Ook België in de bres voor vrouwenorganisaties in ontwikkelingslanden nadat Trump financiering stopzet

© REUTERS

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) zal dit voorjaar verschillende landen en organisaties samenbrengen die zich inzetten voor vrouwenrechten en familieplanning in ontwikkelingslanden.

Eerder deze week schrapte het Witte Huis met de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump de financiering van hulporganisaties die vrouwen in ontwikkelingslanden informeren rond gezinsplanning, voorbehoedsmiddelen en veilige abortus. Daarop startte de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen een internationale campagne om fondsen te werven voor de organisaties die door dat besluit getroffen zullen worden.

Het initiatief kreeg intussen de naam Global Fundraising Initiative ‘She Decides’ (Zij beslist) en heeft zijn eerste geld al binnen nu het Nederlandse kabinet een storting van 10 miljoen euro heeft gemaakt. Vandaag werd ook een crowdfunding gelanceerd waar privédotaties terecht kunnen.

“Meisjes en vrouwen moeten zelf kunnen beslissen wanneer en hoeveel kinderen zij willen. Dat is een mensenrecht.”

Uit de hele wereld kwamen positieve reacties op het Nederlandse initiatief en heel wat landen willen zich erbij aansluiten, zo ook België. Vice-premier De Croo kondigde aan dat België dit voorjaar een internationale conferentie in Brussel organiseert. Bedoeling is om gelijkgezinde landen, organisaties en privébedrijven samen te brengen die het Global Fundraising Initiative ‘She Decides’ ondersteunen. Tijdens de conferentie kunnen landen hun politieke en financiële steun kenbaar maken, hulporganisaties in detail de behoeften in kaart brengen en privé-organisaties hun engagement tonen.

Minister De Croo doet een oproep aan landen, organisaties en privébedrijven om massaal aan te sluiten en het Global Fundraising Initiative ‘She Decides’ te ondersteunen. “Dit initiatief staat open voor iedereen die de rechten van vrouwen en meisjes belangrijk vindt. Meisjes en vrouwen moeten zelf kunnen beslissen wanneer en hoeveel kinderen zij willen. Dat is een mensenrecht. Het uittekenen van een gezamenlijke strategie tijdens de internationale bijeenkomst in Brussel moet ervoor zorgen dat de impact van de Amerikaanse beslissing voor vrouwen en meisjes op het terrein beperkt blijft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content