Zalm met gekruide koolkorst, gesmoorde schorseneren, pesto-couscous en balsamicosaus

09/06/11 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

Balsamicosaus:

  • 500 g gehakte champignons
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 takje tijm
  • 8 sjalotjes, gepeld en ruw gehakt
  • 1 wortel, geschild en ruw versneden
  • 1 wit van prei, ruw versneden
  • zeste van limoen
  • zeste van sinaasappel
  • 1 vanillestok
  • 200 g suiker
  • 1 rode paprika, van zaad ontdaan en ruw versneden
  • 500 ml balsamico-azijn
  • 1 l kippenbouillon

Pesto-couscous:

  • 20 g boter
  • 300 g couscous
  • 500 ml kippen- of groentenbouillon
  • het sap van twee citroenen
  • 4 eetlepels basilicumpesto

Gesmoorde schorseneren:

  • 16 schorseneren, geschild en geblancheerd
  • 100 g boter
  • 3 eetlepels suiker
  • 100 ml kippen- of groentenbouillon
  • zout

Gekruide kool:

  • 100 g boter
  • 200 g savooiekool, fijngesnipperd
  • 100 ml room
  • 1/4 teelepel komijn
  • zout en versgemalen zwarte peper

Gebraden zalm:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 zalmfilets van 200 g
  • 100 g boter
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 100 ml marsalawijn

Bereidingswijze

Doe de aangegeven ingrediÃ"nten voor de saus in een pan, breng alles langzaam aan de kook en reduceer tot één vierde. Zeef de balsamicosaus. Bereid de pesto-couscous: smelt de boter en voeg de couscous toe. Roer alles een minuut lang door elkaar en voeg de opgewarmde bouillon, citroensap en pesto toe. Kruid de couscous met zout en peper van de molen. De schorseneren bereiden: plaats de aangegeven ingrediÃ"nten in een ovenschotel en kook de groenten zo'n 10 minuten in een oven van 200° C tot ze beginnen te karameliseren.

De kool bereiden: de boter in een pan smelten en de kool 1 minuut bakken. De room en de komijn toevoegen, aan de kook brengen en enkele minuten laten koken tot de kool zacht begint te worden. De olijfolie verwarmen in een bakpan en de zalmfilets op de huidkant bakken. Kruid de vis en draai na één minuut bakken. Korst ook de andere kant en voeg boter en marsala toe. Zet de bakpan 8 minuten in een oven van 200° C. Stel het gerecht samen: schik wat couscous in het midden van de borden, giet was balsamicosaus uit. Schik de schorseneren. Dek af met zalm en schep de gekruide kool op de vis. Serveer onmiddellijk.

Onze partners