Man haalt achterstand in huishouden in na pensioen

© iStock

Een gepensioneerde man verdubbelt zijn inspanningen in het huishouden ten opzichte van de tijd waarin hij nog werkte. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de European University Institute.

Deze week werd duidelijk dat vrouwen gemiddeld nog steeds dubbel zo lang werken in het huishouden dan mannen, zelfs als die man minder gaat werken. Een nieuwe studie leert ons nu dat die ongelijkheid wordt goedgemaakt na het pensioen. Tenminste, dat is zo in Duitsland.

Traditionele gezinnen

De vorsers onderzochten de gegevens van bijna 1.400 Duitse koppels en concentreerden zich daarbij op gezinnen waarbij de vrouw thuisbleef terwijl de man ging werken. In die specifieke situatie werkten vrouwen 6,8 uur per dag in huis en mannen twee uur.

Vrouwen werken amper minder

Na hun pensioen verdubbelden diezelfde mannen echter hun inspanningen, zodat ze tot 3,9 uur per dag spendeerden aan het huishouden. Hoewel de stijging significant is, blijft het aandeel van de mannen dus wel nog steeds minder groot dan dat van vrouwen. Ondanks de hulp van hun echtgenoten werken zij met 6,1 uur per dag amper minder dan voorheen.

De onderzoekers willen nu graag onderzoeken wat er na het pensioen gebeurt met de verdeling van het huishoudelijk werk in gezinnen waar de twee partners werken.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content