Goede nachtrust? Probeer een avondritueel!

Slapen is geen overbodige luxe, maar zorgt voor een diep herstel van je lichaam en brein. Tel jij vaak schaapjes of vat je moeilijk de slaap? Met dit avondritueel reis je op wolkjes naar dromenland.

1. Beweeg je in slaap

Intensief sporten kan je hoofd helemaal leegmaken, maar zet je lichaam wel in actiemodus. Je maakt het stresshormonen aan en slaapt minder goed of snel in. Overdag sporten helpt natuurlijk wel voor een betere slaap, maar eens de nacht valt doe je het best rustig aan. Een avondwandeling met de hond of een dosis avondyoga – zoals deze online yogasessie van Rituals – zijn wel uitstekende methoden om de stress van de dag te vergeten, je zenuwstelsel te kalmeren en je lichaam klaar te maken voor een zorgeloze nachtrust.

2. Theetijd

Ook een heerlijk kopje thee zet je in zenmodus. Drink thee zonder theïne, zoals kruidenthee. Wil je ook je vertering een handje helpen en kalmeren, ga dan voor een theemengeling met munt of venkelzaad. Onze zip? Maak van je theemomentje ook echt een mindful moment. Schenk de thee in een kopje in dat je met beide handen kunt vastnemen en voelen. Proef met je ogen dicht en wees je bewust van de warmte, stoom en geur van de thee. Vermijd suiker, dat verstoort de aanmaak van je slaaphormoon.

3. Ontkoppel je brein

Je brein kalm maken kan al met een meditatie van 5 à 10 minuten. Via meditatie focus je zonder vooroordelen op het hier en nu en vergeet je het heden en verleden. Zo komt je brein eindelijk tot stilstand en onderbreek jij de chronische stressmodus. Bovendien leidt meditatie tot een meer kwalitatieve slaap. Last van slapeloosheid? Oordeel niet over het aantal schaapjes dat je telt, maar focus je op wat je hoort of voelt. Hoor je vogels of eerder de wind? Voel je hoe je huid contact maakt met de matras?

4. Warm water, frisse lucht

Een warm bad is een uitstekend relaxmoment en goed voor een heel geborgen gevoel. Warm water kan volgens onderzoek ook het knuffelhormoon oxytocine in je lijf verhogen, waardoor jij je meer verbonden en onthaast voelt. Geef jij jezelf een scrub, dan geef jij je huid volgens de Marokkaanse traditie de kans om te ademen en stress van je af te schudden. Toch heeft een warm bad eveneens een keerzijde, want bij een lichaamstemperatuur verstoort bij sommige mensen de slaap. Slapen doe je verder met open raam, zo sta je volgens Gentse en Deense onderzoekers frisser op en heb je een betere concentratie.

5. Doe maar donker

Een slaapkamer dient voor liefde en slaap, alle andere bezigheden horen er zelden thuis. Kijk je nog tot laat in de avond naar Netflix of scrol je door je Facebooknieuwtjes, weet dan dat het blauwe licht van digitale toestellen zoals smartphones, tablets en computerschermen de aanmaak van je slaaphormoon melatonine verstoort. Ook led-lampen zijn boosdoeners, rood licht of schemerlicht verstoren de aanmaak veel minder of amper. Steek je een geurkaars aan, dan ontspannen de ingrediënten je nog meer. Er bestaan wel wat applicaties die blauw licht filteren, maar nog beter is digitale toestellen inwisselen voor een boek, zo gun jij je brein de nodige stilte.

Yin en Yang

Op zoek naar meer balans in de badkamer? Probeer eens The Ritual of Dao van Rituals, gebaseerd op een eeuwenoude Chinese filosofie. De collectie focust op Yin en helpt je met verzorgingsproducten en een body mist in de zoektocht naar innerlijke rust.

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.