Video: Het verhaal van menstruatie volgens Disney (1946)

11/06/16 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:55

Van 1945 tot 1951 produceerde Disney enkele educatieve films, die vertoond werden in Amerikaanse scholen. Een kortfilm over menstruatie kon niet ontbreken. Wijze lessen, met her en der wat tenenkrullende ouderwetse raad, maar vooral taboedoorbrekende wijsheden.

Op sommige gebieden is de video natuurlijk gedateerd, maar wat wij vooral onthouden van deze kortfilm: 'Er is niets vreemds of mysterieus aan menstruatie. Het is een natuurlijk proces.' Deze video van Disney lijkt meisjes gerust te willen stellen dat deze maandelijkse bloedingen meer dan normaal zijn, en bovendien niet hoeven te betekenen dat je leven plots enkele dagen moet stoppen. 'Je kan gerust blijven sporten', klinkt het.

Ook uitgaan en dansen is geen probleem. En er is ook geen enkele reden om een lekker warm bad aan je voorbij te laten gaan. Disney refereert ook naar de psychologische ongemakken die menstruatie kan veroorzaken bij een vrouw. Zij raden aan om flink te zijn, want je 'moet leven met andere mensen'. Was het maar zo simpel. Volgens de video kan make-up ook helpen om je beter te voelen.

De video hoorde bij het boekje Very Personaly Yours van Kotex, waarvan een online versie bestaat.

(LP)

Onze partners