Hoe duurzaam is een skivakantie?

© Österreich Werbung, thecreatingclick.com

Elke reis heeft een ecologische voetafdruk. Bij wintersport komt daar nog onze wens naar sneeuwgarantie bij. Maar die productie van kunstsneeuw kost natuurlijk energie. Deze cijfers en tips kunnen helpen om je volgende sneeuwvakantie duurzamer te plannen.

Energie- en waterverbruik van sneeuwkanonnen

  • De technologie om kunstsneeuw te maken wordt steeds efficiënter. Vandaag volstaat één tot drie kilowattuur (kWh) energie voor één kubieke meter (1 m³) fijne vlokken. Per hectare is zo’n 15.000 kWh per jaar nodig.
  • Per skiër komt dat neer op ongeveer 4,2 kWh per dag. Een gemiddelde auto rijdt hiermee slechts 6 km ver.
  • Een retourvlucht naar de Caraïben met 200 passagiers vraagt 1,5 miljoen kWh. Met die hoeveelheid energie kun je 100 hectare piste – ongeveer 140 voetbalvelden – een volledig winterseizoen van kunstsneeuw voorzien.
  • Ongeveer 90% van de energie die nodig is voor de productie van kunstsneeuw komt uit hernieuwbare bronnen.
  • Per hectare piste wordt ongeveer 3.000 m³ water per jaar gebruikt. In optimale omstandigheden is 1 m³ water goed voor zo’n 3 m³ sneeuw.
  • Het water voor de productie van kunstsneeuw wordt niet verbruikt maar ‘geleend’. Door verdamping en door het smeltproces belandt het water uiteindelijk weer in de natuur.
  • De aanmaak van kunstsneeuw brengt de drinkwatervoorziening niet in het gedrang. De strenge EU-richtlijnen regelen niet alleen de waterwinning, maar garanderen ook een hoge kwaliteit. Dankzij 420 spaarbekkens, die vooral smelt- en hemelwater bevatten, is er voldoende water beschikbaar.

Met de trein naar de bergen

Heel wat wintersportregio’s in Oostenrijk zijn goed bereikbaar met de trein, veruit het meest ecologische transportmiddel. Via Duitsland (o.a. Keulen, Düsseldorf) spoor je vlot naar Kufstein, Wörgl of Jenbach. Van daaruit heb je met trein of bus een rechtstreekse aansluiting naar tal van wintersportplaatsen.

Ecologische skigebieden

Kleine en middelgrote skigebieden die niet voortdurend uitbreiden zijn vaak wat ecologischer. Je kunt ook informeren in welke mate een wintersportplaats gebruikmaakt van sneeuwkanonnen. Daarnaast is er het netwerk ‘Alpine Pearls’: 21 skigebieden die zich met strenge kwaliteitscriteria verbinden tot een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer, gebruik van hernieuwbare energie en tal van andere ecologische concepten.

Logies met ecolabel

Oostenrijk telt heel wat hotels, pensions of vakantiewoningen die ‘groen’ beheerd worden. Een belangrijke referentie is het ecolabel ‘Österreichisches Umweltzeichen’.

Meer info op austria.info.