Vakantietip voor foodies: Kretenzische kookworkshop in Chania

Wat we de afgelopen tijd gemist hebben is lekker uit eten. Met een kookworkshop als vertrekpunt biedt Chania op het bekende Griekse eiland Kreta het beste van drie werelden: zalig relaxen, natuur- en cultuurpracht bewonderen én lekker eten.

Kreta wordt vaak de bakermat van onze Europese beschaving genoemd. Het Griekse eiland dankt zijn populariteit aan de vele historische relicten, de mooie stranden, leuke traditionele dorpjes en stadjes en de prachtige natuur. De lokale landbouwproducten zijn sinds de oudheid gegeerd tot ver buiten het eiland. Maar uiteraard smaken die nergens zo lekker als hier!

Kreta moet weinig voedingsproducten importeren. Honing, olijven, druiven, tomaten, meloenen en veel, veel meer: het is hier allemaal. Deze producten maken deel uit van het befaamde mediterrane dieet, waarin veel belang wordt gehecht aan zuivere, natuurlijke producten zoals vis, noten, bonen, groenten, fruit, pasta, melkproducten en uiteraard olijfolie. Het mag geen verbazing wekken dat uit onderzoek blijkt dat de bewoners van Kreta weinig last hebben van hart- en vaatziekten. Ze hebben ook een behoorlijk hoge levensverwachting. Het mediterrane dieet is dus niet alleen smaakvol en erg gevarieerd, het is ook nog eens zeer gezond…

Traditionele pasta
Traditionele pasta

Food paring met lokale wijn

Elk stukje van het grootste Griekse eiland heeft zijn eigen charmes. Chania is de oude hoofdstad van het eiland en je vindt hier vele eeuwenoude huizen, bijvoorbeeld in de Venetiaanse wijk, of in de Joodse wijk. Bij foodies zal Chania extra streepjes voor hebben, het is een culinaire uitvalsbasis om -figuurlijk- duimen en vingers af te likken. Hier beland je snel op het terras van de gezellige restaurants en tavernes. De chefs zetten graag de meest heerlijke gegrilde octopus, mezes, gefrituurde kaas of zoete gebakjes op tafel. Het hoogtepunt van je reis zou weleens een kookworkshop kunnen zijn. Tijdens je verblijf kun je in Chania je kookkunsten verbeteren. Je leert er bijvoorbeeld supersmaakvol brood bakken, besprenkeld met peperolie, tomaat en olijven. Je kunt ook leren wat je allemaal met olijfolie kunt doen, of hoe je aan food pairing doet met Kretenzische wijnen.

Vakantietip voor foodies: Kretenzische kookworkshop in Chania

Zeilen naar Menies

Om je vakantie helemaal af te maken is het mogelijk om zo’n kookworkshop te combineren met een zeiltocht. Vanuit de oude haven van Chania zeil je naar het afgelegen strand Menies. Het kristalheldere water nodigt je uit tot een zwempartij of een snorkelmomentje. En dan is het tijd om naar een geheim strandje af te zakken, waar een privé chef je inwijdt in de geheimen van de Kretenzische manier van koken. Daar horen natuurlijk enkel verse ingrediënten bij… en een prachtig uitzicht over strand en zee voor jou en je gezelschap.

Chania
Chania© Shutterstock

Praktisch

Zin in vakantie dit jaar? Ontdek de vele troeven van het zuiden van Griekenland. Voor je verblijf boek je via een touroperator of rechtstreeks bij een hotel in de gewenste prijs- en luxeklasse. De Griekse coronamaatregelen vind je op Greece Health First en de laatste updates over reizen naar Griekenland vind je op travel.gov.gr. Vergeet ten slotte niet het online PLF formulierin te vullen.

Meer tips over deze en andere bestemmingen in Griekenland vind je op I love Griekenland.