Kunst op elke hoek van de straat in Philadelphia

© Reuters

Voor kunstliefhebbers is er in Philadelphia veel te ontdekken. De combinatie tussen Philadelphia en cultuur is overal op straat voelbaar.

Voor kunstliefhebbers is er in Philadelphia veel te ontdekken. Denk aan het Philadelphia Museum of Art, Kimmel Center for the Performing Arts, de Academy of Music, de talrijke tentoonstellingen, theaters en jaarlijkse festivals. Een overzicht van de meest indrukwekkende kunstattracties in The City of Brotherly Love.

DesignPhiladelphia bedankt kunstenaars

In Philadelhia is alles mogelijk op het gebied van kunst. Op vrijwel elke straathoek kunnen schilderijen, sculpturen, foto’s, dans, poëzie en theater bewonderd worden. En voortdurend vinden er festivals en evenementen plaats.

Een goed voorbeeld hiervan is DesignPhiladelphia, een evenement in oktober waarin de stad alle kunstenaars bedankt voor hun bijdrage aan het artistieke imago van Philadelphia.

Art Unleashed

In april wordt door de artiesten van the University of the Arts, één van de beste kunstacademies van het land, het jaarlijkse Art Unleashed gehouden. Studenten tonen dan hun kunstwerken aan de bezoekers.

Studio’s in Center City

Het centrum van Philadelphia is ook het decor voor verschillende studio’s. Zo is the Crane Building, een voormalig warenhuis uit het begin van de jaren ’90, nu een belangrijke plaats voor artistieke producties.

The Sherman Mills Arts Council biedt bezoekers in oktober de kans om de tentoongestelde kunst, gemaakt door artiesten uit de creatieve East Falls, te bekijken en eventueel te kopen.

Ook Philadelphia’s eerste studiotheater, the Performance Garage, is zeker de moeite waard om te bezoeken. De studio wordt gebruikt voor alle vormen van de moderne dans.

Zelf aan de slag?

Bezoekers die voor een paar dagen in Philadelphia zijn, kunnen deelnemen aan een workshop. Kijk eens op de website van het Painted Bride Art Center voor het aanbod.

Op de campus van de University of Pennsylvania bevindt zich The Institute of Contemporary Art (ICA), waar verschillende artiesten verspreid over drie periodes hun kunsten laten zien. Aanwezigen kunnen een tour met gids volgen of de ICA zelf ontdekken.

Kunstzinnige festivals

Philadelphia kent veel festivals gewijd aan de kunsten zoals het Philadelphia Live Arts Festival/Fringe dat voor het eerst werd gehouden in 1997. Aanvankelijk waren er gedurende vijf dagen 60 optredens te zien in de verschillende theaters en galerijen. Inmiddels is het Live Arts Festival uitgegroeid tot een evenement dat 16 dagen duurt en meer dan 1200 optredens kent.

Tijdens het 18 dagen durende nEW Festival geven nationale en internationale dansers en dansleraren gratis lessen en The Solow Festival geeft bezoekers de kans om een kijkje te nemen in de huizen van de kunstenaars. Het low budget concept laat bezoekers voor een minimale prijs, (‘een betaal-wat-je-wilt of soms zelfs gratis entree’), kennis maken met de wereld van de artiest.

Het Philadelphia International Festival of the Arts (PIFA) is een belangrijk moment van het jaar voor de kunsten in Philadelphia. Door een samenwerking tussen diverse artiesten, verandert de stad gedurende een maand in een kleurrijk spektakel. In 2013 keert het festival terug met een nieuw thema.

Liever tuinarchitectuur?

In Philadelphia’s Magic Gardens aan South Street, wordt het grootste werk van Isaiah Zagar tentoongesteld. Bezoekers kunnen er maandelijks workshops volgen en concerten en optredens bijwonen.

In 2012 opent Zagar een nieuwe mozaïekgalerij in het zuiden van de stad. Als u toch in South Street bent, neem dan ook even een kijkje in de gebouwen in de buurt. In veel panden die na de crisis in 2009 niet meer verhuurd werden, zijn nu galerieën gevestigd.

Museum without Walls

Nog een tip is een een tour door het Museum without Walls. De route leidt langs meer dan 50 sculpturen; van het Love Park langs de Benjamin Franklin Parkway naar het Fairmount Park.

Verschillende artiesten, docenten, wetenschappers en historici hebben een stuk ingesproken op de bijbehorende audiotour. Hiermee krijgt u op elke dag, op elk tijdstip, de kans om de interessante verhalen achter de sculpturen te beluisteren.

Mural Arts voor het goede doel

In 1984 is het Mural Arts Program opgezet om jongeren van de straat te helpen. In plaats van graffiti te spuiten, worden jongeren opgeleid om mooie muurschilderingen te maken. Door dit programma werden de muren in Philadelphia niet langer beklat, maar hebben meer dan 3500 projecten ervoor gezorgd dat de stad nu the ‘City of Murals’ genoemd mag worden. Verschillende tours leiden bezoekers langs de muurschilderingen.

Over Philadelphia

Philadelphia ligt in de staat Pennsylvania en is de op een na grootste stad aan de oostkust van de Verenigde Staten. Deze gemoedelijke stad met 1,5 miljoen inwoners ligt tussen New York en Washington DC.

Philadelphia is een ideale uitvalsbasis voor een stedentrip. De stad spreekt een brede doelgroep aan: van studenten tot gezinnen met kinderen en van cultuur- en kunstliefhebbers tot fervente shoppers. De stad staat bekend als bakermat van de huidige Amerikaanse staat en heeft een rijke jazzcultuur. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content