De échte komkommertijd start nú

© Lies Willaert

Vlaanderens meest telegenieke tuinman, Bartel Van Riet, heeft zijn zaadjes al geplant. “Nu is hét moment om komkommers te zaaien. Beschut ze wel nog tegen de kou, maar tegen eind mei heb je plantjes die je buiten kunt zetten in de tuin of op je terras.” Bartel nodigt je daarom graag uit om de mouwen op te stropen en erin te vliegen om tegen World Cucumber Day (14 juni) prachtige komkommers te kunnen oogsten.

Wat heeft Bartel met komkommer? “Een komkommerplant is zoals zijn smaak: fris en zacht. Je moet dus zorgen dat het plantje zich goed voelt. Het is niet altijd de gemakkelijkste plant om te kweken, maar wel een heel dankbare. Als hij eenmaal groeit, draagt hij gigantisch veel vrucht. Hoeveel komkommers waar je per plant mag op rekenen, hangt sterk af van onder andere grond en zonlicht en hoe je je groene vriend soigneert. Je moet er zeker voor zorgen dat de plant veel lucht heeft. Hou ze dus wat uit elkaar, net zoals je met tomaten doet. Vorig jaar had ik dertig komkommers van één enkele plant. Toch wel de moeite.”

Heb je een grote moestuin nodig of lukt het ook op een terras?

“Het is een klimplant die krulstengels heeft die zich vasthechten aan bijvoorbeeld een bamboerekje. Wat betekent dat je ze zelfs kan kweken in een van die populaire minimoestuintjes in 1m2-bakken.”

De komkommer als creatief alternatief voor de druivenrank?

“Absoluut. Maar opgelet, een komkommer is ambitieus en wordt heel groot. Bijsnoeien is de boodschap. Als je die planten bekijkt in een kwekerij, zijn die drie tot vier meter hoog.”

Wat krijg je in ruil voor al die zorg?

“Een vrucht die zich uitstekend laat combineren met een Hendrick’s Gin bijvoorbeeld. Ook dat mag niet verwonderen want die gin bevat een infuus van komkommer en rozen. Al drie jaar ben ik ambassadeur van Hendrick’s. Ik vind gin een fascinerende drank omdat er zoveel kruiden inzitten – ik ben een echte kruidenman. Hendrick’s onderscheidt zich door zijn frisse karakter. En omdat hij zich zo goed laat combineren met komkommer natuurlijk. Twee jaar geleden kweekte ik speciale komkommers en liet die graveren. Bij elke fles kreeg je zo’n unieke komkommer. Vorig jaar kweekte ik komkommerbessen. Dat lijkt op een stekelbes, maar smaakt naar zachte komkommer. In het glas een toffe afwisseling op de bekende komkommerschilletjes. Dit jaar gaan we mensen zelf komkommers laten kweken.”

De échte komkommertijd start nú

En jij helpt hen daarbij een handje?

“Met raad en daad, dat klopt. Ik ga zo veel mogelijk enthousiastelingen bijstaan met hun komkommerkweekproject. Ze krijgen onder andere tips van mij via mijn Facebook- en Instagramaccount. Het zou leuk zijn mocht er onder de deelnemers een soort wedstrijdgevoel ontstaan. Ik hoop dat ze elkaar wat uitdagen, zo van: ‘Zie eens hoe mooi of hoe groot die van mij is!”

Een komkommercompetitie?

“Laat het ons de mooiste komkommer bij de lekkerste gin noemen. Ze mogen elkaar uiteraard ook helpen en tips geven. Als de mensen eenmaal bezig zijn met dat plantje, garandeer ik je dat ze zullen merken dat ze dat graag beginnen te zien.”

Ook wie geen groene vingers heeft of geen morzel grond om de vrucht te planten en te koesteren, kan komkommers kweken naar aanleiding van World Cucumber Day. Virtueel, maar met een reële waarde. Met de Hendrick’s Cucumber Adoption Service kan iedere gin-en-komkommerfanaat ter wereld een komkommer ‘adopteren’ en gedurende twee maanden online intensief verzorgen. Brengt dat herinneringen naar boven van de immens populaire Tamagotchi – virtuele huisdieren – van de jaren negentig? Dat mag!

De échte komkommertijd start nú

In twee maanden plant, verzorg en oogst je je eigen komkommer via Facebook. Op geregelde tijdstippen krijg je tips en weetjes voorgeschoteld om je vrucht naar behoren te kweken. Op 14 juni, de ‘wereldkomkommerdag’, kun je dan zowel je virtuele komkommer als je échte komkommer in meer dan 20 bars in België inruilen voor een gratis Hendrick’s & Tonic tijdens ’s werelds eerste ‘komkommeruur’.

www.worldcucumberdayexperiment.com

Ontdek hier alle artikels van ons dossier rond Hendrick’s Gin.