Première Marieke, Marieke in Kinepolis Brussel

Als er één reden is om Marieke, Marieke te gaan zien, dan is het de sterke acteerprestatie van Hande Kodja.

‘In praise of older men’, zou Marieke, Marieke in het Engels kunnen heten. Want het Marieke in kwestie, arbeidster in een artisanale pralinefabriek en amateurfotografe, valt op veel oudere mannen, met wie ze innige, passionele seks heeft. ‘Vadercomplex!’, hoor ik u nu denken en jawel hoor, Mariekes vader stierf op jonge leeftijd, een tragedie die haar moeder nooit helemaal te boven kwam. Moeder en dochter leven langs elkaar heen, maar dan verschijnt Jacoby op het toneel, de vroegere uitgever van Mariekes vader die bij de twee vrouwen oude wonden openrijt.

Als er één reden is om Marieke, Marieke te gaan zien, dan is het de sterke acteerprestatie van Hande Kodja, een jonge, bloedmooie Française die aan Liv Tyler doet denken. En ook in het Frans is Barbara Sarafian zonder meer uitstekend, jammer dat haar ingetogen personage niet wat meer ruimte kreeg. Jan Decleir, imposant als altijd, injecteert gelukkig ook een zekere luchtigheid in zijn vertolking, wat tot een mooi moment leidt als hij de Brelsong zingt waaraan de film zijn titel ontleent. Dat de prent desondanks niet tot het einde meeslepend is, heeft vooral met het wat voorspelbare scenario te maken. Weten we niet hoe het verder moet met het hoofdpersonage? Een wreed accident biedt uitkomst.

Dat de première een hoge dichtheid aan fraaie jurken met bloemenprint kende, was geen toeval. Het Belgische modemerk Just in Case van ontwerpsters Katrien Strijbol en Vicky Vinck leverde de filmgarderobe voor Hande Kodja en Barbara Sarafian, beide helaas verhinderd voor de feestelijke voorstelling. Maar regisseuse Sophie Schoukens van wie Marieke, Marieke het langspeeldebuut is, verscheen wel in Just in Case, alsook schoon volk als Birgit Van Mol. O ja, een primeur voor fashionista’s, al dan niet cinefiel: Just in Case opent in het voorjaar een tweede winkel in België, meer bepaald in de Antwerpse Orgelstraat, naast de Bourlaschouwburg.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content