Hoe maakt u het?
Voor Mie De Backer begint koken bij eersteklas ingrediënten en goede contacten met de leveranciers.
Van beroep is Mie De Backer fotografe. In haar vrije tijd studeerde zij Noors. Noorwegen is een heerlijk rustig vakantieland, waar je nog alleen kan zijn. De liefde voor de kookkunst koestert Mie al lang, maar door omstandigheden smeulde haar passie op een laag pitje. Zes jaar geleden kocht Mie een huis, dat zij volledig verbouwde. Daardoor moest zij geregeld kamperen in één vertrek. De zitkamer was soms tegelijk slaapkamer en keuken. Koken was in die omstandigheid geen sinecure. Uit praktische overwegingen kwamen er meestal eenpansgerechten op tafel. Vorig jaar was de keuken eindelijk af. Voor Mie was dat een verademing: zij begon te kokkerellen dat het een lust was. Hoe meer mensen over de vloer kwamen, hoe meer de hobbykok in haar element geraakte. Koken is voor Mie pure ontspanning: komt zij moe thuis van een dag hard werken, dan zet zij de muziek aan, gaat de kurk van een fles wijn en begint zij te kokkerellen. Haar voorkeur gaat naar lichte gerechten, gebaseerd op eersteklas ingrediënten. Achter de hoek is een kwaliteitskruidenier, waar zij terechtkan met al haar vragen. Mie vindt het prettig om goede contacten te onderhouden met leveranciers. De eerbied voor eersteklas producten kreeg zij mee van thuis uit. Bij haar ouders werd smakelijk gekookt en alles moest vers zijn. Frieten en mayonaise werden zelf gemaakt. Begrijpelijk dus dat dochterlief tijd steekt in het bereiden van haar eten. In de week houdt zij het meestal eenvoudig, een varkenskotelet met rode kool bijvoorbeeld. Maar zelfs dan probeert zij er iets speciaals van te maken. In de weekends schrikt zij er niet voor terug om een eendenterrine of kreeftensoep te bereiden van levende kreeften met zelfgetrokken bouillon. Regelmatig wordt de mediterrane keuken eer aangedaan of komt de wok boven voor een oosters geïnspireerde bereiding, zoals in oestersaus gemarineerde garnalen. Mie De Backer probeert altijd om iets zo goed mogelijk te doen, maar zelden volgt ze een recept klakkeloos op. De kookboeken in huis zijn voor haar ontspannende literatuur en ook recepten uit de rubriek Hoe Maakt U Het? leveren stof voor creaties. Het recept van het voorgerecht, het eilandje met tonijn, ontstond na een bezoek aan een Japans restaurant. Rauwe tonijn viel in de smaak en Mie begon thuis te experimenteren. De eend met mangosaus is een van haar succesrecepten. Het gerecht werd geboren op een dag dat er eend in huis was en dat er een rijpe mango lag te wachten om opgegeten te worden. Nagerechten zijn Mies zwakke punt: je moet er veel te precies voor zijn, want als je te veel of te weinig bloem of eieren in iets gebruikt, is het eindresultaat gegarandeerd mislukt. Daar komt nog bij dat Mie meestal voldaan is na het hoofdgerecht en daardoor geen behoefte heeft aan zoet. Vorige week bereidde zij een chocolademousse met sinaasappelsaus en strooisel van de schil van kumquats: lekker, maar te bewerkelijk en vooral te zwaar! Karamelsaus maken is Mies sterke punt en dat is een uitkomst als je snel een nagerecht op tafel wil hebben. Karamelsaus met peer en een bol ijs: het is in een wip klaar en het is nog lekker ook. Het gepubliceerde recept van het tulpje met ijs en peertje vraagt meer tijd. Maar de moeite wordt beloond met een lekker en licht dessert dat er nog leuk uitziet ook. De keuze van de wijn gaat naar een Cuvée Henri Serres, een rode Corbières uit 1998, die te koop is voor 580 fr. bij De Heerlijkheid in Berchem (03-235.84.94). De krachtige smaak past goed bij het eendenvlees en de gekruide mangosaus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier