Ban Ki-moon: ‘Yoga essentieel voor opbouwen duurzame toekomst’

© Kris Janssens

De Indiase overheid organiseerde gisteren (dinsdag) een yogasessie bij de Verenigde Naties. De eeuwenoude praktijk stimuleert volgens de Indiërs samenwerking tussen de VN-lidstaten bij het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

De Indiase yoga master ‘Sadhguru’ Jaggi Vasudev leidde de openluchtsessie op de Internationale Yogadag.

“Hoe kunnen we de wereld veranderen, als mensen niet veranderen?”, vroeg Vasudev zich af. “Alleen door individuen te veranderen, kan een verandering in de wereld worden bereikt. Hoe kun je een vreedzame wereld krijgen als je niet weet wat innerlijke vrede is? Yoga is de zoektocht naar menselijk welzijn. Als je menselijk welzijn op een wetenschappelijke manier benadert, is dat yoga.”

Mindfulness

Sadhguru zei dat via yoga de beperkingen van de fysieke natuur overstegen kunnen worden, en dat mensen kunnen uitstijgen boven hun vorm. “Als je dit eenmaal ervaren hebt, wordt delen en samenleven overal een normale ervaring.”

De yogadag wordt jaarlijks georganiseerd door de Indiase permanente vertegenwoordiging bij de VN. “Yoga is veel meer dan een fysiek regime”, zegt Syed Akbaruddin, de Indiase permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. “In essentie gaat het net zoveel over mindfulness in gedachten als in acties.”

Die twee pijlers, zegt Akbaruddin, hebben direct invloed op onze collectieve antwoorden op wereldwijde problemen en het creëren van bewustzijn over de zeventien SDG’s.

Consumenten

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat yoga kan bijdragen aan “bewustwording van onze rol als consumenten van de natuurlijke rijkdom op aarde en als individuen die de plicht hebben hun buren te respecteren en in vrede met hen te leven. “Deze elementen zijn allemaal essentieel als het gaat om het opbouwen van een duurzame, waardige toekomst en kansen voor iedereen.”

In 2014 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aan waarin 21 juni werd uitgeroepen als Internationale Yogadag. “Yoga betekent eenheid tussen lichaam en geest, tussen ons en andere menselijke wezens en tussen mensen en de natuur. Het is vanwege deze onderlinge samenhang en verbondenheid dat we in staat zijn problemen op te lossen”, zei Germán A Bravo-Casas, voorzitter van de VN-Yogaclub. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content