Millefeuille van geplette aardappelen met gerookte en gemarineerde makreel

09/06/11 om 14:22 - Bijgewerkt om 14:22

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

Aardappelkoekjes:

  • 1 grote ongeschilde aardappel
  • olijfolie
  • peper en zout.

Geplette aardappel:

  • 2 grote ongeschilde aardappelen
  • 1 gerookte makreel
  • 1 lepel ganzenvet
  • 1 lepel zure room
  • 1 bussel lente-uitjes.

Gemarineerde makreel:

  • 2 verse makrelen in filets
  • 1 busseltje dragon
  • 1 bundeltje basilicum
  • grof zeezout
  • 1 koffielepel suiker
  • peper.

Saus:

  • 1 dl zure room
  • bieslook
  • peper en zout.

Bereidingswijze

De marinade samenstellen. Bestrooi de filets met zout, peper, suiker en de gehakte kruiden. Leg ze op elkaar, dek af en laat de vis onder gewicht een nacht marineren.

De aardappelkoekjes bereiden. Was de aardappel en snijd hem in zeer fijne schijven. Smeer een bakplaat in met olijfolie en leg de schijfjes, per twee overlappend, op de plaat. Kruid met peper en zout en zet de plaat 40 minuten in een voorverwarmde oven van 125° C. De schijfjes moeten droog en krokant zijn.

De geplette aardappelen bereiden. De aardappelen in de schil koken. De schil verwijderen en de rest pletten. Voeg het vlees van de schoongemaakte gerookte makreel en versneden lente-uitjes toe en breng op smaak met peper en een weinig zout. De mengeling smeuïg maken met zure room en ganzenvet.

Bereid het sausje door de zure room los te roeren en op smaak te brengen met peper, zout en versneden bieslook.

Snijd de gemarineerde makreel in fijne plakjes. Stapel alles tweemaal op de volgende manier op: koekje van aardappel, geplette aardappel en plakje makreel. De saus rond de constructie aanbrengen.

Lees meer over:

Onze partners