Ontdek fantastische wijnen tijdens de Week van de Zwitserse Wijn

Vino
Vino
Partner content

Partner content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

31 januari 2024, 08:30 Bijgewerkt op: 31 januari 2024, 08:50

Zwitserland staat bekend om zijn lekkere chocolade en alpenkazen. Maar wist je dat dit bergachtige land ook uitblinkt met zijn wijnen? Ontdek gebottelde schatten zonder België te verlaten, dankzij de Week van de Zwitserse Wijn. Een week lang huldigen verschillende Belgische restaurants de schitterende wijnen uit Zwitserland.

In Zwitserland vind je 14.696 hectare aan wijngaarden. Je ontdekt er zowel traditionele als nieuwere, gedurfde druivensoorten die balanceren tussen traditie en lef, wijnen die de ongelooflijke rijkdom van de landschappen weerspiegelen en ondernemende biodynamische domeinen … Zwitserse wijnen verrassen met hun uitzonderlijke kwaliteit. Vertel dit het best niet voort, want slechts één procent van de productie wordt uitgevoerd!

Niet alleen de lekkerste witte wijn

Bij Zwitserse wijndomeinen denk je onvermijdelijk aan de frisse, zachte witte wijnen die men van oudsher schenkt bij fondue, raclette en andere kaasspecialiteiten die typisch zijn voor het land. Maar wist je dat Zwitserland eigenlijk meer rode wijn produceert (57% rood tegenover 43% wit)? Hoewel het land 252 traditionele en inheemse druivensoorten telt, is pinot noir de meest voorkomende. Daarna volgt de witte chasselas, een druivenras dat typisch is voor het kanton Vaud.

De wijnstokken omringen de grote meren maar prijken ook op de bergflanken. Die verschillende regio’s, bodems, hoogtes en productiemethodes geven de wijnen dan ook specifieke eigenschappen. We lichten het even toe. De Zwitserse wijnbouw beslaat zes grote regio’s: Wallis, dat bekendstaat om zijn rode wijnen; het kanton Vaud, waar de chasselas groeit; Duitstalig Zwitserland, dat wordt geroemd om zijn witte Riesling-Silvaner (Müller-Thurgau); Genève, met zijn fruitige gamay; Ticino, waar de merlot thuis is; en tot slot Drei-Seen-Land (Neuchâtel, Morat en Bienne), een regio die in de smaak valt bij liefhebbers van pinot noir maar ook levendige wijn van het type chasselas.

In de biologische voorhoede

De Zwitsers hebben niet gewacht tot bio in de mode was om er resoluut voor te kiezen. Zo ontwikkelden ze verschillende labels om de kwaliteit van hun producten te garanderen. Biolabel Bud zag het licht in 1981 en omvat vandaag 540 Zwitserse domeinen. Dit label legt voorwaarden op die veel strenger zijn dan de internationale eisen voor de biologische landbouw. Zo moet het hele domein biologisch worden bewerkt. De biodiversiteit moet worden beschermd (met weiden, hagen, bomen enz.) en chemische pesticiden en meststoffen zijn verboden.

Nog zo’n populair label in Zwitserland is Demeter. Het geldt voor wijn uit de biodynamische wijnbouw, een productiemethode die nog strenger is dan die voor bio. Demeter garandeert dat de biodiversiteit van het domein behouden blijft, met respect voor dieren, planten en mensen.

DE WEEK VAN DE ZWITSERSE WIJN

Heeft ons verhaal je zin doen krijgen in Zwitserse wijnen? Dan hebben we goed nieuws, want verschillende Belgische restaurants nemen deel aan de Week van de Zwitserse Wijn. Van 15 tot 22 februari huldigen ze deze uitzonderlijke wijnen die nog weinig bekend zijn bij het grote publiek. Het zijn gezellige brasseries en gastronomische restaurants die bekendstaan om hun uitstekende wijnkaart en hun sommelier. Zin om een paar Zwitserse flessen te ontdekken? Reserveer een tafel bij een van deze restaurants tijdens de Week van de Zwitserse Wijn!

Entropy

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een eersterangs ‘zero waste’ keuken die aan de slag gaat met planten, lokale smaken, een gedurfde wijnkaart en het immense talent van Elliott Van de Velde, die deelnam aan Top Chef. Redenen genoeg om eens aan te kloppen bij dit Brusselse pareltje, dat de Sustainability Award van Gault & Millau won.

  • Sint- Goriksplein 22, 1000 Brussel

Les Caves d’Alex

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Alex Cardoso is een grote liefhebber van de Franse gastronomie. Hij maakt er dan ook een erezaak van om klassiekers te serveren die met het grootste respect voor de traditie zijn bereid. Je vindt die authenticiteit ook terug in het interieur en de wijnkaart van Stéphane Dardenne, die werd uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar in de Gault & Millau 2020 en tot Beste Sommelier van België 2023.

  • Eugène Cattoirstraat 14, 1050 Elsene

Pompette

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Deze wijnbar wordt gerund door sommelier Renske De Maesschalck. Ze verwent je met schotels vol kaas, fijne vleeswaren en delicatessen die zijn geïnspireerd op de mediterrane keuken. Om gezellig te delen en van te genieten met heerlijke natuurwijn van biologische of biodynamische Europese wijngaarden erbij.

  • Kon. Elisabethlaan 18, 9000 Gent

Bistro Balance

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bistro Balance pakt uit met gastronomische gerechten op Franse leest die zijn bereid met ingrediënten uit de hele wereld. Sommelier Brian en kok Kenneth bedenken samen prachtige, perfect gebalanceerde pairings van gerechten en wijn.

  • Belselestraat 4, 9250 Waasmunster

BrooX

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In dit strakke betonnen gebouw naast Memorial Museum Fort Liezele tref je een knus, familiaal en prachtig ingericht restaurant dat regionale specialiteiten serveert. Op de wijnkaart staan ruim honderd flessen, waarvan verschillende uit Zwitserland.

  • Fortbaan 1, 2870 Puurs-Sint-Amands

Les Éleveurs

https://www.instagram.com/p/CzbuztcsrkO/

Chef Borsy bereidt gezellige, gulle en authentieke bistronomische gerechten die hulde brengen aan de lekkernijen van het Pajottenland en andere wonderen uit onze contreien. Andy De Brouwer, de beste sommelier van 2019, helpt je de beste wijnen bij de prachtige menukaart te kiezen. Hij is verknocht aan Zwitserse wijnen en gaf er onlangs een masterclass over.

  • Suikerkaai 1/A, 1500 Halle

Le Châlet de la Forêt

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Stap dit gastronomische restaurant in het hart van Ter Kamerenbos binnen om te genieten van de tweesterrenkeuken van de grote Pascal Devalkeneer. Op de wijnkaart staan de beste cru’s. Ze werden met de grootste liefde geselecteerd door sommelier Jeno Del Turco, die onlangs werd uitgeroepen tot Beste Sommelier van België.

  • Lorrainedreef 43, 1180 Ukkel

Restaurant Nathan

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dit Antwerpse adresje mag nu bijna vijf jaar pronken met een ster. Het restaurant serveert verfijnde Frans-Belgische gerechten, een mix van klassiekers uit onze streken en Aziatische invloeden. En de wijn? Geef vrij spel aan je creativiteit en het talent van sommelier Eva!

  • Lange Koepoortstraat 13, 2000 Antwerpen
© Restaurant Nathan

Ga voor de nieuwste informatie over de Week van de Zwitserse Wijn naar vino.be.