Het Vrouwennummer van Knack Weekend: waarom is feminisme nog nodig?

© Knack Weekend

Het grote vrouwennummer van Knack Weekend legt vanzelfsprekend de nadruk op vrouwen, maar dan vooral op hoe het vandaag is om vrouw te zijn. De redactie hield een internetenquête over seksisme, bracht emancipatie in verschillende culturen aan bod en stond stil bij het f-woord dat boven onze hoofden bengelt.

Femme de la Rue, de Twitter-campagne #wijoverdrijvenniet, de gebeurtenissen in Keulen, de Gentse dj-verkrachtingszaak: seksisme is een heet hangijzer en bijna elke vrouw komt er tijdens haar leven mee in contact. Maar in tegenstelling tot vroeger zwijgen vrouwen niet langer over seksisme. Steeds vaker laten ze luid en duidelijk hun stem horen, waardoor er het voorbije jaar een hevige discussie op gang kwam. Daarom liet Knack Weekend bij zijn lezers een internetenquête uitvoeren. Om uit te zoeken wat ze storend gedrag vinden, wie het al heeft meegemaakt, hoe ze erop reageren en hoe ze denken dat het best wordt aangepakt. 2500 personen reageerden, en sommige cijfers zijn opvallend.

70% van de vrouwen jonger dan 35 kreeg het afgelopen jaar te maken met seksueel ongewenst gedrag, net als 14% van de mannen van die leeftijd. Amper 2,9% van de vrouwelijke deelnemers heeft het afgelopen jaar geen storend gedrag meegemaakt, tegenover 15% van de mannen.

Seksisme zorgt ervoor dat mensen zich anders gaan gedragen. Vooral wie er al eens mee geconfronteerd werd, vertoont vermijdingsgedrag. 68,5% van de vrouwelijke deelnemers mijdt bepaalde situaties of plaatsen, 38% let soms op dat wat ze draagt niet te strak of onthullend is, 30% ontwijkt de blik van mensen om haar heen, 30% durft soms niet alleen buiten te komen en 18% blijft vooral ’s avonds binnen. 52,8% van de mannen heeft nog nooit zijn gedrag aangepast, tegenover 18,4% bij de vrouwen.

Amper 0,6% van de vrouwen en 3,3% van de mannen vinden dat er niets moet gedaan worden, en 1,5% dames en 3,6% mannen zijn pessimisten die denken dat we ermee moeten leren leven.

De resultaten legden we voor aanYasmine Schillebeeckx, die de hashtag #wijoverdrijvenniet lanceerde en een boek schreef over het onderwerp (Echte vrouwen bestaan niet), en aanLiesbet Stevens, juriste en adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Het basisidee van het stuk: de grenzen van ongepast en ongewenst gedrag hebben in onze hoofden altijd al bestaan, maar vandaag worden ze ook duidelijk getrokken in de publieke ruimte.

Verder in het Vrouwennummer van Knack Weekend:

Gerokt en gerold: Nele Reymen zocht vanuit persoonlijke invalshoek naar de redenen waarom onderhandelen voor vrouwen zo lastig is en hoe ze dat beter kunnen aanpakken.

Ondertussen in de slaapkamer: Heleen Debruyne en Anaïs van Ertvelde (die samen de podcast Vuile Lakens maken) over de misverstanden rond vrouwelijke seksualiteit, over het grote genotsgebied dat de clitoris is, en over gushen en squirten.

Uit met de pret, 9 genoegens die het feminisme voor mij verknoeide: over hoe o.a. rapmuziek, Sex and the City en flirten voor Nathalie Le Blanc in een ander licht komen te staan door het feminisme.

Zij bijten de spits af: Katrin Swartenbroux verzamelde 14 vrouwen om in het oog te houden.

Vier culturen, vier visies: Tine Maenhout sprak met vier vrouwen – een Marokkaanse, Congolese, Zweedse en Chinese – die in België wonen, over hun kijk op vrouwenrechten.

Girlpower in de spotlights: Anke Wauters over het feminisme van popsterren als Beyoncé en Taylor Swift.

– Dubbelinterview met Miet Smet en Assita Kanko.

Het vrouwennummer van Knack Weekend ligt vanaf 27 april in de winkel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content