Pluimgewicht dat alles kan

Het design valt als eerste op. Maar gelukkig is het toestel ook echt zo goed als het er uitziet. Dat is zowat de algemene teneur in de eerste recensies van de HP EliteBook x360. Het is de beste convertible hybride laptop van het moment, klinkt het.

In de wereld van de mobiele toestellen heeft de term ‘lichtgewicht’ een uitgesproken positieve betekenis. Voor de HP EliteBook x360 halen we nog liever de aanduiding ‘pluimgewicht’ van stal. Met 1,28 kilo is de nieuwe hybride laptop van HP dat uiteraard alleen in de letterlijke zin van het woord. Het is echter niet de lichtste laptop op de markt, en ook niet de dunste. Een bewuste keuze van HP. En 14,9 millimeter blijft natuurlijk nog altijd wel heel erg dun, maar biedt tegelijk voldoende ruimte: voor twee traditionele USB-A-poorten, een nieuwere USB-C-poort, een HDMI-uitgang en een smartcardreader.

“Dat zijn functies die anders al snel wegvallen op laptops voor consumenten”, schrijft de Amerikaanse technologiesite CNET. Er was trouwens ook nog wat extra ruimte nodig voor een grotere batterij. Je kunt er zestien uur mee blijven werken. En binnen dertig minuten is de batterij alweer voor de helft opgeladen. In dat perspectief bekeken, voelt 14,9 millimeter nog dunner aan dan in werkelijkheid.

Werken, spelen en alles er tussenin

Het geeft meteen aan dat de HP EliteBook x360 van alle markten thuis is. Het toestel mikt zowel op de professionele gebruiker, als op de veeleisende consument. Aan kracht is er alvast geen gebrek. De nieuwste Intel Core-processoren van de zevende generatie (waaronder Intel Core i7) en het uitgebreide RAM-geheugen (tot 16 GB) bieden een toestel dat bij uitstek geschikt is om te werken, te spelen en alles er tussenin. Daar zet HP voluit op in met deze nieuwe convertible. Het toestel is tegelijk een professionele laptop, een tablet, een scherm om films en series te bekijken (in 4K uiteraard), een presentatiescherm en nog veel meer.

Wanneer je muziek beluistert of video’s bekijkt, zorgen de luidsprekers van Bang & Olufsen voor de juiste ondersteuning.

De HP EliteBook x360 is ontworpen met mobiliteit in het achterhoofd. Is er geen wifi beschikbaar, dan kun je toch makkelijk een online verbinding maken door een simkaartje te plaatsen in het voorziene simkaartslot. Ben je online, dan schakelt HP Noise Cancellation storende achtergrondgeluiden uit tijdens teleconferenties. De laptop heeft trouwens dedicated toetsen voor het gebruik van Skype For Business. En over de kwaliteit van de klank valt al helemaal niet te mopperen. Wanneer je muziek beluistert of video’s bekijkt, zorgen de luidsprekers van Bang & Olufsen voor de juiste ondersteuning.

Militaire testen

Zoals gezegd: het design van de HP EliteBook x360 valt meteen op. Het chassis is van diamond-cut, geborsteld aluminium in een unibody-configuratie, met een scherm van HD Gorilla Glass. Het toetsenbord, het touchpad en de optionele stylus zijn ontworpen voor mensen die er de hele dag mee werken en er zich ’s avonds mee ontspannen. “De behuizing voelt sterk aan en zal waarschijnlijk heel goed de tand des tijds doorstaan terwijl het toestel jarenlang met je mee reist in rugzak of laptoptas”, schrijft TrustedReviews.com.

Pluimgewicht dat alles kan

Klopt helemaal. HP onderwierp de laptop aan een reeks militaire testen, liet het toestel daarbij vallen op vloeren van hout, staal en beton, stelde het bloot aan extreme temperaturen en schudde het heen en weer tot het zowat om genade smeekte. De testen bewijzen dat de EliteBook x360 bijzonder robuust is, alleszins meer dan nodig om heen en weer te worden geschud in een rugzak.

Veiligheid voorop

Trouwens, niet alleen de buitenkant is robuust, ook de manier waarop het toestel jouw gegevens bewaakt. HP SureStart reset het BIOS wanneer het toestel een bedreiging detecteert. Multi-Factor Authentication (MFA) maakt gebruik van aanmelding via gezichts-, iris- en vingerafdrukherkenning. Dat zorgt ervoor dat alleen de rechtmatige gebruiker toegang krijgt tot het toestel. Trouwens, hacking is lang niet altijd een zaak van gesofisticeerde cybercriminelen. Het kan ook simpel. Bij visual hacking gaat het letterlijk om stelen met de ogen.

Het Sure View-privacyscherm zorgt voor verduistering vanaf de zijkanten, zodat je buren op de trein niet kunnen zien waar je mee bezig bent.

Om indiscrete blikken op het scherm te vermijden voorziet HP de EliteBook x360 van een Sure View-privacyscherm. Dat verduistert het scherm vanaf de zijkanten, zodat je buren op de trein – of op kantoor – niet kunnen zien waar je mee bezig bent. Het vermijdt alvast dat je je nieuwe laptop zelf moet beschermen tegen opdringerige blikken, en al helemaal dat je het mooie design van de EliteBook x360 zou moeten verpesten door op het scherm een lelijke en onhandige beschermende film aan te brengen. Die opmerking maakte ook Forbes, met name in verband met het professionele gebruik van de laptop. “Hoe beter de tools die de ICT-afdeling van een bedrijf aanbiedt, des te minder waarschijnlijk het is dat medewerkers hun eigen apparaten meebrengen naar het werk en daardoor extra veiligheidsproblemen veroorzaken.”

De HP EliteBook x360 is een apparaat dat alles kan: maken, delen, samenwerken, presenteren of simpelweg ontspannen en je amuseren. Voor professioneel en persoonlijk gebruik – en alles daar tussenin. De recensenten zijn er alvast dol op.

Meer informatie over de HP EliteBook x360