8x creatieve chocoladebewerkers

28/11/07 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:25

Sinds de jaren negentig nam de chocoladeproductie en het aantal chocoladebewerkers in ons land een steile vlucht. Het zijn voornamelijk jonge, creatieve chocolatiers die de ouderwetse bonbon gevuld met slagroom of boterroom vervingen door innovatieve smaakbommetjes waarin vaak kruiden of fruit zijn verwerkt.

Chocoladeambassadeur

Bart Van Cauwenberghe is trots de titel te dragen van Belgian Chocolates Ambassador. In die hoedanigheid geeft hij voor Callebaut demonstraties in binnen- en buitenland. Bart heeft een bescheiden winkel aan de belangrijkste verkeersader van Astene : De Zwarte Vos. Eén hoog is een ruim atelier, waar de chocoladebewerker zich kan uitleven. Hij volgde studies voor brood- en banketbakker, waar hij de basis leerde voor suikerbewerking, ijsbereiding en chocoladebewerking. Hij ging werken in een chocoladebedrijfje maar wilde meer. Zijn familie zei : "Begin zelf iets." En dat deed hij. Boven in de slaapkamer begon hij met het smelten van chocolade en het maken van truffels voor vrienden en kennissen. Toen bleek dat die in de smaak vielen, heeft hij de garage omgebouwd. Beetje bij beetje heeft hij uitgebreid om te komen waar hij nu staat. Via zijn demonstraties wil hij mensen opnieuw leren proeven. In de winkel pronken een dertigtal verschillende pralines. Het gamma gaat van klassiekers, zoals het populaire paardenhoofd van melkchocolade gevuld met praliné met gekaramelliseerde hazelnoot tot de Kokkerello, zijn favoriet, met de milde smaak van koriander, of Excentriek, een praline met passievrucht die je in de mond hoort kraken. Bart werkt geregeld samen met jonge koks, die hem vragen om een praline voor bij nagerecht of koffie te ontwerpen. Zo integreerde hij al de smaken van passievrucht, venkel, honing, rozemarijn en... pindakaas. Bart probeert chocolade in het menu naar voren te brengen. De Istanbul bijvoorbeeld bevat kruiden, gevriesdroogde frambozen en merlot. Deze praline past bij port en ganzenlever. Maar Bart kijkt wel uit om niet te ver te gaan, hij wil de mensen niet choqueren !
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners