Model Elise Crombez: ‘Door Knack Weekend is mijn carrière in een stroomversnelling terechtgekomen’

© RAF COOLEN (20/06/2001)

Knack Weekend bestaat 35 jaar. Voor wie speelde ons blad een bepalende rol? Deze week: model Elise Crombez.

Elise Crombez (36) woont en werkt in New York. In 1999 werd ze ontdekt tijdens een modellenwedstrijd in Roeselare. Drie jaar later was ze een van de meest gevraagde modellen ter wereld. Ze haalde meermaals de cover van Vogue en werd het gezicht van Prada, Jil Sander, Ralph Lauren en H&M. Ze liep jarenlang defilés voor grote modehuizen. In 2015 schreef ze het boek Model. Your Body. Nu combineert ze haar modellenwerk met diverse projecten, zoals een capsulecollectie die ze ontwerpt voor Hampton Bays.

‘Dit was mijn allereerste cover voor Knack Weekend. Het was even wennen om mezelf zo te zien en al die reacties van vrienden en familie te krijgen. Ik herinner mij die dag nog goed: we gingen shooten in een bos op Antwerpen- Linkeroever. Olivier Rizzo was de stylist, hij had mij als model gekozen. Raf Coolen was de fotograaf, Rudi Cremers deed de make-up. De stijl was een mix van denim, motorcycle boots en witte katoenen jurken met een vintage touch. Romantisch met een stoer kantje.

Kort na deze shoot is mijn carrière in een stroomversnelling terechtgekomen en werd ik gevraagd voor buitenlandse opdrachten.

De shoot verliep heel relaxed, Olivier is iemand die je enorm op je gemak kan stellen. ’s Avonds zijn we nog pinten gaan pakken op de Grote Markt in Antwerpen. We kwamen daar mensen tegen die bij Ann Demeulemeester werkten, vrienden van Olivier, een heel tof gezelschap. Later hebben Olivier en ik nog geregeld samengewerkt, voor Prada en met Willy Vanderperre als fotograaf.

Ik ben vroeg aan mijn carrière begonnen en ik ben nog altijd blij met die keuze. Kort na deze shoot is mijn carrière in een stroomversnelling terechtgekomen en werd ik gevraagd voor buitenlandse opdrachten. Van bij het prille begin mikte ik hoog: ik wilde met de beste foto- grafen en stylisten werken en mij door hen laten inspireren. Ik droomde van het buitenland en van de modeweken, maar ik durfde mijn ambitie niet uit te spreken. De werkelijkheid heeft mijn dromen van toen overstegen. Onlangs ben ik weer in mijn archieven gedoken, om een dossier op te stellen voor mijn greencard. Ik beleefde alle topmomenten opnieuw: de shows, de redactionele shoots, de reclamecampagnes.

Ik heb deze job niet gekozen om beroemd te worden, wel om mooie beelden te maken, om het beste uit mezelf te halen

Ik heb deze job niet gekozen om beroemd te worden, wel om mooie beelden te maken, om het beste uit mezelf te halen. Poseren heeft veel met acteren te maken, je kruipt in een rol en je maakt iets wakker bij je publiek. Voor de camera ben ik in the zone, ik laat me niet beperken door de realiteit.

Door de vele reizen en de boeiende ontmoetingen ben ik als mens gegroeid. Maar ik ben altijd mezelf gebleven en daar ben ik trots op.’

Partner Content