Voor het eerst kunst kopen? Begin met deze tips!

Robert Montgomery - Hammersmith Poem Billboard, Broadway Market, 2017 © Artlead

Laten we beginnen met het belangrijkste: iedereen kan kunst kopen. Er bestaan goede kunstwerken voor ieders smaak en – echt waar – voor elk budget. Jouw muren verdienen een upgrade; een kunstwerk dat echt bij je past, waar je elke dag plezier aan beleeft.

Blijft de vraag: hoe begin je daaraan? Want laten we eerlijk zijn; de kunstwereld is niet zo makkelijk toegankelijk. Je wilt bovendien niet zomaar wat in huis halen. Hoe weet je dat wat je koopt, niet alleen mooi is, maar ook een waarde heeft die verder gaat dan het esthetische? En niet onbelangrijk: hoeveel betaal je ervoor? Om je op weg te helpen, stellen we jou graag volgende zes tips voor.

1/ Probeer uit te zoeken wat je mooi vindt

Kunst kopen gaat natuurlijk over meer dan een leuk beeld aan de muur. Om te weten wat jij mooi vindt en waarom, denken we dat het goed is om zoveel mogelijk kunst te zien. Bezoek tentoonstellingen in musea of galerijen (deze laatsten zijn trouwens gratis!) om nieuwe dingen te ontdekken. Wat je goed vindt, zal ongetwijfeld evolueren. Hoe meer je ziet, hoe meer je smaak zich ontwikkelt.

Bas van den Hurk - The circus is in town, 2016
Bas van den Hurk – The circus is in town, 2016© Artlead

2/ Informeer je!

Als je een kunstwerk ziet dat je mooi vindt, is het een goed idee om ook eens te kijken naar andere werken van dezelfde kunstenaar. Is het werk dat je interesseert representatief voor wat de kunstenaar maakt? Vormen alle werken samen een coherent geheel? Als je geen zin hebt om uitgebreid onderzoek te doen en te lezen over een kunstenaar en diens praktijk, kan persoonlijk advies van een professional jou hierbij helpen.

3/ Bepaal vooraf de prijs die je wilt betalen voor jouw kunstwerk…

Het is belangrijk te weten dat je een kwalitatief kunstwerk in huis kan halen voor een redelijke prijs, al heeft de prijs natuurlijk wel invloed op wat je precies kan kopen. Een uniek werk van een bekende kunstenaar zoals Luc Tuymans kost vaak erg veel. Wil je toch graag werk van een bekende naam, maar heb je een beperkt budget, dan is een editie van die kunstenaar een goed alternatief. Edities zijn authentieke kunstwerken die in een beperkte oplage worden gemaakt, en door de kunstenaar zijn genummerd en gesigneerd. Deze kosten vaak maar een fractie van een uniek werk van dezelfde kunstenaar.

Luc Tuymans - Orchid, 2013
Luc Tuymans – Orchid, 2013© Artlead

4/ … en hou daarbij ook rekening met transport en verzekering

Je wilt natuurlijk dat jouw kunstwerk veilig bij jou thuis terecht komt. Let er op dat je rekening houdt met een budget voor transport én verzekering.

5/ Laat je goed omringen: onderzoek wie de kunstenaar ondersteunt

Het loont de moeite om te kijken naar het CV van de kunstenaar; waar is er werk van hem of haar te zien? Bij gevestigde kunstenaars kan je kijken of hun werk deel uitmaakt van museumcollecties, of misschien organiseren musea tentoonstellingen met hun werk? Bij opkomende kunstenaars is het goed om na te gaan welke galerijen de kunstenaar tonen en representeren. Ook hier is goed advies eigenlijk onontbeerlijk, zodat je er op kan vertrouwen dat kwaliteit voorop staat, welk werk je ook kiest.

Manor Grunewald - E.H.D. Handling 01, 2016
Manor Grunewald – E.H.D. Handling 01, 2016© Artlead

6/ Let er op dat je een authentiek werk koopt

Kunst kopen is een kwestie van vertrouwen. Dat verandert nooit, maakt niet uit of je je eerste stappen zit binnen de kunstwereld, of trotse eigenaar bent van een grotere collectie. Een authentiek werk is steeds getekend door de kunstenaar. Dat kan op het werk zelf, of op een bijhorend certificaat. Hiernaar vragen zou nooit een probleem mogen zijn.

Zin om werk te maken van je eigen collectie? Op artlead.net kan je kwalitatieve kunst zoeken op prijs, kleur en formaat en krijg je persoonlijk advies.