Traditionele kerstpudding

10/06/11 om 08:49 - Bijgewerkt om 08:49

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor zes :

  • 450 g gemengd gedroogd fruit (rozijnen, krenten)
  • 50 g gehakte amandelen
  • 50 g gehakte kersen
  • 50 g gemengde gekonfijte sinaasappel- en citroenschil
  • 2 losgeklopte eieren
  • 100 g gesmolten margarine
  • 100 g bloem
  • 100 g verkruimeld wit brood
  • 100 g bruine suiker
  • 2 soeplepels brandy
  • 4 soeplepels donker ale bier
  • 1/4 theelepel zout
  • nootmuskaat
  • kaneel
  • kruidenmix (te koop in de Engelse winkel)
  • 1 geraspte appel
  • raspsel en sap van 1 citroen
  • raspsel en sap van 1 sinaasappel

Om te flamberen :

  • 3 à 4 soeplepels brandy

Bereidingswijze

Marineer het gedroogde fruit een nacht in brandy en ale. Meng de ingrediënten voor de puddingmix zeer zorgvuldig in een grote kom (volgens de traditie doen alle familieleden mee en mag ieder familielid tijdens het mengen een wens doen).

Neem een puddingvorm van 1,2 liter, smeer bodem en wanden in met vetstof en leg op de bodem een cirkel van met vet ingesmeerd bakpapier. Doe de puddingmix in de vorm en bedek de bovenkant met ingesmeerd bakpapier. Dek de vorm af met een dubbele laag aluminiumfolie. Bind alles zeer zorgvuldig dicht en maak een lusje bovenaan om de vorm makkelijk uit het kokend water te tillen. Zet de puddingvorm in een pan en giet tot halve hoogte van de vorm kokend water. Laat het water zes uren zachtjes koken en voeg kokend water toe wanneer dat nodig is. Haal de pudding uit de pan en dek de bovenkant af met nieuw ingevet bakpapier en alumumiumfolie. Bewaar de op deze manier verpakte pudding op een koude, donkere en droge plaats (kerstpudding wordt vaak zes tot drie maanden op voorhand gemaakt).

De pudding wordt voor het opdienen opnieuw drie uren in een warmwaterbad gepocheerd. Draai de vorm om boven een schotel, giet 3 à 4 soeplepels brandy over de pudding, flambeer de brandy en serveer de "vlammende" kerstpudding met brandyboter en opgeklopte room.

Brandyboter maakt men door 75 g ongezouten, mals geroerde boter te mengen met 75 g glaceersuiker en 2 à 4 soeplepels brandy.

Lees meer over:

Onze partners