“Waarom ik op artlead.net vertrouw bij het uitbouwen van mijn kunstcollectie”

© The Word Magazine hoofdredacteur Nicholas Lewis.
artlead

Met een aanbod van meer dan 500 kunstwerken, waarvan bijna de helft minder kost dan ?500, is er voor iedere smaak en elk budget wat te vinden op artlead.net. De website is er voor iedereen – maar wie zijn de artlead-kopers nu juist, en waarom zweren ze bij artlead.net? We spraken één van hen – Nicholas Lewis, de Brusselse hoofdredacteur van The Word Magazine – over zijn passie voor Belgische kunst en hoe artlead.net hem verborgen parels helpt te ontdekken.

‘Ook voor ik artlead.net kende, kocht ik soms al eens kunst,’ steekt Nicholas Lewis van wal, ‘en in dat opzicht ben ik misschien niet de doorsneel artlead-verzamelaar.

Maar ik herken wel het probleem waar veel mensen mee worstelen: ze zijn geïnteresseerd in kunst, maar de kunstwereld schrikt hen af. Logisch ook, want het is een ontransparante en moeilijk te betreden wereld. Er zijn erg veel mensen die gewoon de juiste introductie missen. Ik vind het dan ook buitengewoon boeiend hoe artlead.net een groep mensen die zichzelf niet als kunstverzamelaars beschouwen, introduceert in de kunstwereld en hen helpt – vaak voor het eerst – kunst te kopen.Want goede kunst hoeft niet eens duur te zijn.

Zelf focust Nicholas Lewis voornamelijk op Belgische kunst. ‘Ik koop enkel werk van kunstenaars die in België wonen en werken. Via de nieuwsbrief van artlead word ik perfect op de hoogte gehouden van nieuwe tendensen. Soms ken ik de kunstenaars die voorgesteld worden op artlead.net, soms ook niet. En net dat vind ik interessant.’

Voor Nicholas Lewis raakt dit aan het allerbelangrijkste aspect van artlead.net – de selectie. ‘Ik kan naar een aabod surfen dat reeds geselecteerd is. Er zit visie achter de verzameling werken die op artlead.net worden gepresenteerd, een getraind oog dat niet zomaar alles kiest maar weloverwogen een collectie cureert. En of ik de kunstenaar nu ken of niet, ik weet dat de keuzes die Thomas Caron maakt vanuit zijn achtergrond als curator bij S.M.A.K. onderbouwd zullen zijn. Ik heb vertouwen dat het eindresultaat kwalitatief zal zijn.

Ik vind het dan ook buitengewoon boeiend hoe artlead.net een groep mensen die zichzelf niet als kunstverzamelaars beschouwen, introduceert in de kunstwereld en hen helpt – vaak voor het eerst – kunst te kopen.”

Dat vertrouwen wordt nog versterkt omdat artlead.net geen zuiver commercieel platform is. De journal, en zeker de projecten omtrent kunst in publieke ruimte die artlead organiseert, geven hen street credibility. Het gaat in de eerste plaats om mensen te introduceren in kunst, en niet om het verkopen. Maar als ik dan iets koop, ben ik gerustgesteld omdat ik weet dat online betaling en verzekerd transport waarborgen dat mijn kunstwerk veilig geleverd wordt.’

Heb je zelf ook een kunstverzameling die je verder wilt uitbouwen, of wil je graag voor de allereerste keer kunst kopen, schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van artlead en wees als eerste op de hoogte van speciale aanbiedingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content