Je eco-food-print: van goed naar echt goed in 6 tips
De stemmen om bewust te leven en bewust te consumeren met respect voor mens en natuur gaan steeds luider klinken. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor deze wereld! Met een beetje aandacht voor onze voeding kunnen we onze footprint op het ecosysteem echt verkleinen. Zes tips om vandaag al eenvoudig te kiezen voor een planeetvriendelijke levensstijl. Van goed naar echt goed!
1/ Kies voor bio
Bij de teelt van biologische groenten en fruit worden pesticiden, chemische onkruidverdelgers, kunstmeststoffen en andere schadelijke producten vermeden. Biologisch vlees garandeert dat je geen dieren eet die behandeld zijn met antibiotica, groeihormonen of andere onnatuurlijke producten. Bioboeren zorgen ervoor dat hun dieren van nature robuust en gezond zijn en kiezen voor de optimale gezondheid van het dier in plaats van de grootst mogelijke economische opbrengst.
2/ Seizoensproducten: de juiste timing
Wanneer je kiest voor producten uit het seizoen, van bij ons, eet je het beste dat onze bodem te bieden heeft op het ogenblik dat het op z’n top is. De natuur voorziet gewoon wat je op dat moment het meest nodig hebt! Geniet van de variatie van de seizoenen op je bord: evenwicht in de natuur en in je menu!
3/ Kies voor kwaliteit & evenwicht
Kies voor kwaliteitssproducten van goede herkomst en zorg voor een evenwichtig eetpatroon: groenten én vlees in een smakelijke én voedzame rolverdeling! Ga voor minder maar beter vlees!
4/ Juist bewaren: minder verspillen
Je verse voeding op de juiste manier bewaren, zorgt ervoor dat je voedselverspilling vermijdt. Kies voor een koelkast met moderne koelkasttechnologie en stel je temperatuur in op 4°C.
Ken de zones in je koelkast en stockeer je voeding zoals het hoort. In een statische koelkast vind je vier temperatuurzones terug die elk geschikt zijn voor een bepaald soort producten. Door juist te bewaren verleng je de houdbaarheid van je producten.
– Producten die het snelst bederven, zoals rauw vlees en vis bewaar je net boven je groentelade, de koudste zone van je koelkast. De temperatuur hier zal tussen de 0 en de 2 °C bedragen.
– Kant-en-klare gerechten, charcuterie en bereide gerechten bewaar je in het middelste gedeelte van je koelkast. In deze koele zone bedraagt de temperatuur 4 °C.
– De groentelade onderaan is gemiddeld zo’n 4 à 6 °C, net wat je groenten en fruit nodig hebben om lang en in goede conditie houdbaar te zijn. Let op, want sommige vruchtgroenten uit warme landen en tropisch fruit bewaar je beter buiten de koelkast.
– Zuivelproducten, eieren en drank bewaar je het best in de deur en het bovenste schap van je koelkast. Dat zijn de warmste zones.
5/ Verpakkingen: less is more!
De juiste verpakking kan een grote rol spelen om je voeding goed te bewaren en vervoeren. Kies in de eerste plaats voor recycleerbare verpakkingen zoals papier en karton en vermijd waar mogelijk overbodige verpakkingen.
6/ Planning makes perfect
Foodwaste, of het verspillen van perfect eetbaar voedsel, heeft een gigantische impact op ons milieu. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zonder boodschappenlijstje gaan shoppen, 40% meer voedsel verspillen dan gemiddeld. Maak dus een weekplanning op, koop op maat van je gezin, en plan bijvoorbeeld ook elke week een restjesdag, of ’tweede ronde’ in. Vaak wordt er immers teveel aangekocht of bereid, waarna de restjes niet opgegeten worden.
Benieuwd naar de andere artikelen in dit dossier? Lees ze hier.