Video: Het verhaal van menstruatie volgens Disney (1946)

Van 1945 tot 1951 produceerde Disney enkele educatieve films, die vertoond werden in Amerikaanse scholen. Een kortfilm over menstruatie kon niet ontbreken. Wijze lessen, met her en der wat tenenkrullende ouderwetse raad, maar vooral taboedoorbrekende wijsheden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op sommige gebieden is de video natuurlijk gedateerd, maar wat wij vooral onthouden van deze kortfilm: ‘Er is niets vreemds of mysterieus aan menstruatie. Het is een natuurlijk proces.’ Deze video van Disney lijkt meisjes gerust te willen stellen dat deze maandelijkse bloedingen meer dan normaal zijn, en bovendien niet hoeven te betekenen dat je leven plots enkele dagen moet stoppen. ‘Je kan gerust blijven sporten’, klinkt het.

Ook uitgaan en dansen is geen probleem. En er is ook geen enkele reden om een lekker warm bad aan je voorbij te laten gaan. Disney refereert ook naar de psychologische ongemakken die menstruatie kan veroorzaken bij een vrouw. Zij raden aan om flink te zijn, want je ‘moet leven met andere mensen’. Was het maar zo simpel. Volgens de video kan make-up ook helpen om je beter te voelen.

De video hoorde bij het boekje Very Personaly Yours van Kotex, waarvan een online versie bestaat.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content