Jongste Playboymodel ooit klaagt moeder aan voor verspreiden naaktfoto’s

© reuters

De Franse actrice en regisseur Eva Ionesco klaagt haar moeder aan nadat deze veertig jaar geleden naaktfoto’s van een minderjarige Eva verkocht aan magazines als Playboy en Penthouse, zo schrijft Styleite.

De naam Irina Ionesco zal bij sommigen misschien nog een belletje doen rinkelen. In de jaren zeventig was ze immers de grande damme van de erotische fotografie. Ze kende respect over heel de wereld voor haar zwart-wit foto’s, maar kreeg toch enkele opgetrokken wenkbrauwen toen ze haar dochtertje van haar vierde tot haar twaalfde levensjaar liet opdraven in haar werk. Enkele van deze foto’s werden verkocht én gepubliceerd in een 1976 editie van Playboy, wat van Eva Ionesco het jongste Playboymodel ooit maakt. Irina verloor hierdoor wel het hoederecht op haar dochter, die opgevoed werd door de ouders van Christian Louboutin.

Eva Ionesco (47) probeert nu al voor de derde keer haar moeder aan te klagen voor emotioneel leed dat voortvloeit uit een “verloren kindertijd”. Niet dat er geen voldoende bewijzen waren tegen Irina. In 1998 heeft de politie honderden erotische foto’s van Eva als kind geconfisqueerd. De nu 77 jaar oude fotografe moest haar dochter €10 000 euro betalen en de negatieven vernietigen. Eva wil echter bijna het tienvoud van het bedrag en wil bovendien dat haar moeder een serieus standje krijgt omdat ze winst heeft gemaakt met het seksueel uitbuiten van haar eigen dochter.

Volgens haar advocaat, Jacques-Georges Bitoun, zal ze hier wel in slagen. Hoewel het voor ons misschien schokkend kan lijken hoe naaktfoto’s van een kind in een wijdverspreid mannenblad kunnen terechtkomen moeten zoiets wel in de tijdsgeest geplaatst worden, aldus Bitoun. “De jaren zeventig waren een periode waarin alles nogal vrijlijk gebeurde maar waar pedofiele netwerken nog steeds behoorlijk wat in de pap te broken hadden.” De advocaat vindt echter niet dat dat een reden moet zijn om de foto’s kunst te noemen en labelt ze als “pure porno”; “Hoe kan iemand nu de benen van een vierjarig meisje openen en daar een foto van nemen? Als dat kunst is begrijp ik er niets van. Eva werd nooit gepresenteerd als een kind maar als een vermomde onschuldige prostituee!”, aldus Bitoun aan Styleite. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content