Maak van je smartwatch een echte productivity booster

© iStock

De smartwatch zorgt voor tijdwinst, dankzij eenvoudige meldingen die je toelaten gericht te reageren. Tegelijk kun je via de smartwatch discreet een teken van leven geven aan wie daar dringend om vraagt. Zo hoef je niet in het midden van een vergadering of etentje op je smartphone beginnen tokkelen.

Het grote voordeel van de smartwatch is dat je in één oogopslag helemaal mee bent. Het is geen smartphone die je eerst uit een broekzak of een handtas moet vissen, en al helemaal geen tablet of laptop. Dat je de smartwatch voortdurend binnen handbereik hebt, mag zich echter niet tegen je keren. De smartwatch is er om je productiviteit en efficiëntie te verhogen, niet om je voortdurend van je werk of je gezelschap af te leiden.

Niets gemist

Daarmee zijn we bij een van de belangrijkste functies van de smartwatch aanbeland: het ontvangen van meldingen. Notifications heten ze in het jargon, of alerts. Het zijn heldere, beknopte berichten die je in een oogopslag op de hoogte brengen. Je werpt één blik op je smartwatch, waarna je weer verder doet met wat je bezig was. Door je smartwatch te synchroniseren met de agenda in je smartphone, bijvoorbeeld, kun je ervoor zorgen dat je een melding ontvangt als het tijd is voor een volgende afspraak, telefoongesprek of vergadering.

Het is een toestel dat je toelaat je beter te focussen op je werk of op de mensen waarmee je in gesprek bent.

Meldingen kunnen ook verwijzen naar berichten die je hebt ontvangen op je smartphone: e-mails, sms’en, chatberichten, enzovoort. Het idee is eenvoudig: wanneer een bericht aankomt, zie je meteen of het belangrijk is, zonder dat je je smartphone moet opdiepen. De smartwatch laat je toe – indien nodig – onmiddellijk te reageren. Is het geen dringend bericht, dan heb je je niet voor niets door je smartphone laten afleiden. Meer nog: tijdens een lunch, een vergadering of onder vrienden is het onbeleefd om voortdurend op je smartphone te zitten kijken. Een discrete blik op je smartwatch zorgt er dan voor dat je toch geen enkel belangrijk bericht hoeft te missen. En dat je bovendien dringende vragen onmiddellijk en eenvoudig kunt beantwoorden.

Meer focus

De smartwatch ontpopt zich op die manier tot een echte productivity booster. Het is een toestel dat je toelaat je beter te focussen op je werk of op de mensen waarmee je in gesprek bent. Waar de smartphone op zo’n momenten behoorlijk opdringerig kan zijn, biedt de smartwatch een discreet alternatief. Ben je op zoek naar een smartwatch, ga dan in de eerste plaats voor een toestel dat je toelaat je tijd efficiënter te benutten.