Italiaanse trouwkoppels hoeven elkaar geen trouw meer te beloven

© iStockphoto

Binnenkort hoeven Italianen in hun huwelijksbelofte geen eeuwige trouw aan hun partner meer te beloven. Politici in Rome zijn druk doende de civiele code aan te passen aan de huidige realiteit. Die leert dat Pinocchio niet toevallig bedacht is door een Italiaan.

Het wetsvoorstel werd vorig jaar in de senaat ingediend en bevindt zich intussen al ter consultatie bij het comité Justitie.

Volgens opstellers van het voorstel stemt de belofte van trouw niet meer overeen met de hedendaagse praktijken van overspel, polygamie, partnerruil en andere buitenechtelijke fysieke inspanningen. De huidige wet weerspiegelt een “voorbijgestreefde en verouderde” kijk op het huwelijksleven, luidt het. Door “trouw” uit het huwelijkscontract te halen, kan overspel geen reden meer zijn om een vraag tot scheiding in te willigen.

Volgens de behartigers van het wetsvoorstel “zou er in de huwelijkswetgeving niet mogen gepraat worden over seks, en moet “trouw” eerder gezien worden in termen van “vertrouwen en respect”.

De Italiaanse realiteit, weergegeven in -toegegeven: altijd onbetrouwbare- peilingen, leert dat 45 procent van de Italianen (55 procent van de mannen, een derde van de vrouwen), niet alleen met de eigen partner van bil zijn gegaan. Samen met de Fransen en de Duitsers bijten zij daarmee de Europese spits af. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content