Ruim honderd Belgische steden doven de lichten voor Earth Hour

© Belga

Honderddrieëntwintig steden in België doen zaterdag tussen 20.30 en 21.30 uur hun openbare verlichting uit.

Ze doen dat voor Earth Hour, de wereldwijde actie van het Wereldnatuurfonds (WWF) in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Alle niveaus, en dus zeker niet alleen de politiek, worden opgeroepen om hun steentje bij te dragen tot de overgang naar een koolstofarme samenleving.

Actie is dringend nodig, aldus het WWF. Een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC) schetst de dramatische gevolgen van de klimaatverandering op de biodiversiteit en op de mens.

In ons land doven ook 327 bedrijven of organisaties de lichten, en duizenden Belgen vieren een ‘low impact’-feest met familie en vrienden. Alle deelnemers konden gratis een feestkit bestellen met informatie over de klimaatverandering, en tips over hoe je zo’n feest organiseert.

Zevenduizend steden

Wereldwijd doen 160 landen en 7.000 steden mee. Honderden internationale monumenten en gebouwen doen het licht uit: voor de eerste keer de Sultan Ahmed moskee in Istanboel, maar ook de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld, in Dubai, de Tower Bridge in Londen en Times Square in New York.

Actie om de klimaatverandering te stoppen en het tij te keren, is trouwens dringend nodig. “Het is vijf na twaalf”, aldus het WWF. Maandag komt het IPCC met een nieuw rapport waarin ze de impact schetst van klimaatverandering op de biodiversiteit en de mens.

Waarnemers zeggen dat de conclusies uit dat rapport nog nooit zo alarmerend waren. De gevolgen van de klimaatverandering zijn zo dramatisch dat nog langer uitstellen van maatregelen gelijk staat aan schuldig verzuim, luidt het. “Als we de temperatuurstijging ruimschoots onder de gevaarlijke grens van twee graden willen houden, dan moet er nu geïnvesteerd worden in energiebesparing en hernieuwbare energie, en moet onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nu afgebouwd worden.” (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content