Hoe vaak moet je een pyjama wassen?

© iStock

Volgens een Britse studie wassen we onze nachtkleding veel te weinig. Nochtans kan dit infecties veroorzaken die niet zo onschuldig zijn.

Een Britse enquête toonde aan dat mannen hun pyjama’s wassen om de twee weken en dat vrouwen maar liefst 17 dagen wachten om hun nachtkledij in de was te gooien. ‘Vies, vuil en vettig,’ denkt u nu? Wel inderdaad, dat is allesbehalve proper en bovendien ook slecht voor de gezondheid. De excuses zijn legio.

Excuses

Vrouwen haalden aan dat ze hun nachtkledij door elkaar dragen en dus niet goed kunnen bijhouden welke stuks nog proper zijn en welke niet. Mannen gebruiken dan weer het excuus dat hun vrouw of moeder de was doet en ze dus niet zelf verantwoordelijk zijn voor deze vuile gewoonte. Hoog tijd dat de man des huizes de was leert doen, denken wij dan.

Beide seksen beweren ook dat hun nachtkledij niet stinkt en dus niet vuil is.

Krioelende micro-organismen

‘Pyjama’s zitten tegen je huid en je verliest regelmatig dode huidcellen. Een pyjama zit tjokvol micro-organismen die normaalgezien geen kwaad kunnen, maar als ze op de verkeerde plaats terechtkomen, kunnen ze wel voor problemen zorgen,’ vertelt Sally Bloomfield, een professor aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, aan de Dailymail.

‘Heel wat mensen zijn de drager van stafylokokken en die kunnen infecties veroorzaken wanneer ze in wondjes terechtkomen. Ook bezitten we allemaal de E. colibacterie in onze darmen en wanneer die in ons urinekanaal rondzwerft, kan ze infecties zoals blaasontstekingen tot gevolg hebben,’ aldus professor Sally Bloomfield.

Kleine wasjes, grote wasjes

Bloomfield raadt dan ook aan om minstens een keer per week een propere pyjama aan te trekken en de vuile exemplaren onmiddellijk te wassen. Wanneer je een pyjama te lang draagt en vervolgens lang in de was laat liggen, kunnen de microben overspringen naar andere kleren en dan is het hek helemaal van de dam. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content