Getest Panettone van Pierre Marcolini of Dolce&Gabbana? 4 keer Italiaans kerstgebak geproefd en gekeurd
Culinair De comeback van cognac: ‘In Amerika wordt het gros van de drank al decennialang gedronken in de vorm van een cocktail of longdrink’
Review | Culinair Review | Culinair Klee in Antwerpen: zuivere gerechten waarin elk onderdeel schittert Elleboog aan elleboog zitten we aan de houten toog van Klee, een miniatuurrestaurant in een sfeervol historisch pand in het centrum van Antwerpen, onder gastronomen ook wel bekend als de voormalige locatie van restaurant Ossip van chef Magali Verbaet. Vanaf onze plek aan de toog hebben we zicht op de compacte keuken van Frederik Michiels …
Nieuws & Trends Nieuws & Trends Houtbouillon of pistacheboter? 4 foodtrends die weldra op je bord liggen De pannen van sterrenchefs en TikTok zijn goede voorspellers: deze foodtrends zullen we binnenkort nog vaker op het bord zien.
Culinair Culinair Patissiers Joost Arijs en Anna Le Saux over het gebak van morgen: ‘We keren terug naar de essentie, zonder al die extra bazaar’ Drempelvrees wanneer het om bakken gaat? Voor een nieuwe generatie patissiers hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld. Zij zweren bij eenvoud, maar dan wel met de beste, puurste ingrediënten. Joost Arijs en Anna Le Saux delen hun visie op hun vak.
Culinair Culinair Kersverse sterrenzaken en weelderige wijngaarden: 9 adressen voor een smaakvolle trip naar Izmir Izmir werd dit jaar terecht opgenomen in de Michelingids omwille van hun rijke lokale gastronomie en boeiende wijncultuur. Dat alles zelf proeven en beleven doe je bij deze negen adressen.
Culinair Culinair Hoe een klein district in Izmir plots drie Michelinsterren in ontvangst mocht nemen: een culinaire trip naar Urla in Turkije De Turkse wijnen en gastronomie beleven spannende tijden, zeker in Izmir, onlangs opgenomen in de Michelingids. Wij ontmoetten er kersverse sterrenchefs en spraken met de sommelier van het jaar over het belang van eigenzinnige wijnmakers.
Culinair Culinair Bier is plezier: 14 restaurants met een prikkelende bierkaart Ondanks onze wereldberoemde biercultuur drinken we meestal wijn bij het eten. Tijd om enkele plekken die het anders aanpakken in de kijker te zetten.
Culinair Culinair Zuurdesempizzeria of hippe trattoria? 13 restaurants die de Italiaanse keuken naar hun hand zetten Italiaanse cuisine is meer dan rood-witte tafelkleedjes. Steeds meer chefs interpreteren de culinaire schatkamer los van dogma’s. Op het menu: smakelijke groentegerechten, natuurlijke wijnen en zuurdesempizza’s.
Culinair Culinair Planten op een pedestal: 8 topzaken met een volledig veganistisch menu De botanische rijkdom inspireert steeds meer chefs. Dit zijn onze favoriete restaurants, met een plantaardige kaart die zelfs overtuigde carnivoren over de streep trekt.
Culinair Culinair Jong talent: 13 restaurants die wellicht binnenkort een ster krijgen Niemand heeft een glazen bol, maar soms voel je aan alles dat een chef weldra zal doorbreken. Deze plekken bezoek je dus best zo snel mogelijk, voor de plaatsen er schaars worden.
Culinair Culinair Open op maandag: 14 restaurants waar je zelfs op 'horecazondag' heerlijk kunt tafelen Mensen uit de sector noemen maandag weleens de 'horecazondag'. Uit eten gaan is dan geen evidentie. Gelukkig zijn er prima opties voor wie een beetje rondkijkt.
Culinair Culinair Je komt voor de bakker: onze 13 favoriete bakkerijen in Vlaanderen en Brussel Het bakkersvak zit in de lift, steeds meer jonge mensen openen een bakkerij. Hier vind je niet alleen heerlijk brood, maar kun je ook verpozen met koffie en wat lekkers uit de toog.
Culinair Culinair Lunchformule, succesformule: 12 topzaken waar je ’s middags aan een zachte prijs kunt tafelen De ervaren eter weet al langer dat het beste moment om uit eten te gaan niet per se de avond is. Een lunchformule is compacter en vaak ook goedkoper. Hier eet je ’s middags voor scherpe prijzen.
Culinair Culinair Recht van het veld: 11 restaurants waar de chef zelf zijn ingrediënten oogst Steeds meer chefs verkiezen producten van lokale leveranciers, maar er zijn er die nog een stap verder gaan en zelf aan het kweken slaan. Op deze adressen is de chef ook boer.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Zeeland, lekkerland: 10 adressen voor een culinaire trip over de grens Naar Zeeland afreizen: het kost je slechts een kleine auto- of treinrit, maar levert je meteen een volledig andere omgeving én culinaire beleving op. Wat je zeker moet geproefd hebben en waar je dat best doet, lees je hier.
Review | Culinair Review | Culinair Onze recensent bezocht Jackie in Antwerpen: 'Deze bistro heeft veel troeven als de wachttijden wat minder lang zouden zijn' In de Antwerpse Kloosterstraat zit een gezellige nieuwe bistro. Jackie is het project van de eigenaars van eetcafé In De Roscam, al twintig jaar een vaste waarde op de Vrijdagmarkt. Omdat dit plein wordt heraangelegd besloten ze een nieuwe zaak te openen zodat hun personeel aan de slag kon blijven. Jackie heeft als troef zijn …
Culinair Culinair Met chef Jeroen Achtien waait er een frisse wind door restaurant Inter Scaldes: ‘Mijn verhuis naar Zeeland is één grote ontdekkingstocht’ Een culinaire schatkamer waar het smullen is van alles wat water én land te bieden hebben, dat is Zeeland. Wie je dat alvast niet moet vertellen is Jeroen Achtien, chef van het roemrijke Inter Scaldes. ‘Kraakverse producten doen mijn hart sneller slaan.’
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Meer dan tajine: deze 5 Marokkaanse restaurants serveren traditie met een twist In deze restaurants wordt een frisse, eigentijdse en eigenzinnige versie van de Marokkaanse keuken geserveerd.
Culinair Culinair Verkozen tot “Beste keuken ter wereld”: Hakim Chatar maakt je wegwijs in de smaken van Marokko Is de Marokkaanse keuken echt de beste keuken ter wereld, zoals onlangs uit een wereldwijde stemming bleek? Mogelijk, maar vast staat in ieder geval dat ze het ontdekken waard is. Wij namen een duik in de kruidige wereld van ghriba, harira en taktouka.
Culinair Culinair Voer voor foodies: 26 eetadressen in en rond Knokke-Heist Zeelucht maakt hongerig: 26 aanraders voor fijnproevers in Knokke-Heist en omstreken.
Culinair Culinair Magische bollen: dit zijn de 50 beste Belgische ijssalons Als je stikt van de warmte is alle verkoeling welkom, maar het ene ijsje is het andere niet. Voor de bollen van deze ijssalons rijd je met plezier om, met ‘een wandeling in de buurt’ als excuus.
Culinair Culinair Frisco fever: dit zijn de 4 beste frisco’s die je in de supermarkt kan vinden Op zoek naar verkoeling met een vleugje nostalgie? Rep je naar het vriesvak in je lokale supermarkt en kies een van deze frisco's uit.
Culinair Culinair Als lopende vuurtjes: kookboekauteur Freek Raijmakers over de populariteit van hotsaus in de Lage Landen Waar vroeger een enkele waaghals het flesje tabasco uit de kast nam om zijn spaghetti bolognaise mee op te peppen, is er vandaag een heuse hotsausscene ontstaan, met eigen festivals, shops, wedstrijden, en nu ook een – pikant – kookboek. Hoe heter, hoe beter.
Review | Culinair Review | Culinair Hoogvlieger op de 28ste verdieping: onze recensent bezocht Haut in de Oostende Haut is de nieuwste trekpleister voor fans van het verfijndere bord. Op de 28ste verdieping in de Sky Tower in Oostende staat een brigade chefs te koken onder leiding van Dimitri Proost. Wie hem al langer volgt weet dat hij vroeger zijn fascinatie voor Japan losliet in het intieme Dim Dining in Antwerpen, onder de …
Review | Culinair Review | Culinair Restaurant Nyyó in Elsene: Belgisch-Vietnamese fusionkeuken die zijn belofte niet weet waar te maken ‘Belgium or Brooklyn? 5 Bold New Places to Eat in Brussels’, kopte The New York Times recent. ‘Spannende jonge chefs die uitpakken met smaken uit landen als Korea, Latijns-Amerika en Marokko veranderen de hoofdstad van Europa in een culinaire trekpleister.’ De journalist tipte vijf plaatsen, waarvan wij er reeds vier hadden bezocht en goedgekeurd (Anju, …
Review | Culinair Review | Culinair ‘Sommige menukaarten hebben hét’: onze recensent over restaurant Jacobin in Brugge Sommige menukaarten hebben hét: de perfecte selectie van gerechten waar je maar niet uit kunt of wilt kiezen. De kaart van Jacobin is exact zo. Als we dit sfeervolle pand binnenstappen (rode tegels, bleke houten panelen aan de muren, uitnodigende grijze zitbank), is het restaurant net drie weken open. Het is de chef zelf die …
Culinair Culinair Döner met een draai aan: deze 3 zaken serveren haute kebab Van de artisanale smashburger tot de haute dog: haast elke categorie fastfood kreeg de laatste jaren een glam-up. Nu is het aan dé favoriet onder de nachtelijke vette snacks. Wij ontdekten drie restaurants waar kebab maken een ambacht is.
Review | Culinair Review | Culinair Nieuwe izakaya Hiro in Antwerpen: Japanse klassiekers voorzien van een eigenzinnige twist Wie tegenwoordig uit eten gaat, moet een minimum aan Japans verstaan. Izakaya is zo’n woord dat je best even instudeert: het is het Japanse equivalent van een tapasbar: je eet er à la carte kleine gerechten en drinkt er iets lekkers bij in een informele setting. Hiro in Antwerpen is zo’n gloednieuwe izakaya. Met zicht …
Culinair Culinair In kaart: de 26 beste hoevewinkels van Vlaanderen en Brussel Lokaal kopen is hét devies om verser, lekkerder en duurzamer te eten. De kortste keten? Die vind je op het erf van de boer. Wij maken een lijstje en een handige overzichtskaart van onze favoriete hoevewinkels in Vlaanderen en Brussel.
Culinair Culinair Instagram-chef Toos Vergote kookt plantaardig zonder poespas: ‘Het laatste wat ik wil is stress ervaren rond eten’ Plantaardig koken hoeft niet ingewikkeld te zijn, bewijst Toos Vergote op Instagram. De recepten die ze deelt via @toosplantbasedfood zijn verrassend eenvoudig én smaakvol. Bovendien hanteert Toos een milde vorm van veganisme, zonder strenge oordelen of dogma’s. ‘Iets bijdragen aan een betere wereld hoeft niet zwart-wit te zijn.’
Review | Culinair Review | Culinair Een bezoek aan de nieuwe bistro van L’air du temps: eigenzinnig doch elegant met fantastische producten uit eigen tuin Ik had nog niet het privilege om aan te schuiven in de tweesterrenzaak van Sang Hoon Degeimbre. Gelukkig opende de chef in februari naast het befaamde L’air du temps een bistro waar je doordeweeks kunt lunchen. Wel staat Degeimbre niet zelf achter de potten: hij vertrouwt de keuken toe aan de Luikse chef Benjamin Denis, …
Culinair Culinair Raise the bar: gloednieuwe zaken op bijzondere locaties Hoog in de wolken of aan de rand van het water: in deze spiksplinternieuwe zaken nip je van een drankje op een bijzondere locatie.
Culinair Culinair ‘Een rode biet kan even luxueus zijn als een truffel’: vier bekende chefs over de toekomst van plantaardige gastronomie Luxe op het bord: kan dat ook zonder langoustines, oesters, of een lap wagyuvlees? Zonder enig probleem, bewijst een nieuwe generatie chefs die uitblinkt in de botanische gastronomie. ‘We kunnen mensen verwonderd doen kijken naar een simpele knolselder.’
Review | Culinair Review | Culinair Update The Brasserie in de Beurs van Brussel: lekkere spoedcursus in de Belgische keuken De Beurs, een van de meest iconische gebouwen van Brussel, is sinds eind vorig jaar, na een grondige renovatie, open voor het grote publiek. Het indrukwekkende monument is voor een groot deel omgevormd tot openbare ruimte waar je even kunt verpozen, maar evengoed kun je er iets gaan eten of drinken in een van de …
Culinair Culinair Is een voedselbos de toekomst? ‘Zo’n systeem zorgt voor zichzelf, je hoeft niet te ploegen, zaaien, spuiten of mesten' Een voedselbos is een bos vol lekkers. Is dit buzzword meer dan een romantische pluktuin en kan het ook echt iets betekenen in onze voedselvoorziening?
Review | Culinair Review | Culinair Aan tafel bij Smudged in Antwerpen: maximalisme op en naast het bord In het voormalige pand van ribbetjeswalhalla Amadeus opende het team achter Antwerpse cocktailbar Dogma een nieuwe zaak: Smudged. Zelf schrijven ze op hun website dat het een buurtcafé is dat plots een discotheek kan worden, maar net zo goed een listening bar met een open keuken. Deze zaak stuitert alle kanten op en dat voelt …
Culinair Culinair Berkensap, zuurdesemworkshops en de allerbeste choco: dit zijn de laatste trends uit het culiversum Culinair journaliste Barbara Serulus sprokkelt het lekkerste foodnieuws bij elkaar.
Culinair Culinair Shake it up: probeer deze drie nieuwe cocktailbars in Antwerpen en Gent In deze drie nieuwe cocktailbars kan je meteen ook een hapje eten.
Culinair Culinair Tournée Minérale start: klink met deze drie alcoholvrije cocktails Tournée Minérale is allang geen straf meer: wie zijn geliefde drank laat staan, kan kiezen uit steeds smakelijker alternatieven. Wij klinken alvast op deze non-alcoholische spirits: gemaakt met veel geduld en liefde, zonder de obligate scheppen suiker.
Review | Restaurantreviews Review | Restaurantreviews Restaurant Folia in Antwerpen: ‘Fine dining met groenten in de hoofdrol’ Wie graag plantaardig of vegetarisch eet, wil op restaurant weleens iets anders dan de alomtegenwoordige deelgerechtjes, vaak uit het kookboek van Ottolenghi. Daarom keken we uit naar Folia, een nieuwkomer in Antwerpen die een verfijnde, Belgisch-Franse keuken brengt met groenten in de hoofdrol. Het basismenu (vijf gangen) is vegetarisch en laat zich flexibel omvormen: zo …
Culinair Culinair Vegamuze maakt een kookboek vol groenten: 'Ik geloof niet dat vervangproducten de klus gaan klaren' Eveline Versluys is beter bekend onder haar pseudoniem Vegamuze. En dat mag je letterlijk nemen: deze plantaardige chef – bekend van haar feestcatering en workshops – wil in haar nieuwste boek inspireren om véél meer groenten te eten.
Culinair Culinair De bittere nasmaak van de crompouce: deze foodhypes laat onze redactie graag achter in 2023 Niet alle foodhypes die in 2023 kwamen aanwaaien zullen het schoppen tot echte trends. En gelukkig maar. Onze culinaire redactie verzamelde drie food blunders die we met veel plezier achter ons laten.
Culinair Culinair Rum, retrotaarten en doggybottles: deze foodtrends krijgen we in 2024 op ons bord Drinken we nog steeds natuurwijn, beginnen gluten aan een comeback en welk dessert wordt de ster van ons bord? Dit brengt het nieuwe jaar in de keuken en op restaurant.
Review | Culinair Review | Culinair Kamoun in Elsene: Syrische streetfood met verslavende smaken Georges Baghdi Sar is een Brussels horecafenomeen. Als kind leerde hij de kneepjes van het vak in het restaurant van zijn ouders, die vanuit Syrië naar België kwamen toen Georges elf was. Na zijn schoolcarrière besloot hij – tegen de zin van ouders – hotelschool te volgen. Na leertijd in enkele sterrenzaken staat hij nu …
Human Interest Human Interest Bloemenwinkel Wilder kiest voor hyperlokaal: ‘Mensen halen natuur in huis, zonder te beseffen hoe nefast de bloemenindustrie is voor diezelfde natuur’ Wilder is de bloemenwinkel van Marijke Boesmans en Mayken Craenen in Antwerpen. Al dekt het woord ‘bloemenwinkel’ de lading niet. Naast het aanbod van lokale en natuurlijk geteelde bloemen die speels en intuïtief worden geschikt, gaat Wilder ook samenwerkingen aan met kunstenaars en ambachtslui die vazen, kaarsen en andere mooie spullen voor hen maken. Regelmatig zijn er events en workshops.
Review | Culinair Review | Culinair Feast in Genk: klassiekers en vernieuwende gerechten ontmoeten elkaar in een hotelbar In het gloednieuwe Feast in Genk wanen we ons in een grootstedelijke hotelbar wanneer we een plaatsje krijgen aan de comfortabele toog. Vanaf deze plek hebben we een goed zicht op de cocktailkunsten van gastheer Guy Jeunhomme. Hij deed ervaring op in de Genkse sterrenzaak De Kristalijn, waar hij chef Donaat Barzeele leerde kennen. Die …