Trapauto’s van start tot finish

Met de tentoonstelling ‘Torck trapauto’s, van start tot finish’ willen twee verwoede verzamelaars het publiek warm maken voor het bijzondere speelgoed.

Trapauto’s zijn vandaag voor veel kinderen onbekend, maar bij hun ouders roepen ze waarschijnlijk wel nostalgische mijmeringen op. Met de tentoonstelling ‘Torck trapauto’s, van start tot finish’ willen twee verwoede verzamelaars het publiek warm maken voor het bijzondere speelgoed.

Peter Van Veirdegem en Katrien Lingier verzamelen al enkele jaren antiek speelgoed. Toen Peter een trapautomodel van speelgoedfabrikantTorck uit Deinze in handen kreeg, was het duo meteen verkocht. Ze legden een archief aan van catalogi, publicaties en affiches om een idee te krijgen van de volledige productie van trapauto’s van Torck. De twee verzamelaars wilden niet gewoon een collectie aanleggen met antiek speelgoed, maar de volledige productielijn van één bedrijf verzamelen. Hun assortiment van trapauto’s breidde gestaag uit en geeft nu een mooi overzicht van de collectie van eind 1800 tot 1971.

De collectie Torck trapauto’s is vanaf zaterdag 29 maart te zien in het Nationaal Speelgoedmuseum van Mechelen. De verzameling bevat enkele unieke collector’s items, waarvan sommige slechts één keer geproduceerd zijn.

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content