5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie

Chloé Bauwens
Chloé Bauwens Freelance beauty- en modejournalist

“If a guy punches you he likes you. Never trim your own bangs and someday you will meet a wonderful guy and get your very own happy ending.” We glimlachen wrang bij het relationeel advies van ‘He’s just not that into you’ maar toch zit er ook een beautytip verborgen in de intro van de film. Want geef toe; je eigen froufrou knippen eindigt meestal in tranen. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat er nog meer schoonheidsadvies in films verscholen zit, gingen wij ernaar op zoek.

Mean Girls

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie

Wie deze chick flick klassieker al meer dan eens gezien heeft, kan ondertussen de regels van de Plastics opdreunen alsof ze zelf een plekje aan de felbegeerde lunchtafel bemachtigd heeft. Zo draag je op woensdag zonder fout roze, mag je geen twee dagen na elkaar een tank top dragen en zijn jeans en joggingbroeken gereserveerd voor vrijdag. Daarnaast mag je haar slechts één keer per week in een paardenstaart zitten. Hoewel je ons vaker zal betrappen op een joggingbroek en een paardenstaart, zit er in de kapselregel wel een kern van waarheid. Voor de perfecte strakke staart of knot, zit je ’s ochtends danig aan je haar te trekken om er vervolgens een aanspannende elastiek rond te binden die alle plukjes op hun plaats moet houden. houden.

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie

Het effect is mooi, maar al dat trekken en sleuren kan er wel voor zorgen dat je haar langzaamaan breekt. Bye glanzend haar! Gelukkig zijn er manieren om de regels van de Plastics te breken en je haar gezond te houden.

Zorg ervoor dat je haar volledig droog is alvorens je het uitkamt en samenbrengt. Gebruik als het kan een haarspray die je lokken beschermt tegen de hitte van de haardroger.

Wees niet tevreden met eender welke elastiek die je kan vinden. Blijf dus helemaal weg van rubberen rekkers uit de keuken.

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie

Ook haarelastiekjes met een metalen sluiting zijn nefast voor je haar. Koop liever gespecialiseerde rekkers die je lokken samenbinden maar tegelijkertijd klitten en breken tegengaan.

Verplaats je paardenstaart dagelijks. Door te wisselen in hoogte, verander je ook het drukpunt van je haarrekker op je lokken. Zo krijgt je haar de kans te rusten en dwing jij jezelf om met je kapsel te experimenteren.

Haast en spoed is zelden goed. Maak je haar ’s avonds traag los uit je elastiek. Door lus per lus te lossen, verlies jij straks slechts twee haarsprieten in plaats van 12.

Mrs Doutbfire

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie

Wanneer Robin Williams zijn gezicht in een slagroomtaart plonst, doet hij dit puur om zijn mannelijkheid te verbergen zodat hij alsnog zijn kinderen kan blijven zien. Ontroerende hilariteit troef. Als kind stonden we hier niet verder bij stil, maar wanneer we op latere leeftijd echter ‘DIY-gezichtsmaskers’ door Google halen, blijkt een cool whip masker, toch niet zo’n bizar gegeven.

Online beautybloggers en vloggers blijken het witte suikergoedje op hun huid en haar te smeren voor een superzacht resultaat. Niet zo gek aangezien natuurlijke ingrediënten hun uitstekende werking al vaker hebben bewezen. Zo zijn eiwitten ideaal op je poriën te verkleinen en zwarte puntjes te verminderen. Eigeel kan dan weer overtollige olie uit je gezicht absorberen waardoor puistjes verminderen. Melk is tenslotte uiterst geschikt om je droge huid te hydrateren. Door het goedje, zonder suiker weliswaar, op te kloppen als slagroom kan je het als een gezichtsmasker gebruiken. Klinkt fantastisch, maar voor wie toch liever slagroom eet dan op haar gezicht smeert, zijn er natuurlijk ook kant-en-klaar maskertjes.

Dit zijn onze hydraterende favorieten:

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie

The Breakfast Club

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie
© –

Wie deze coming-of-age film uit 1985 nog nooit gezien heeft, weet meteen wat doen dit weekend. Niet alleen omdat deze klassieker één van de beste soundtracks ooit bevat (‘Don’t you’ van Simple Minds), gecombineerd met een epische vuist in de lucht, maar omdat de waarheden 32 jaar later, nog steeds even relevant zijn. De vijf tieners die samen noodgedwongen strafstudie hebben leren gedurende 1 uur en 37 minuten niet alleen elkaar, maar ook zichzelf en de wereld beter kennen. We zouden een volledig artikel kunnen wijden aan de verschillende wijsheden uit de film. Gaande van hoe jonge vrouwen ofwel als preuts of als slet bestempeld worden tot hoe sommigen onder ons simpelweg beter zijn in het verbergen van hun bizarre trekjes. Momenteel gaan we het houden op de simpele beautyles die Claire (de jonge Molly Ringwald) aan Allison (Ally Sheedy) geeft: ‘ You know, you look a lot better without all that black shit under your eyes.’

Terwijl wij er niets op tegen hebben dat je make-up gebruikt om net als Allison je eigenheid en persoonlijkheid te tonen, is het wel zo dat te veel zwart onder je ogen een vermoeide panda-aanblik geeft. Ga dus gerust all out met zwarte eyeliner op de waterrand van je oog, maar vergeet jezelf niet voor het slapengaan dagelijks te ontschminken. Niet helemaal wat Claire bedoelde met haar les in 1985, maar vandaag zou ze het ongetwijfeld met ons eens zijn.

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie

My Week With Marilyn

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie
© –

‘She should use more mascara. When one is young, one should use a lot of mascara. When one is old, they should use much more.’ Wanneer actrice Judi Dench beautyadvies geeft, luister je. Zelfs als ze dat doet als haar personage Dame Sybil Thorndike in ‘My week with Marilyn’. De beautytip werd natuurlijk niet door Dench zelf uitgevonden. Hij werd immers voor het eerst uitgesproken in de originele filmversie van ‘The Prince and the Showgirl’ in1957 met de enige echte Marilyn Monroe. Toch blijven deze woorden 60 jaar later minstens even relevant. Niet omdat je van ons bij elk levensjaar een extra laag make-up moet opsmeren, wel omdat mascara één van de makkelijkste make-up trucjes is om er jonger uit te zien. Andere make-uptips voor een jeugdige look zijn deze:

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie

Less is more. Behalve mascara dan. In plaats van dikke lagen poeder en foundation op te smeren hou jij je basislaag make-up tot een minimum. Start op een goed gehydrateerde huid en opteer voor een getinte dagcrème of lichtgewicht foundation. Zwaardere versies en poeders hebben de neiging om rimpels en fijne lijntjes te verstoppen, waardoor deze net nog zichtbaarder worden. Het tegenovergestelde van wat jij op het oog hebt dus.

Open je ogen… Hier komt de tip van mevrouw Dench aan de orde. Een grote open blik zorgt ervoor dat je wakkerder, jonger en opgewekter oogt. Hiervoor heb je zoals gezegd mascara nodig, maar ook een goede wimperkruller en oogschaduw met subtiele glans zijn geen overbodige luxe. De wimperkruller brengt je wimpers mooi in vorm en mascara zorgt voor lengte en volume. Hoe dieper het zwart van de mascara is, hoe witter en jeugdiger jouw ogen lijken. De zachte shimmer in je oogschaduw zal je ogen nog wat extra vergroten en als een highlighter alle aandacht naar zich toe trekken. Bekijk het als een ooglift, zonder dat er een dokter aan te pas komt!

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie
5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie

Voeg wat warmte toe. Hiermee bedoelen we niet dat je in de blakende zon of voor de verwarming moet gaan zitten. Wel dat je gelaat een warme gloed over zich moet krijgen. Die verkrijg je niet met nude lippenstift of matte bronzer. Ze doen je gezicht er juist levensloos en koel uitzien, en dat is niet wat Sybil in gedachten had.

Opteer liever voor een neutrale roze tint op zowel je lippen als de appel van je wangen en vervaag naar je slapen. Een zachtroze flatteert elke huidskleur en licht je gezicht op. Let op dat ze straks je identiteitskaart niet vragen bij het bestellen van een glaasje wijn.

Miss Congeniality

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie
© –

Make-over films zijn de winnaar bij uitstek als het op beautytips aankomt. Hoewel we hadden kunnen kiezen voor kapseltips van Anne Hathaway in ‘The Princess Diaries’ of voor de drastische wenkbrauw-aanpassing van Rachel Leigh Cook in ‘She’s all that’, was het de make-over van Sandra Bullock in ‘Miss Congeniality’ die ons hart het meest veroverde. Hoe zij in een hangar transformeerde van FBI-agente Gracie Hart naar Miss-kandidate Gracie Lou Freebush… Het geeft ons meteen zin om de film opnieuw te bekijken.

Terwijl de volledige prent boordevol tips steekt van beauty pageant coach Victor Melling (vertolkt door de geweldige Michael Caine), is er één tip die ons net als Gracie Lou verschrikt deed opkijken. Aambeienzalf. Victor komt tijdens de bikinironde met dit goedje aanlopen, waarop Bullock meteen grapt dat ze hoopt dat de jury niet zo aandachtig kijkt. Om dan te horen te krijgen dat de crème een heel ander nut heeft, namelijk de wallen onder haar ogen verhullen. Gracie fronst, wij doen vrolijk mee. Want werkt dat echt?

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie

Wanneer we de vraag door Google halen, blijkt het antwoord voornamelijk positief te zijn. Caine (of zijn scriptschrijver) weet dus waar hij over praat. Aambeienzalf bevat immers vaak Benzocaïne, een ingrediënt dat ervoor zorgt dat bloedvaten vernauwen waardoor zwelling afneemt. Meestal wordt Benzocaïne echter gebruikt voor kleine, pijnlijke aandoeningen, zoals brandwonden, omwille van zijn pijnstillende werking. Een van de bijwerkingen van het goedje blijkt dan weer ongewenste zwellingen te zijn… Waardoor we in een cirkel gaan. Als je het aan ons vraagt is aambeienzalf, ondanks zijn bewezen werking, niet de uitgelezen manier om wallen en kringen onder je ogen tegen te gaan. Niet alleen om eventuele bijwerkingen te verminderen of omdat je ogen uiterst gevoelig zijn, maar omdat we het idee op zich nog steeds lichtjes vreemd vinden.

Wie de wallen onder haar ogen toch wil verminderen probeert het liever op een van de volgende manieren:

5 beautytips uit films die verder gaan dan fictie
© –

– Leg twee metalen lepels in de diepvries voor 15 minuten. Hou ze nadien onder je ogen. Door de kou van de lepels neemt de zwelling meteen af, maar het effect is ook tijdelijk.

– Nog een do-it-yourself optie zijn theezakjes met cafeïne. Laat de theezakjes weken in warm water, afkoelen en plaats ze onder je ogen. De cafeïne stimuleert de afdrijving van vocht waardoor de zwelling afneemt en jij een excuus hebt voor een kopje thee.

– Al die keukenmiddeltjes toch niet jouw ding? Ondertussen verwerken ontzettend veel beautymerken de kracht van cafeïne in hun oogcrème. Zo heb jij hetzelfde effect van een frisse, wakkere blik op een nog snellere en effectieve manier.

Chloé Bauwens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content