De kracht van een actieve vakantie: leef helemaal op in Oostenrijk
Niemand hoeft ons nog te overtuigen dat een wandeling of fietstocht prima werkt tegen stress. Maar hoe ontspannend een volledige vakantie vol activiteit wel kan zijn, ontdek je tijdens een verblijf in Oostenrijk. Het afwisselende landschap smeekt erom verkend te worden – te voet, op een tweewieler of in een vaartuig.
De zomer lokt ons, nog meer dan andere seizoenen, spontaan naar buiten. Hoe actiever je daarbij op verkenning gaat, hoe groter ook het gevoel van ontspanning dat je zult ervaren, bevestigt de wetenschap. En laat dat nu net een van Oostenrijks grote specialiteiten zijn: het gevarieerde landschap van bossen, meren, bergen en eindeloos veel ruimte werkt zo uitnodigend dat je haast niet anders kunt dan je wandelschoenen aantrekken, een fiets of een kano huren, je in goed gezelschap aan een kliminitiatie wagen of zelfs iets nieuws uitproberen – rafting of supyoga misschien? Als jullie dan na die heldendaden gezellig napraten op een zonnig terras aan een berghut, bij een heerlijke portie huisgemaakte apfelstrudel, is het zorgeloze vakantiegevoel compleet.
Hoe komt het eigenlijk dat een actieve vakantie zoveel energie geeft? Dat ligt niet alleen aan het feit dat je in actie komt. Ook de buitenlucht en het samenhorigheidsgevoel spelen een cruciale rol.
Beweging
Dat lichaamsbeweging alleen maar voordelen heeft voor je fysieke gezondheid, weet iedereen intussen. Twee tot drie keer per week een halfuur aan een matig tempo sporten verlaagt je risico op allerlei welvaartsziekten, en houdt je spieren, gewrichten en organen in conditie. Maar ook als je portie beweging bescheidener is, doe je nog steeds veel goeds voor je gezondheid. Daarnaast heeft de lichamelijke activiteit zélf ook een rechtstreeks effect op je psychische welzijn. Zodra je hart door de inspanning harder pompt en je dieper (en sneller) gaat ademen, stromen er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je organen, dus ook naar je hersenen. Tegelijk worden afvalstoffen en stresshormonen beter afgevoerd. En dat merk je dus aan je stemming. Je lichaam raakt meer in balans, waardoor je je ook mentaal sterker voelt.
* Extra boost: Als je vrij intensief sport, maakt je lichaam bovendien endorfines aan, die pijnstillend werken en je geluksgevoel verhogen. Het voordeel van Oostenrijk: op steile hellingen en bergpaden wordt een wandeling of fietstocht vanzelf een intensieve bewegingsvorm. Hoe mooi en makkelijk kan het zijn?
Buitenlucht
Door in actie te komen in de natuur versterk je dat bewegingseffect nog. Kijken naar het groen van bomen of struiken is op zich al goed voor je gezondheid. Als je dat nog met een fysieke activiteit combineert, krijg je een supertool: green exercise. Buiten bewegen werkt dus beter dan sporten in een fitnesscentrum of op een hometrainer. Met een wandeling door de Oostenrijkse bossen, een rondje peddelen op een idyllisch bergmeer of een avontuur op een beveiligd klimpad verbeter je niet alleen je conditie en je lichaamsbewustzijn, maar doe je ook goeds voor je concentratievermogen, humeur en zelfbeeld. Het gevoel van verlichting of bevrijding dat je tijdens een buitenactiviteit ervaart, is dus absoluut geen toeval.
* Belangrijk: Voor een maximaal antistresseffect kies je best een natuurlijke omgeving en een activiteit waarbij je veilig genoeg voelt. Je hoeft niet 100% op safe te spelen, ook een haalbare uitdaging kan een enorme oppepper worden.
Goed gezelschap
Er is nog een reden waarom een actieve vakantie met mensen die je graag ziet je batterijen zo krachtig oplaadt: jullie beleven die buitenavonturen samen. Tijdens een wandeling langs de oevers van een meer of een kronkelig Alpenpad heb je uiteraard al gewoon meer tijd om ongestoord met elkaar te praten, rond te dollen of van een fabuleus uitzicht te genieten. Maar als jullie samen in actie schieten, kunnen jullie elkaar ook aanmoedigen, uitdagen of speels wedijveren. Een pittige helling opfietsen of een lastige rotswand beklimmen lukt dus vaak makkelijker, als je dat samen doet.
* Tip: Wanneer jullie samen een uitdaging aangaan en tot een goed einde brengen, wordt ook jullie band meteen een pak hechter. In Oostenrijk is het speelterrein van de natuur bovendien zo gevarieerd, dat je er altijd wel een nieuwe activiteit vindt die jullie prikkelt.
Pauze in een berghut
Als heerlijke rustplek met terras, als romantisch vakantiepension, futuristisch restaurant of gerieflijke schuilplaats…. In de Oostenrijkse Alpen kom je tijdens je wandeling, fietstocht, wateravontuur of beklimming vroeg of laat wel een berghut tegen. In hun meest oorspronkelijke en eenvoudigste vorm zijn dit schuilhutten, waar je tijdens een meerdaagse trektocht onderdak en proviand vindt.
Een paar wetenswaardigheden over deze schuilplekken:
– Oostenrijk telt 231 hutten, die beheerd worden door de alpinistenvereniging Österreichischer Alpenverein.
– De hoogst gelegen berghut van Oostenrijk (3.454 m) bereik je na een wandeltocht van 5 tot 6 uur.
– Zonnepanelen, windturbines of miniwaterkrachtcentrales leveren stroom, water wordt meestal uit smeltwater of plaatselijke meren of rivieren gewonnen.
– In één seizoen worden er in een berghut zo’n 15.000 eieren, 2.000 liter melk, 100 grote broden, 60 kg bloem en 5.600 flessen bier verbruikt.
– Om een nieuwe schuilhut te bouwen, moet een helikopter tot 1.000 keer met materiaal van het dal naar boven vliegen.
Meer info op austria.info
Jammer genoeg blijft de coronacrisis onze vakantieplannen beïnvloeden. Informeer je steeds over de geldende maatregelen voor je vertrek.