Vrouwenorganisaties vragen dat geen enkele vrouw tegen haar wil moet bevallen

© Getty

De vrijzinnige en katholieke vrouwenorganisaties in het noorden en zuiden van het land hebben dinsdag opgeroepen alle vrouwen het recht te geven een zwangerschap tot achttien weken af te breken. Over twee dagen stemt de Kamer over het wetsvoorstel dat vrijwillige zwangerschapsafbreking depenaliseert.

De organisaties vragen de volksvertegenwoordigers vertrouwen te hebben in de vrouwen. Aan de meest weerspannigen vragen ze zich te onthouden bij de stemming eerder dan tegen de tekst te stemmen. Behalve met het uit de strafwet halen van abortus en met de versoepeling van de voorwaarden waaronder abortus is toegestaan, heeft een deel van de verkozenen het vooral moeilijk met de verlenging van de termijn tot achttien weken van de zwangerschap.

Vijftien vrouwen op honderd

De Vrouwenraad en Conseil des femmes herinneren eraan dat deze termijn vijftien vrouwen op de honderd betreft, vrouwen die geweld van hun partner ondergaan naarmate de zwangerschap vordert, die op het werk gediscrimineerd worden wegens hun zwangerschap, die verkracht werden – jaarlijks tienduizenden in België -, die getraumatiseerd zijn door een zwangerschap die ze te laat ontdekten.

De twee koepels vragen dat men uit ‘de seksistische structuur van de samenleving’ stapt die ‘vrouwen wil controleren’ door de meest kwetsbare onder hen te sanctioneren met gevangenisstraf ‘omdat ze een baarmoeder hebben en een man hen bevrucht heeft’. Ze vragen dat de parlementsleden die nog niet overtuigd zijn, zich onthouden bij de stemming, zodat België zich donderdag kan aansluiten bij de Europese landen die ‘een echt recht’ op abortus hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content