Waarom Mathilde nooit de nieuwe Diana zal zijn

Vanaf 21 juli zal prinses Mathilde de nieuwe koningin van België zijn. Royalty-expert Kathy Pauwels vertelt ons meer over de stijl van Mathilde en legt uit waarom ze nooit de nieuwe Diana zal zijn.

Vanaf 21 juli zal prinses Mathilde de nieuwe koningin van België zijn. Royalty-expert Kathy Pauwels vertelt meer over de stijl van Mathilde en legt uit waarom ze nooit de nieuwe Diana zal zijn.

Hoe zou u de stijl van Mathilde omschrijven? “De stijl van prinses Mathilde heeft een hele weg afgelegd sinds de eerste keer dat ze voor het grote publiek verscheen. Toen we haar voor het eerst zagen in haar beige lange broek, zag je dat er helemaal nog geen uitgekiende modestijl was. In de beginperiode was ze te klassiek en te braaf gekleed. Eigenlijk veel te oubollig voor haar leeftijd. Dat is echter een fenomeen dat je bij veel prinsessen ziet, ze willen serieus genomen worden en spelen op veilig”, aldus Kathy Pauwels.

Haar stijve look lokte heel wat reacties uit, waarop Mathilde besloot om iets gedurfder uit de hoek te komen. “Haar stijl kan nu het beste omschreven worden als stijlvol klassiek. Zo zijn de Natan dijlaarzen en de haute-couture jurken op handelsmissies of grote feesten typisch ‘Mathilde’.”

Mathilde mag dan al een lange weg afgelegd hebben op modegebied, toch krijgt ze nog af en toe kritiek. “Een vaak gehoorde kritiek is dat Mathilde meer verschillende Belgische ontwerpers zou moeten dragen. Ze is namelijk heel trouw aan bepaalde merken. Zo zien we haar vaak in Natan en Dries Van Noten of in een wikkeljurk van Diane von Furstenberg. Toen ze Armani droeg op het huwelijk van William en Kate, kwam er best wel wat kritiek omdat ze geen Belgische ontwerper droeg.”

In Groot-Brittannië is er het Kate Middleton-effect, waarbij een jurk die door haar wordt gedragen onmiddellijk uitverkocht is. Is dat bij Mathilde ook het geval?
“Dat zien we bij Mathilde toch veel minder. Ten eerste kiest Kate bewust voor heel betaalbare outfits, die je zelfs gewoon via het internet kan bestellen. Dat maakt haar mode-fanclub groter omdat de outfits voor een groter publiek bereikbaar zijn. Ten tweede is er ook het leeftijdsverschil. Mathilde is ruim tien jaar ouder dan Kate, die vooral jonge vrouwen aanspreekt. Kate kan speelser uit de hoek komen, al doet ze dat volgens mij niet vaak genoeg. Ze heeft een heel veilige look, ik zou haar eerder omschrijven als perfectionista in plaats van fashionista.”

“Mathilde moet het vooral van haar natuurlijke look hebben, zeker nu ze koningin wordt. Het is een mooie vrouw die oprecht geïnteresseerd is in haar projecten en veel charisma uitstraalt.”

Zal haar invloed op modegebied dan vergroten eens ze koningin is?
“Dat denk ik niet, Mathilde is namelijk al jaren het meest geliefde lid van de koninklijke familie. Zij kreeg sowieso al het meeste aandacht in de media. Wat we waarschijnlijk wel zullen zien is dat haar stijl nog meer uitgesproken zal worden.”

Kan Mathilde de nieuwe Diana kan worden?
“Ik denk dat er nooit meer een nieuwe Diana zal zijn, omdat wat zij heeft gedaan heel baanbrekend en uniek was. Diana was echt een pionier op alle vlakken. Ze was de eerste echte menselijke glamour-prinses. Alle prinsessen die daarna zijn gekomen, zijn Diana adepten. Diana was zowel op mode-vlak als in haar maatschappelijk engagement, zoals haar omgang met hiv-besmette patiënten, baanbrekend.”

“De enige uitzondering daarop is Grace Kelly, maar zij was reeds bekend om haar gevoel voor mode dankzij haar carrière als actrice. Diana daarentegen debuteerde in een soepjurk maar bloeide in haar prinsessenbestaan op modevlak open zoals niemand het haar ooit heeft voorgedaan. Dat is niet meer te herhalen. Na Diana zijn prinsessen de nieuwe catwalk modellen geworden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content