20 portretten van Helena Rubinstein onder de hamer

Veilinghuis Sotheby’s gaat een reeks portretten van de beroemde cosmeticakoningin en ’s werelds eerste vrouwelijke self-made miljonair veilen.

“Er bestaan geen lelijke vrouwen, alleen luie”, was een van de quotes van Helena Rubinstein die perfect haar levensvisie omvatte. De Pools-Amerikaanse werd in 1870 geboren en werkte zich op tot een van de rijkste vrouwen ter wereld, met vooral de oprichting van het cosmeticabedrijf Helena Rubinstein, Inc. als grootste prestatie.

Naast de uitbouw van haar cosmetica-imperium was Rubinstein ook een fervente kunstliefhebster. Ze verzamelde niet alleen allerlei kunstcollecties, maar liet zichzelf ook geregeld portretteren.

20 van deze schilderijen worden nu verkocht door veilinghuis Sotheby’s tijdens een serie veilingen, waarvan de eerste op 12 mei. Werken van onder meer Raoul Dufy en Graham Sutherland gaan collectief onder de hamer.

Het piece de résistance wordt ongetwijfeld Salvador Dalí’s ‘Princess Arthchild Gourielle-Helena Rubinstein’ van 1943, dat geschat wordt op 1 miljoen euro. De titel van het werk verwijst naar Rubinsteins tweede huwelijk met een Georgische prins in 1938. Hoewel ze 73 jaar was op het moment van de portrettering, schilderde Dalí haar af als een jonge vrouw met feilloze eigenschappen. Zo legde hij de onsterfelijkheid van haar vurige karakter en de erfenis van haar vele prestaties vast.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content