10 alternatieve manieren om te vasten: van shampoo bannen tot autoloos door het leven

Douche © iStock

Op water en brood leven we al lang niet meer, maar we maken wel steeds vaker gebruik van de vastenperiode om één bepaalde gewoonte te verbeteren. Ontdek hier enkele alternatieve vastenformules, van een autodieet tot 40 dagen restjes eten of shampooloos door het leven gaan.

Op bewustverbruiken.be grijpen ze de gelegenheid van de vastenperiode aan om 40 dagen lang te consuminderen en goede daden te verrichten. Welke uitdaging wil jij aangaan?

1. 40 dagen zonder vlees

De bekendste vastenactie is ongetwijfeld 40 dagen zonder vlees, die enkele jaren geleden in het leven werd geroepen. Hoe je eraan begint en waar je lekkere vegetarische recepten kan vinden, lees je op www.dagenzondervlees.be en op de website van EVA.Zin in peulvruchten? Laat je dan inspireren door onze recepten. Meer zin om je te laten verwennen op restaurant? Dat kan, ontdek hier en hier enkele lekkere vegetarische adresjes.

2. 40 dagen zonder auto

In Oostenrijk noemen ze het ‘Autofasten, heilsam in bewegung kommen‘. Bij ons bestaat er geen officiële campagne rond autovasten, maar op de SMOVE website vind je massa’s inspiratie om vlot door het leven te fietsen, stappen, treinen, trammen en bussen. Ook met kinderen. De auto? Die mag 40 dagen op winterslaap.

3. 40 dagen zonder plastic

In juni vindt de Zero Plastic Week plaats, een week waarin je er alles aan doet om plastic afval te vermijden. Waarom zou je er geen Zero Plastic Month van maken? Pas deze eenvoudige maatregelen toe in je dagelijks leven, of wissel tips uit bij de Facebook-groep Vereniging Voor Minder Plastic. Bij Robuust in Antwerpen, Ohne in Gent en Concent in Leuven kan je met je eigen herbruikbare verpakkingen voeding kopen.

4. 40 dagen Belgisch eten

Je zou ervan versteld hoeveel voedingswaren in je (koel)kast van buitenlandse oorsprong zijn. Aanbieders van lokaal geproduceerde producten vind je onder meer op de BioGenietengids, Recht Van Bij De Boer en Streekproduct.be. In Gent exeperimenteert men zelfs met een volledig stadslandbouwproject.

5. 40 dagen geen nieuwe kleren kopen

Koop eens 40 dagen geen nieuwe kleding. Detips voor een groene kleerkastvan bewustverbruiken.be vertellen onder meer waar je tweedehands kleren vindt, waar je kan ruilen en waar je terecht kan om kleren te laten herstellen.Ontdek ook onze tips voor een duurzame kleerkast via deze link.

6. 40 dagen de kasten leegeten

Haal alles, maar dan ook alles uit je voorraadkast en zet het bij elkaar op tafel. Ook de sushi-vellen die je 2 jaar geleden kocht en het blik rode bonen waarmee je ooit een ovenschotel ging maken. Probeer elke dag een maaltijd te koken met wat je al in huis hebt. Wanneer alle groenten op zijn, mag je uiteraard verse kopen.

7. 40 dagen zonder shampoo

Schrijfster Hanna Brooks Olsen gaat zij al zes maanden shampoo-vrij door het leven. Haar ervaring: “Ik heb nu glanzend haar dat veel sneller groeit en er simpelweg beter uitziet. Het enige nadeel is de aanpassingsperiode waar iedereen door moet en die niet echt flatterend is voor de haardos”. De No Poo methode is het ideale experiment voor de vastenperiode.

8. 40 dagen delen, ruilen en tweedehands

Weersta de verleiding om (behalve voeding) nieuwe spullen te kopen. Kijk eens wat je nog in huis hebt dat bruikbaar kan zijn. Zoek uit of je het product tweedehands vindt, of dat je het van iemand kan lenen. Gedeeld:Door geeft een overzicht van nagenoeg alle ruil- en deelinitiatieven in Vlaanderen, van mobiliteit tot voeding, werkplekken en spullen delen.

9. 40 dagen zonder televisie

Niet dat er iets verkeerd is aan televisie kijken, maar je verdoet er toch al gauw veel tijd mee. Tijd die je anders zou kunnen gebruiken om je spullen te herstellen, zelf koekjes van lokaal geproduceerde bloem te bakken, een moestuin uit te graven of een goede daad te doen.

10. 40 dagen een goede daad doen

Herontdek de scout in jezelf en doe elke dag van de vasten een goede daad. Breng de oudere buurman een bezoekje, stort geld aan een goed doel of ga voorlezen in de lokale bibliotheek. Tobias Leenaert van Eva schreef een boeiend stuk over de verschillende manieren waarop je een goed doel kan ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content