Wat betekent echt goed voor food-lovers?

© Diego Franssens

Voor de smaak. Uit overtuiging. Omdat het gezonder is. Uit liefde voor de planeet.We kiezen steeds vaker voor echt goede bio-voeding. Maar wat is dan echt goed? We vroegen het aan echte liefhebbers en specialisten die elke dag met veel passie en veel smaak echt goed eten, met respect voor mensen, natuur, bio en meer….

Olivier, Meubelontwerper

Wil geen additieven in zijn eten > gaat voor slowfood > is de koning van de sla

BIO-grafie: wie is Olivier ?

– afgestudeerd als modeontwerper

– lange tijd actief geweest als hoofd productie van een modemerk in AziĆ«

– nu opvolgend zaakvoerder en art director van het familiebedrijf van zijn vader dat unieke ambachtelijke houten meubels en objecten maakt

– geeft ook designklassen onder de naam Naald&Daad

Wat betekent echt goed voor food-lovers?
Ā© Diego Franssens

Kristel, Culinair experte Bio-Planet

Zoekt de smaken van weleer > wil geen pesticides > zweert bij haar zaden-pittenbroodje

BIO-grafie: wie is Kristel ?

Ā· gediplomeerde chef-kok Ć©n psycholoog

Ā· had een cateringbedrijf en daarna ontbijt- en lunchrestaurant in Brussel

Ā· is al vijftien jaar Bio-Planet-klant

Ā· werkt nu al een paar jaar fulltime voor Bio-Planet, waar ze de recepten en culinaire info voor de folders bedenkt, klaarmaakt Ć©n publiceert

Ā· heeft een dochter van vijf

Wat betekent echt goed voor food-lovers?
Ā© Diego Franssens

Alexia, Talent Manager

Leest etiketten > kookt allergievriendelijk > zweert bij miso en geroosterde groenten >

BIO-grafie: wie is Alexia ?

– auteur en fotograaf van de blog Must Be Yummie (https://mustbeyummie.com)

– zelf lactose-intolerant, getrouwd met een man die allergisch is voor gluten en mama van een dochter van acht die niet tegen lactose kan; haar zoon van tien mag alles eten

– en dus… gespecialiseerd in allergievriendelijk koken

– auteur van haar pas verschenen eerste boek Iedereen eet mee bij Uitgeverij Manteau

Wat betekent echt goed voor food-lovers?
Ā© Diego Franssens

Arlette en Enya, Mamine & voedingsconsulente

Gaan samen shoppen > willen een pure keuken > zijn verslingerd aan komkommerspirelli

BIO-grafie: wie zijn Arlette en Enya ?

– Enya is voedingsdeskundige

– haar ‘mamine’ Arlette van 81 kwam een jaar geleden voor het eerst mee naar de biowinkel

– nu komt ze gemiddeld drie keer per week shoppen

Wat betekent echt goed voor food-lovers?
Ā© Diego Franssens

Hannes, Beenhouwer Bio-Planet

Betaalt graag voor kwaliteit > gaat voor evenwicht en mate > wordt poƫtisch van een bio-entrecote >>>>

BIO-grafie: wie is Hannes?

– werkt al drie jaar als slager bij Bio-Planet in Machelen en is verantwoordelijk voor de beenhouwerij

– studeerde dierverzorgingstechnieken en agro- en biotechnologie

– werkte bij een tuinaannemer, maar besloot zijn droom te volgen en toch slager te worden

– studeert dit jaar af als ambachtelijk slager

Wat betekent echt goed voor food-lovers?
Ā© Diego Franssens

Ilse, Fotografe

Is verslaafd aan kookboeken > bereidt massa’s groenten > maakt zelf haar eigen yoghurt >

BIO-grafie: wie is Ilse ?

– fotografe

– kookboekverslaafde

– moeder van twee kinderen van zes en twaalf jaar oud

Wat betekent echt goed voor food-lovers?
Ā© Diego Franssens

Bernard, Systeem officer

Houdt rekening met voedselkilometers > kookt lekker simpel > gaf zich over aan chiazaad

BIO-grafie: wie is Bernard ?

– al meer dan dertig jaar vegetariĆ«r

– vader van een zoon van 15 en een dochter van 9

– fervente loper en wandelaar

Wat betekent echt goed voor food-lovers?
Ā© Diego Franssens

Margot, Administratief bediende

Is veganistisch uit principe > wil liever kwaliteit dan kwantiteit > fan van vegakaas

BIO-grafie: wie is Margot ?

– veganist

– amazone

– woont nog thuis


Wat betekent ECHT GOED voor jou?

Olivier,Meubelontwerper

“Ik geloof in de kracht van afwijking: een groente is mooier Ć©n lekkerder als hij niet perfect is”

“Als je zelf groenten teelt, dan weet je dat ze er nooit perfect uitzien. De vorm van een groente bepaalt ook de complexiteit van smaken. Een groente is mooier Ć©n lekkerder als ze niet perfect is. Ik geloof in de kracht van afwijking. Ik hou van alles wat huisbereid is, met liefde gemaakt. Ik ben dertig jaar vegetariĆ«r geweest, waarvan een hele tijd macrobiotisch. Ik weet dus dat echt goed eten past bij je stemming, je persoonlijkheid, het moment van de dag, de temperatuur, het seizoen. Ik bekijk het holistisch. Maar om goed te eten moet je bewust eten. Liever klein en kwalitatief dan te veel. Ik wil geen verbeteraars en geen additieven in mijn eten. Ik wil niet dat mijn organen verzadigd geraken met rommel.”

Kristel, Culinair experte Bio-Planet

“Voor mij is het pas echt goed als de boer of leverancier een eerlijke prijs krijgt”

“Echt goed eten is voor mij zuiver. Zuiver van smaak, natuurlijk. Maar ook zuiver in de zin van geen pesticides of meststoffen. Zuiver omdat de natuur haar gang heeft kunnen gaan. En natuurlijk is het belangrijk dat de boer of leverancier een eerlijke prijs voor zijn of haar product krijgt. Transparant en puur eten, dus.”

Alexia, Talent Manager

“Echt goed eten is voor mij vers en lokaal. En vooral homemade!”

“Echt goed eten is voor mij vers, homemade en lokaal. Vooral homemade dan. Een uitdaging als je fulltime werkt zoals ik, natuurlijk. Maar ik kook niet elke dag. Ik bereid veel voor in het weekend, en ik gebruik mijn diepvries volop. In het weekend rooster ik groentjes. Ik centrifugeer gember met kilo’s tegelijk en vries dan in blokjes in. Zelfs die halve appel die de kinderen al eens laten liggen, gaat de diepvries in. Met wat verse aardbeien of frambozen vormt die in een handomdraai een frisse smoothie.”

Enya, voedingsconsulente

“Slim combineren: dat is de basis van een volwaardige maaltijd”

Arlette, mamine

“Je moet eten wat je nodig hebt om op krachten te komen”

Enya: “Ik heb VGL gestudeerd, ik ben dus een voedings-, gezondheids- en levenswijzeconsulent. Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat meer ingrediĆ«nten niet altijd beter is. Een gerecht kan uit maar drie ingrediĆ«nten bestaan en toch een volwaardige maaltijd vormen. Dat betekent dat je slim moet combineren. Groenten combineer je met koolhydraten of dierlijke producten.”

Arlette: “Dat ligt bij mij toch anders. Die extra ingrediĆ«nten moeten er voor mij wel bij, voor de smaak. Ik gebruik graag veel verschillende groenten bij mijn pasta. En kruiden ook, om het op te hemelen. Ik heb altijd graag gekookt. Ik was een hele tijd vegetarisch, maar nu eet ik af en toe een stukje vlees. Om op krachten te komen.”

Ilse, Fotografe

“Ik wil kunnen proeven wat ik eet, pure smaken dus, niet te veel gecombineerd”

“Ik proef graag wat ik eet. Ik zoek graag naar Ć©chte en verse smaken. Niet te veel gecombineerd. Sinds een paar jaar kook ik twee Ć  drie keer in de week een recept uit een van de vele kookboeken die ik heb. Ik kook graag, ik eet graag en sinds ik kinderen heb, ben ik er nog meer op gaan letten dat het allemaal evenwichtig en gezond is.”

Margot, Administratief bediende

“Er mag niet aan mijn eten geprutst zijn. Echt goed eten is eten dat geen schade berokkent. Niet aan de planeet, niet aan de dieren, niet aan de boeren”

“Voor mij is echt goed eten natuurlijk. Er mag niet aan geprutst zijn. Groenten en fruit uit het seizoen. Geen fastfood. Ik ben sinds vier jaar vegetarisch omdat ik het een schande vind hoe wij dieren behandelen. Voor mij is het logisch dat ik nu ook met alle dierlijke producten ben gestopt. Je kunt niet een beetje tegen dierenleed zijn. Je moet een kamp kiezen. Ik ben dus veganistisch uit principe. Echt goed eten is eten dat geen schade berokkent. Niet aan de planeet, niet aan de dieren, niet aan de boeren.”


Benieuwd waarom deze food-lovers biologisch eten en wat hun favoriete ingrediƫnten zijn?

Wil je meer weten over biologische voeding? Lees dan de artikels in dit dossier.