Mannen die selfies nemen hebben vaker psychopathische trekken

© iStock

Volgens een studie aan de Universiteit van Ohio scoren mannen die geregeld foto’s van zichzelf delen hoger op psychopathie checklists. Zit er achter iedere selfielover een mogelijke Patrick Bateman?

In een studie die werd gepubliceerd in Personality and Individual Differences doen onderzoekers hun bevindingen rond narcisme, machiavellisme en psychopathie bij mannen tussen 18 en 40 jaar oud uit de doeken. Een van de ondervindingen van de researchers is dat mannen die vaak selfies nemen en online delen, meer kans hebben om hoog te scoren op testen die het niveau van narcisme en psychopathie meten.

Dit wil uiteraard niet zeggen dat alle selfiegeobsedeerde mannen psychopaten zijn, maar ze bezitten volgens dit onderzoek wel meer antisociale eigenschappen dan gemiddeld. Iets om in gedachten te houden wanneer we op zoek gaan naar een soulmate via Tinder.

Patrick Bateman in American Psycho
Patrick Bateman in American Psycho © –

Niet verrassend, wel baanbrekend

Hoofdonderzoeker Jesse Fox vertelde aan Ohio State News dat het niet verbazingwekkend is dat mannen die veel selfies posten en meer tijd spenderen om ze te bewerken, narcistischer zijn dan andere geslachtsgenoten. ‘Maar het is wel de eerste keer dat het bewezen werd door middel van een studie,’ voegt de researcher eraan toe. De bevinding dat deze mannen ook vaker psychopathische eigenschappen bezitten en meer vatbaar zijn voor zelfobjectivering is bovendien een nieuwe invalshoek.

Fox vertelde ook dat ze bezig is aan een vervolgstudie waarin vrouwen onder de loep genomen worden.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content