liever voor een lotion om je huid te reinigen. Ga ook agressieve scrubs uit de weg wanneer je je dode huidcellen wil verwijderen.

Geen test op klein stukje huid doen

Hoewel heel wat bijsluiters van producten aanraden om een test uit te voeren op een klein stukje huid, doen maar weinig mensen de moeite om dit effectief te doen. De beste methode is om het product te testen op de zijkant van de nek en minstens 24 uur te wachten op resultaat. Als na de test geen irritatie optreedt, is het waarschijnlijk veilig om het product te gebruiken op het gezicht en de rest van het lichaam.

Nieuwe producten te snel introduceren

Zelfs na een allergietest, is het aangeraden om nieuwe producten op een traag tempo te introduceren. Wacht na het uitproberen van een product altijd minstens vijf dagen om een nieuw product op het gezicht te smeren. Zo is het makkelijker om aan te duiden welk product irritaties veroorzaakt en welk een goede invloed heeft op de huid. Het door elkaar gebruiken van nieuwe producten zal de huid alleen maar meer irriteren.

Let bij deze nieuwe producten op of er geen toegevoegd parfum of kleurstoffen aan toe werden gevoegd. Ook natuurlijke producten kunnen irriterend werken. Kijk uit voor essentiële oliën van onder andere citrusvruchten, daar deze bekend staan om agressief te zijn voor de huid.

Wassen met te veel en te warm water

Een heerlijk warme douche kan deugd doen, maar blijf nooit langer dan een kwartier onder de warme straal staan. Vermijd hete douches en baden aangezien ze je huid beroven van natuurlijke oliën. Gebruik ook niet te veel zeep en shampoo tijdens het wassen.

Zonnebescherming vergeten

Kies voor een zonnecrème op basis van mineralen in plaats van een met chemische filters. Er zal een witte waas achterblijven die niet zo fraai is, maar je huid wel beschermt tegen Uv-stralen en niet irriteert. Voorkomen is altijd beter dan genezen en mensen met een gevoelige huid verbranden niet alleen sneller, ze hebben er ook meer en langer last van. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content