Oostenrijk – zowel op als naast de piste een winters wonder

© Osterreich Werbung / Peter Podpera

Jaar na jaar worden de winters in Oostenrijk gezegend met grote hoeveelheden sneeuw. Volg Knack Weekend de komende weken langs de belangrijkste toppers van dit wonderlijke winterland. En ontdek waarom Oostenrijk al jarenlang de meest geliefde wintersportbestemming van de Vlaming is. En dat zowel op als naast de piste!

Vanaf eind november gebeurt er elk jaar opnieuw iets magisch in Oostenrijk: de natuur gaat in wintermodus, dikke en zachte sneeuwtapijten bedekken de weiden en de daken van de huizen. Die sneeuw dempt het geluid en doet het hele land overschakelen op ‘gezelligheidsmodus’. In chalets worden haarden aangemaakt, heerlijke schotels worden bereid. En buiten kraakt de sneeuw onder de schoenen van avondlijke wandelaars. Het is een liefdevolle openheid die naadloos gecombineerd wordt met de quasi eindeloze wintersportmogelijkheden die Oostenrijk ons biedt. Van het begin van het seizoen tot na de paasvakantie verwelkomt Oostenrijk de winterse vakantieganger zowel op als naast de piste.

Oostenrijk - zowel op als naast de piste een winters wonder
© Osterreich Werbung / Peter Burgstaller

We denken met bijzonder nostalgische gevoelens terug aan die vele wintervakanties die we al in Oostenrijk doorbrachten. Het is precies die ultieme mix van sportieve inspanning op de piste (ski, snowboard, freestyle, freeride, noem maar op) en zalige ontspanning naast de piste (rodelen, fakkelwandelingen, zalige streekproducten proeven, langlaufen, noem ook hier maar op…). Want steeds meer raken we ervan overtuigd dat kiezen toch een beetje verliezen is. Waarom zouden we ons beperken tot het sportieve en al dat fraaie ernaast zomaar skippen? Of waarom zouden we alleen naast de piste ons geluk zoeken terwijl er op die pistes voor alle niveaus van wintersporters zo’n enorm uitgebreid aanbod bestaat?

Gooi het dilemma dus maar overboord. We willen je vijf weken lang laten proeven (in woord en beeld) van de wondere winter in Oostenrijk, zowel op als naast de piste. Lees het als een langgesponnen verhaal over zalige weken die ons te wachten staan. En vergeet niet: keuzestress is niet langer nodig.

Zoals de Oostenrijkers het zélf zeggen: servus*!

(* = welkom!)

Oostenrijk - zowel op als naast de piste een winters wonder
© Osterreich Werbung / Wolfgang Zajc

Op de piste in Oostenrijk

Er is een duidelijke reden waarom Vlamingen al jaren in de eerste plaats voor Oostenrijk kiezen: het aanbod op de piste is overweldigend en het blijft maar groeien!

We hoeven er geen doekjes om te winden: skiën en snowboarden blijven de voornaamste beweegredenen om tijdens de winter richting de Alpen te trekken. Al jarenlang beseffen ze dat heel goed in Oostenrijk. Met open armen verwelkomt Oostenrijk de veeleisende Vlaamse wintersporter. Jaar na jaar worden er vele euro’s geïnvesteerd in de uitbreiding van het pisteaanbod, de vernieuwing van de skiliftinstallaties en het perfecte onderhoud van de pistes.

We durven ervoor uitkomen: zélf zijn we lichtjes verwend als het op skiën aankomt. En telkens opnieuw krijgen we meer dan waar voor ons geld als we voor een weekje wintersport neerstrijken in Oostenrijk.

Een voorbeeld? De vele ‘first tracks’, waarbij je gaat skiën nog voor de skiliften opengaan, zodat je de allereerste sporen in de maagdelijke sneeuw kan trekken. Ook het aantal skipistes die ’s avonds verlicht worden en daarmee voor een heel unieke sfeer zorgen, neemt jaar na jaar toe. Bijzonder zorgzaam en met oog voor detail zorgen de Oostenrijkse wintersportgebieden ervoor dat veeleisende sporters – of het nu beginnelingen of rotten in het vak zijn – niks tekortkomen. Dat maakt een wintersportvakantie in Oostenrijk altijd opnieuw tot een onvergetelijke belevenis. En dat zorgt ervoor dat ook wij elk jaar terugkeren…

Oostenrijk - zowel op als naast de piste een winters wonder
© Osterreich Werbung / Peter Burgstaller

Naast de piste in Oostenrijk

En ja, er is meer in het leven dan skiën alleen. Zou het geen zonde zijn mocht je het gevarieerde winterse aanbod naast de piste links laten liggen?

Dat aanbod naast de piste: je kan er zowel overdag als na de sporturen van genieten. Denk dus vooral niet dat het hier alleen om avondlijk vertier gaat! Neen, overdag kan je – al dan niet onder begeleiding – mooie wandelingen maken. Maak een tochtje op raketten of ga langlaufen. Of leer zelf de kneepjes van het culinaire vak bij een bioboer in wintermodus. Bezoek een schnapsstokerij of dompel je onder in de eeuwige zaligheid van een wellnesscenter. Gastvrijheid wordt in Oostenrijk met een grote G geschreven, en dat zal je na een week vakantie geweten hebben.

Oostenrijk - zowel op als naast de piste een winters wonder
© Osterreich Werbung / Sebastian Stiphout

Ook winteravonden nodigen je uit om van de Oostenrijkse weldadigheid te genieten. O, wat houden we van die heerlijke keuken. Of het nu gaat om een traditionele schnitzel of een hedendaags gastronomisch topgerecht: de Oostenrijkse keuken blijft ons boeien. En om de calorieën er opnieuw af te krijgen, kan je eerst gaan eten in een berghut, schuifelend aan de rand van de pistes waar het overdag nog hectisch is maar ’s avonds de bergrust overheerst. En nadien zet je een lamp op je hoofd en rodel je op een slede langs gezellig verlichte weggetjes terug naar je hotel in het dal.

Ontdek meer op : www.austria.info