6 huidverzorgingsroutines die je onmiddellijk moet afleren

© Thinkstock

Huidspecialiste Renée Rouleau verzamelde voor Refinery29 zes huidverzorgingsroutines die we beter kwijt dan rijk zijn. Deze gewoontes kunnen de gezondheid van de huid schade berokkenen. Hoog tijd om ze af te leren dus!

Huidspecialiste Renée Rouleau verzamelde voor Refinery29 zes huidverzorgingsroutines die we beter kwijt dan rijk zijn. Deze gewoontes kunnen de gezondheid van de huid schade berokkenen. Hoog tijd om ze af te leren dus!

Tonic vernevelen Hoewel het vernevelen of sprayen van tonic handig kan zijn, is het erg belangrijk om een vegende beweging te maken terwijl je het product gebruikt. De reden hiervoor is dat tonics ontworpen zijn om resten te verwijderen van je cleanser en zouten, chloor en chemicaliën uit leidingwater die je huid kunnen dehydrateren. Gebruik altijd een alcoholvrije tonic en gebruik deze door middel van een watje of doek over je gezicht te wrijven. Je kan na dit ritueel alsnog kiezen om een tonic te vernevelen over je gezicht.

Trekken aan de gevoelige huid rond de ogen

Het omliggende gebied rond de ogen is de dunste huid van het gezicht en het is de eerste plaats waar tekenen van veroudering tevoorschijn komen. Trekken aan deze huid tijdens het invoeren van contactlenzen, het aanbrengen van eyeliner, of agressief wrijven om hardnekkige oogmake-up te verwijderen, kan onnodig slijtage van het collageen en elasticiteit van de vezels in de huid teweegbrengen. Dit kan voortijdig zichtbare lijnen en rimpels veroorzaken. Zorg er dus voor dat dit delicate terrein met zorg behandeld wordt. Breng altijd oogcrème aan met de ringvinger en gebruik een zachte tikkende beweging in plaats van agressief te wrijven.

Te wild omspringen met een washandje

Een spons of washandje gebruiken om make-upresten te verwijderen is een goed idee, mits een voorzichtige toepassing. Wanneer je te agressief omgaat met een washandje, kan je irritatie en schade veroorzaken. Wrijf dus heel zachtjes met je washandje of kies voor een zachtere optie zoals een sponsje of een washandje voor baby’s.

Je gezicht ’s morgens niet wassen

Terwijl de meeste mensen weten dat ze het wassen van hun gezicht ’s avonds nooit mogen vergeten, slaan veel mensen deze stap over in de ochtend. Dit is een slechte gewoonte, want je huid ’s morgens zuiveren is een echte must. Tijdens het slapen is de huid immers in reparatiemodus en scheidt deze talg af. Dit laagje talg kan voorkomen dat je ochtendproducten niet optimaal inwerken. Bovendien smeer je op die manier je ochtendproducten bovenop je nachtverzorging, waardoor deze niet tot de huid kunnen doordringen. Was je gezicht dus iedere ochtend zodat je dagserum en zonnebrandcrème beter kunnen inwerken in de huid. Zorg ervoor dat je je huid altijd wast met een milde, sulfaatvrije reinigende gel.

Het ganse jaar door hetzelfde product gebruiken

De huid heeft verschillende behoeften in verschillende seizoenen . Wanneer de seizoenen veranderen, is het een goed moment om je huidroutines te evalueren. Denk in het voorjaar aan een grote schoonmaak met een grondige reiniging van de poriën en exfoliërende producten om de huid te doen herleven. In de zomer moet de nadruk dan weer liggen op het beschermen van de huid tegen de zon met zonnebrandcrème en antioxidanten , die krachtige beschermende eigenschappen hebben.

Producten moeten lichter zijn in het voorjaar en de zomer omdat er meer vocht in de lucht hangt tijdens deze seizoenen. Een zomerhuidverzorgingsroutine heeft minder scrubbing nodig omdat we meer tijd buitenshuis doorbrengen. Tijdens de herfst mag je de exfoliatie weer opkrikken om de huid van de schade van de zomerzon te herstellen . Met de droge lucht in de winter moet de nadruk liggen op het verhogen van hydratatie door vocht inbrengende producten. De gewoonte om het ganse jaar door dezelfde producten te gebruiken, dient dus afgeleerd te worden omdat dit niet dezelfde vruchten zal afwerpen als een gevarieerde en aangepaste routine.

Pulken aan je huid Dit is een gewoonte waar heel wat mensen zich schuldig aan maken. Of het nu door de zenuwen komt of tijdens het verwijderen van onzuiverheden, mensen zitten vaak te pulken aan hun huid.

Dit verergert echter onzuiverheden en kan littekens veroorzaken. Gemiddeld verdwijnt een puistje na 5-7 dagen, maar de rode littekens van het knoeien met de huid kunnen voor maanden zichtbaar blijven. Laat onzuiverheden dus met rust en geef ze de kans om op natuurlijke wijze te genezen. Probeer om de handen bezig te houden wanneer de drang om te pulken ontstaat. Schaf je een stressbal aan of zorg voor een afleidende activiteit.

Weg dus met deze slechte gewoontes die je huid om zeep kunnen helpen! (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content