Charlotte Olympia voor M.A.C: ‘Mijn liefde voor de jaren 40 en 50 zal nooit vervagen’

Charlotte Olympia voor M.A.C © MAC

De Britse schoenenontwerpster staat bekend voor haar vintage ontwerpen met moderne knipogen. Die esthetiek trekt ze door in haar samenwerking met cosmeticamerk M.A.C. Wij konden de charmante en uiterst elegante Charlotte Olympia in Londen spreken in haar eigen universum.

Met een tasje thee strijken – of ploffen in ons geval – we neer op de pluchen zetels in de Londense flagship store van Charlotte Olympia tijdens een zonnige herfstdag. Haar rijzige gestalte, perfect aangebrachte make-up en vintage jurk doen ons even naar adem happen. Misschien hadden we deze ochtend beter wat meer aandacht besteed aan onze look. Gelukkig is de ontwerpster even sympathiek als elegant en drukt ze ons op het hart dat iedere vrouw een eigen elegantie bezit. Fioew. Zo kan het gesprek met een gemoedelijke sfeer van start gaan.

Wat mogen we verwachten van de make-upcollectie: blijft de lijn in de sfeer van je retro accessoire-ontwerpen?

Al mijn collecties worden geïnspireerd door old school Hollywood Glamour. Het zilveren scherm is mijn grootste inspiratiebron.

Al mijn collecties worden geïnspireerd door old school Hollywood Glamour. Het zilveren scherm is mijn grootste inspiratiebron.

Ook persoonlijk kleed ik me altijd in die stijl. Ik keek vroeger met mijn moeder naar zwart-witfilms en ben er sindsdien dol op. Mijn oma was ook een erg elegante vrouw, wiens stijl me altijd is bijgebleven. Ze zag er voor mij uit als een echte filmster.

Het was dus logisch om in mijn make-upcollectie met M.A.C in die stijl te werken. De verpakkingen en de make-up zelf doen daarom denken aan vervlogen tijden. De glamour van de jaren veertig en de speelsheid van de jaren vijftig zijn mijn eeuwige liefdes.

Is er een stijlicoon uit die periode waar je naar opkijkt?

Rita Hayworth als Gilda
Rita Hayworth als Gilda© –

Naast mijn oma is Rita Hayworth een groot voorbeeld. Als ik zou moeten kiezen welke lipsticks bij welke sterren passen, zou ik zeggen dat Starlett Scarlet perfect is voor Marilyn Monroe, Leading Lady Red zou ik aan Rita Hayworth geven en Retro Rogue is een echte Lauren Bacall-kleur. De blondine, de redhead en de brunette: dit zijn zeker drie van mijn grootste stijliconen.

Had je ook een moderne vrouw voor ogen tijdens het ontwerpen?

Voor mij is het al Hollywood glamour wat de plak slaat, maar dat wil niet zeggen dat je er moet uitzien zoals de filmsterren van weleer om mijn make-up, schoenen of handtassen te dragen. Je kan deze retro glamour details toevoegen aan je eigen stijl. Zelfs als je een jeans en een T-shirt draagt kan een rode lipstick of een donkere eyeliner prachtig zijn. Ik vind het interessant om mijn producten gedragen te zien worden door diverse vrouwen.

De kleren maken de vrouw niet, het is de vrouw die de kleren of accessoires mooi maken.

De kleren maken de vrouw niet, het is de vrouw die de kleren of accessoires mooi maken. Mijn ontwerpen kunnen je daarbij helpen, maar je bent het uiteindelijk zelf die door zelfvertrouwen en uitstraling sexy gevonden wordt.

Heb je belangrijke beautytips gekregen van vrouwen uit je familie?

Absoluut, mijn moeder zei altijd dat ik moest oppassen met mijn wenkbrauwen, dat ik ze niet moest epileren en de natuurlijke vorm moest bewaren. Daarom heb ik ook geen wenkbrauwproducten in de make-uplijn gestopt. Voorts drukte ze me op het hard om mijn gezicht goed te reinigen. Ik word nooit wakker met make-up op mijn kussen omdat ik ’s avonds altijd alles eraf haal. En als laatste tip zei ze altijd dat verzorgde handen en voeten belangrijk zijn. Daarom heb ik Mani/Pedi sandaaltjes ontworpen, die je kan dragen in het schoonheidssalon.

Je hoort ook wel eens dat je je lipstick niet in het openbaar mag bijwerken, maar daar trek ik me uiteraard niets van aan.

Verlaat jij je huis ooit zonder make-up

Nooit zonder rode lipstick! Voor de rest kan ik volledig make-uploos zijn, maar ik zal altijd rode lippen hebben als je me buitenshuis ziet. Ik ben ermee begonnen toen ik mijn haar rood had geverfd en ik ben er niet meer mee gestopt sindsdien. Het heeft uiteraard te maken met ijdelheid, maar meer nog met zelfvertrouwen.

Charlotte Olympia en MAC
Charlotte Olympia en MAC© MAC

Dankzij lipstick voel ik me goed in mijn vel. Ik doe het echt voor mezelf. Bovendien hou ik er ook van om me op te tutten, het maakt het leven vrolijk en een beetje gek. Ik hou van het ritueel van me klaar te maken voor de dag of een feestje. Mijn vrienden zouden het ook bizar vinden moest ik plots zonder rode lippen buitenwandelen.

Toch wil ik ook modern zijn en niet enkel in het verleden leven. Ik adopteer de elementen van de Old Hollywoodstijl die ik vind werken voor mijn uiterlijk en persoonlijkheid en mix hen met meer moderne mode.

Iedere dag rode lipstick dragen, dat vraagt toch veel geduld en onderhoud?

Ik neem altijd een spiegeltje en lipstick mee om retouches te doen gedurende de dag. Overal in mijn huis, auto en handtassen zal je rode lippenstiften vinden. Ik hou daarom ook van lip stains, omdat die er veel minder snel afgaan en je hen naar believen kan opbouwen tot het level dat je wenst. Wanneer ik ’s avonds een feestje heb, zal ik mijn lippenstift ook opnieuw aanbrengen. Er is niets zo mooi en leuk als een verse laag lipstick.

Maar ik kan begrijpen dat niet iedereen zoveel moeite wil doen. Make-up is erg persoonlijk en iedere vrouw heeft haar eigen mening erover. Dat respecteer ik.

Een van je karakteristieke eigenschappen als ontwerpster is ook een speelse vorm van humor.

Klopt, daarom ontwerp ik ook accessoires: daar kan je heel speels mee zijn.

Charlotte Olympia en MAC
Charlotte Olympia en MAC© MAC

Je kan een erg sobere outfit dragen en toch grappige schoenen of een opvallende handtas en er niet té overdressed uitzien. Je kan naar believen experimenteren met accessoires en make-up tot je gevonden hebt wat bij je past of zelfs wat bij je gemoedstoestand van een bepaald moment past.

Het lippenpatroon dat je terugvindt op veel van mijn producten is het ultieme voorbeeld van die speelsheid die ik zo belangrijk vind, gecombineerd met een vrouwelijkheid die ook eigen is aan mijn stijl. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content