Regiedebuut voor Tom Ford
Op woensdag 24 februari komt ‘A single man’ het regiedebuut van modeontwerper Tom Ford in de Belgische bioscopen.
Van schandaalontwerper van haute couture tot beheerst stilist op pellicule: modegoeroe Tom Ford (48) snoert de sceptici de mond met zijn puike regiedebuut A Single Man. Vanaf woensdag 24 februari in de Belgische bioscopen.
‘A single man’ is de verfilming van het gelijknamige boek van Christopher Isherwood uit 1964. Het vertelt het verhaal van een homoseksuele literatuurprofessor met zelfmoordneigingen: rol van Colin Firth. Dat de film er met weelderige sixtiesdecors en dito outfits chique uitziet hoeft niet te verbazen. Wel verrassend is dat Ford zijn film zelf financierde.
Commerciële superster
In de jaren 90 moet Tom Ford – de voormalige artistiek directeur van het modehuis Gucci – zo ongeveer de invloedrijkste ontwerper van zijn generatie zijn geweest. Zo wist hij de seventieschique van Gucci en later ook Yves Saint Laurent niet alleen een uitgesproken en vaak aangebrand sexappeal te geven, de Texaan wist zichzelf ook te verkopen als de commerciële superster van de catwalk. Ford was immers goed voor zestien collecties per jaar, verantwoordelijk voor de revival van de heupjasjes uit velours én voor dat Opiumparfumspotje met een krolse en naakte Sophie Dahl.
Na een fel dispuut met zijn bazen trok Ford in 2004 de Guccideur definitief achter zich dicht waarop hij meteen zijn nieuwe missie aankondigde: filmauteur worden. In 2006 kocht Ford de rechten op Christopher Isherwoods bekende gayroman A Single Man uit 1964. Ter voorbereiding tal las hij intussen al enkele filmboeken, waaronder On Directing Film van David Mamet.. Ford dook achter de schrijftafel, herwerkte het script in totaal vijftien keer op achttien maanden tijd en haalde uiteindelijk zeven miljoen dollar van zijn eigen spaarrekening aangezien geen enkele filmstudio met hem in zee wilde.
Ondanks de scepsis van Hollywood heeft het hem aan succes nochtans nooit ontbroken. Toen Gucci in 1990 Ford engageerde was het nog een zieltogend modelabel met een omzet van 230 miljoen dollar per jaar, maar tien jaar later haalde het Italiaanse fashioninstituut onder zijn commando jaarlijks 3 miljard dollar binnen. ‘Ik ben een perfectionist’, verklaarde de ontwerper, die ook altijd zelf alle reclamecampagnes en winkelinrichtingen superviseerde.
In 2006 begon hij zijn solocarrière met een succesvolle zonnebrillencollectie, terwijl hij in hetzelfde jaar ook een lucratieve deal sloot met cosmeticagigant Estée Lauder voor zijn eigen make-uplijn. Een jaar later opende hij op New Yorks Madison Avenue ook zijn eerste Tom Ford-winkel waar zijn menswear exclusief wordt verkocht en intussen volgden al zaken in Zurich, Toronto, Londen, Milaan, Los Angeles en Tokio.
Film voor de ziel
Hoewel het hoogst ongebruikelijk is dat een regisseur zelf het budget van een film ophoest, is A Single Man voor een succesmagneet en multimiljonair als Ford weinig meer dan een beredeneerd gokje. Bovendien bleek zelfs dat al meer dan goed uit te pakken, met bijna uitsluitend positieve kritieken, tal van prestigieuze prijzen (drie Golden Globe-, twee BAFTA- en één Oscarnominatie) plus een wereldwijde distributiedeal via The Weinstein Company.
Ford’s liefde voor de roman van Christopher Isherwood gaat al mee van toen hij amper twintig was. ‘Ik was meteen verliefd op het hoofdpersonage George. Een paar jaar later heb ik Isherwood zelfs ontmoet, maar ik was toen nog te verlegen om hem te vertellen hoe goed ik zijn roman vond.’ Hoewel Ford het bronnenmateriaal dus goed kende, bleek het niettemin een hele klus om er een geschikte filmadaptatie uit te puren. ‘In feite is het boek één lange, innerlijke monoloog met heel weinig actie. Toen ik het mijn vriend liet lezen met wie ik al 23 jaar samen ben, viel hij in slaap. Maar toen ik hem anderhalf jaar later mijn filmscript gaf, rolden de tranen over zijn wangen. Toen wist ik: laat de casting maar beginnen. Ik ben er klaar voor.’
Moore en co Voor dat laatste hoefde Ford – als graag geziene jetsetfiguur – trouwens maar even zijn imposante adressenboekje boven te halen. Zo hapte zijn vriendin en buurvrouw Julianne Moore vrijwel meteen toe, terwijl Colin Firth, die het hoofdpersonage George speelt, en Ford al een paar jaar hun manager delen. Voeg daar nog enkele fotomodellen voor de bijrollen aan toe, plus enkele van zijn eigen designers voor de decors en kostuums en je weet meteen dat je zeker voor een debutant niet slecht bent omringd.
Bron: Focus Knack
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier