Ophef door borstvoeding in Spaans Parlement

Carolina Bescansa met haar zoontje Diego en partijvoorzitter Pablo Iglesias © REUTERS

In Spanje is gisteren het parlementair jaar ingezet. Geen heel opmerkelijke zaak, ware het niet dat een parlementslid haar vijf maanden oude baby had meegenomen, zodat ze borstvoeding kon geven wanneer dat nodig was.

Er waait een nieuwe wind door de Spaanse politiek, want de linkse partij Podemos bevat heel wat kleurrijke figuren. Een daarvan is Carolina Bescansa, een kersverse moeder die haar zoontje meenam naar het werk.

Ze sprak woensdag over het recht van elke ouder een kind op te voeden op de manier die zij verkiezen en zei dat ze zich gepriviligeerd voelde doordat ze sinds de geboorte nog nooit gescheiden werd van haar zoontje Diego. The Guardian citeert haar: “Als een moeder voor haar kind moet zorgen, moet ze dat overal kunnen doen. Het wordt tijd dat deze kamer representatief wordt voor de rest van het land.”

Kritiek

Verschillende politici zouden gesuggereerd hebben dat Bescana’s daad onnodig was. Waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez Diaz veroordeelde het feit zelfs als “betreurenswaardig”. Verschillende andere aanwezigen verwezen haar door naar de kinderopvang van het parlement.

De voorzitter van haar eigen partij, Pablo Iglesias, was echter in de wolken door de aanwezigheid van het kind. Podemos verklaarde Bescansa’s opvallende passage dan ook als “een symbolische daad ten voordele van alle vrouwen die proberen een balans te zoeken tussen werk en familie en daar vandaag niet in slagen.”

Niet alleen collega’s bekritiseren Bescansa, ook enkele Spaanse feministen reageerden fel. Zij vinden namelijk dat de politica met haar daad vooral de boodschap verkondigt dat de zorg voor kinderen nog steeds een vrouwenzaak is.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content