Traditionele kerstpudding

  • Moeilijkheid

Nodig voor zes :

450 g gemengd gedroogd fruit (rozijnen, krenten)

50 g gehakte amandelen

50 g gehakte kersen

50 g gemengde gekonfijte sinaasappel- en citroenschil

2 losgeklopte eieren

100 g gesmolten margarine

100 g bloem

100 g verkruimeld wit brood

100 g bruine suiker

2 soeplepels brandy

4 soeplepels donker ale bier

1/4 theelepel zout

nootmuskaat

kaneel

kruidenmix (te koop in de Engelse winkel)

1 geraspte appel

raspsel en sap van 1 citroen

raspsel en sap van 1 sinaasappel

Om te flamberen :

3 à 4 soeplepels brandy

Marineer het gedroogde fruit een nacht in brandy en ale. Meng de ingrediënten voor de puddingmix zeer zorgvuldig in een grote kom (volgens de traditie doen alle familieleden mee en mag ieder familielid tijdens het mengen een wens doen).

Neem een puddingvorm van 1,2 liter, smeer bodem en wanden in met vetstof en leg op de bodem een cirkel van met vet ingesmeerd bakpapier. Doe de puddingmix in de vorm en bedek de bovenkant met ingesmeerd bakpapier. Dek de vorm af met een dubbele laag aluminiumfolie. Bind alles zeer zorgvuldig dicht en maak een lusje bovenaan om de vorm makkelijk uit het kokend water te tillen. Zet de puddingvorm in een pan en giet tot halve hoogte van de vorm kokend water. Laat het water zes uren zachtjes koken en voeg kokend water toe wanneer dat nodig is. Haal de pudding uit de pan en dek de bovenkant af met nieuw ingevet bakpapier en alumumiumfolie. Bewaar de op deze manier verpakte pudding op een koude, donkere en droge plaats (kerstpudding wordt vaak zes tot drie maanden op voorhand gemaakt).

De pudding wordt voor het opdienen opnieuw drie uren in een warmwaterbad gepocheerd. Draai de vorm om boven een schotel, giet 3 à 4 soeplepels brandy over de pudding, flambeer de brandy en serveer de “vlammende” kerstpudding met brandyboter en opgeklopte room.

Brandyboter maakt men door 75 g ongezouten, mals geroerde boter te mengen met 75 g glaceersuiker en 2 à 4 soeplepels brandy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content