Brunchen in stijl: de beste adresjes op een rij

© Grace Helmer

Ontbijten, maar dan beter. Wij geven het ideale lijstje voor zij die zin hebben in méér dan een eitje op zondag.

VLAANDEREN

GANZERIK

Brunch 22 euro, met cider 25 euro.

Ganzerik is het culinair verantwoorde café van de heren achter de Gentse cocktailbar Jiggers. Op de steeds wisselende tap vind je zorgvuldig geselecteerde craftbeers uit de hele wereld, maar ook zelfgemaakte limonades en cocktails stromen hier uit de tapkranen. De keuken serveert een gastronomische versie van barfood. Je kunt hier zowel een pulled-porkburger eten als een fijner gerechtje met pompoen, blauwe kaas en een gepocheerd eitje. Op zondag is er een no-nonsense brunchbuffet met grote schalen verse koffiekoeken, borden charcuterie, kazen, salades, yoghurt, granola en vers gebak. In de formule zit ook een roerei of een portie eggs benedict. Het klassieke glaasje bubbels wordt hier vervangen door een eigenzinnige cider. Reserveren is raadzaam als je zeker wilt zijn van een plaatsje.

Druifstraat 29, 9000 Gent, ganzerik.be.

Gesloten op maandag en dinsdag.


CARUSO

Van miniontbijt (6 euro) tot uitgebreid of Engels ontbijt (17 euro).

Al 22 jaar lang is Caruso een huis van vertrouwen voor de Oostendenaren. Tegenover de vistrap vind je deze bakkerij met tearoom. De misérable en abrikozentaart van dit huis zijn ontegensprekelijk legendarisch. De twee eigenaars – Stefan en Stefan – bakken de hele dag door, omdat ze hun klanten enkel verse producten willen aanbieden. Ga zitten in de tearoom voor een ontbijtkoek en de krant of ga voor een uitgebreide brunch met eitjes en hartig beleg. Op de kaart staat ook Engels ontbijt mét worstjes voor de liefhebbers of een gezonde formule met fruit, yoghurt en muesli. Passeer nadien uiteraard langs de bakkerij om een stukje taart mee naar huis te nemen als aandenken.

Nieuwstraat 29, 8400 Oostende, caruso.be.

Maandag en dinsdag gesloten.


BOULEBAAR

Brunch 21 euro.

Ook op weekdagen kun je bij Boulebaar terecht voor brunchklassiekers als eggs benedict met een stukje zalm of een toast met avocado, feta en granaatappelpitten of een verleidelijke brioche met pulled pork met barbecuesaus en coleslaw. Maar op zondag trekken eigenaars Pieterjan en Joni alle registers open met een buffet waarvan je naar hartenlust mag opscheppen. Gecombineerd met hun Instagramwaardige zelfgemaakte limonades, een knalroze red velvet latte of een goed gezette koffie is dit een ideale zondagse stek. In de zomer kun je, afhankelijk van je voorkeur, op het terras vooraan of achteraan zitten.

Leopoldplein 17, 3500 Hasselt, boulebaar.be.

Maandag en dinsdag gesloten.


BAR STAN

Brunch 22 euro, met bubbels 25 euro.

Is het een koffiehuis of een eetcafé? De vier vrienden die dit sympathieke Leuvense project opgezet hebben, noemen het liever een publieke living met aanpalende stadstuin. Gezellig is het hier alleszins en dat is deels te danken aan het kringloopdesign dat de vrienden – onder wie drie architecten – combineerden met werk van jonge kunstenaars, al duikt er af en toe ook een ingelijst insect op aan de muur.

Grote gastronomische ambities koestert Stan niet, maar dit is wel een toffe plek voor een goede koffie of een lunch, waarbij onder meer de groentelasagne en de wereldberoemde Stanburger aanraders zijn. Op zondag is er een brunch in twee shifts. Je hoopt op croissants, pistolets, roerei, spek, vers fruit en granola? Dan zit het hier helemaal goed. Reserveren is noodzakelijk.

Constantin Meunierstraat 2, 3000 Leuven, barstan.be.

Zaterdag gesloten, brunch op zondag.


WILD PROJECT

Basisbrunch 12 euro, extra’s 5,5 tot 7,5 euro.

De naam zorgt misschien voor enige verwarring, maar de Italiaans-Zwitserse zusjes Chiara en Caterina koken in dit huis- kamerrestaurant vegetarisch. Met hun kleine zaak willen ze een leemte vullen in de stad: als vegetariërs vonden ze te weinig in de buurt. Behalve gezond blijkt de keukenstijl van de zussen ook heel Italiaans te zijn. Voor de inrichting van hun originele restaurant hebben de zusjes vooral leuke tweedehandsmeubelen gerecycleerd. Denk voor de brunch op zondag aan hartige pannenkoeken van kikkererwten- of boekweitmeel met veel groenten, vegan omelet of een stevige toast met avocado. Hun huisgemaakt zoet gebak maakt de zondag af.

Grote Pieter Potstraat 21, 2000 Antwerpen, wildproject-antwerp.com.

Maandag en dinsdag gesloten.


DE SUPERETTE

Brunch 35 euro.

‘Superette Edwin’ leest de passant op de gevel, maar de voormalige buurtwinkel is al lang in handen van Kobe Desramaults, de chef die wereldberoemd werd met In de Wulf. Hij liet toptalent van zijn restaurant overkomen om hier een bakkerij met koffiebar en restaurant uit te baten. Het interieur is bruut maar charmant en alles is lekker, van de ronde suisse en het rustieke desembrood tot de rillette van eend met een zacht eitje en de pizza die hier ’s avonds uit de houtoven komt.

Vanaf 9 uur kun je hier terecht voor het ontbijt. In het weekend kun je brunchen vanaf 10 uur. Daarbij kun je veel kanten uit, van een reeks gebakjes uit de bakkerij tot hartige gerechten zoals pompoencake met burrata, een versie van de caesar- salade of een varkenshammetje met Gentse pickles en rösti.

Guldenspoorstraat 29, 9000 Gent, de-superette.be.

Maandag, dinsdag en woensdag gesloten, brunch op zaterdag en zondag.


BRUSSEL

CHEZ FRANZ

Brunch van 7 tot 20 euro.

Chez Franz is zo’n fijn adresje waar ze precies begrepen hebben wat mensen tegenwoordig willen. De brunch op zondag is er razend populair, en als je een tafeltje wilt bemachtigen, moet je vroeg komen, of vrij laat. Zodra je binnenkomt, voel je het gezellige bistrosfeertje. Op het brunchmenu staan zes variaties, met een warme drank, een glas prosecco, brood (met confituur, chocopasta, honing en Luikse siroop), vleeswaren, ei en spek, verloren brood en seizoenfruit. Bovendien hebben ze hier duidelijk aandacht voor het product.

Hoge-Bruggelaan 30, 1050 Brussel, chezfranz.com.

Alle dagen open.


LE GARAGE A MANGER

Brunch 25 euro, met bubbels 32 euro.

Joël Geismar kennen we uit de tijd dat hij aan het stuur zat van zijn foodtruck, een omgebouwd tandartskabinet. Dat project heette El Camion. De rijdende kantine werd een vaste stek, Le Garage genaamd. De naam is goed gevonden, want het eetadres bevindt zich in een enorme ruimte die ooit een Mazda-garage was. Het geheel is ingericht in een mix van eigentijdse designmeubelen en spullen van de rommelmarkt, tegen een postindus- triële achtergrond. Het resultaat is een familiale, vriendelijke sfeer waarin je kunt genieten van een overvloedige brunch met koffiekoeken, yoghurt en fruit, maar ook salades, witte bonen in tomatensaus en eieren die lang op lage temperatuur zijn gekookt.

Washingtonstraat 185, 1050 Brussel, garage-a-manger.be.

Alle dagen open.


MOEDER LAMBIC

Brunch 20 euro.

Moeder Lambic is iconisch in de hoofdstad, want tien jaar geleden was deze zaak haar tijd ver vooruit door af te stappen van het traditionele gamma Coca-Cola en industrieel bier. Kenners weten dat je hier in het weekend moet komen. De brunch op zaterdag en zondag is een absolute must. Geen buffet, maar je krijgt een bord met een ei, een croissant (van biomeel), hummus, drie salades (linzen, Griekse, pasta) vleeswaren en rauwmelkse kazen, biohoning, water, mandarijnsap en een warme drank. Neem er uitgebreid je tijd voor.

Savoiestraat 68, 1060 Brussel, moederlambic.com.

Alle dagen open.


WALLONIË

MADAME OLESON

Brunch 28 euro.

Dit is een paradijselijk plekje om op zondag met het hele gezin te komen brunchen, zo’n nostalgisch adres dat ruikt naar een oude kruidenierswinkel. Hier wordt alles in huis gemaakt, van het brood en de chocopasta tot de confituur met originele smaken als framboos/viooltje, framboos/

cuberdons en abrikoos/frangipane. Evelyne kookt met vergeten vruchten en groenten en met oude recepten die ze uit de archieven heeft gehaald – haar beroemde wafels bijvoorbeeld. Een topper is het verloren brood met salted caramel. Een heerlijk sapje van bio- appelen maakt het compleet. Het enige nadeel is dat je drie weken vooraf moet reserveren om een plaatsje te kunnen bemachtigen.

33, rue de Bruxelles, 1470 Genappe, madameoleson.be.

Maandag gesloten.


MINT BRUNCH

Brunchbuffet 30 euro.

De Luikse blogster Caroline staat bekend om haar healthy brunch-concept. Ze is advocate van opleiding, maar heeft al van kleins af aan een passie voor gezond eten – haar moeder was voedingsdeskundige. Hier dus geen zoetigheid, maar wel zelfgemaakt lekkers, zonder boter maar boordevol antioxidanten. Mooi samen- gestelde salades, vers fruit, granola van het huis, hartige boterhammen, en alles bereid met plaatselijke bioproducten. Kies je beginuur: 10, 11, 12.30 of 13.30 uur.

16, place du Vingt Août, 4000 Luik. mintblog.be/ healthybrunch/bymint.

Alleen op reservatie.


LE CHATEAU DE NAMUR

Brunch 34 euro.

Deze zaak is het slachtoffer van haar eigen succes: drie maanden vooraf te reserveren om een plaatsje voor de brunch te bemachtigen. Nochtans kunnen er elke zondag 120 tot 150 mensen aanzitten. Er is een koud en een warm buffet met een overvloed aan tapas, vleeswaren, salades, warme gerechten met vlees, vis en gevogelte, een kaastrolley en desserts. De zaak kreeg het Green Key-label en gebruikt zoveel mogelijk plaatselijke seizoensproducten.

1, avenue de l’Ermitage, 5000 Namen, chateaudenamur.com.

Alle dagen open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content