4 tips om te wassen als een pro

Leuk, een kasjmieren trui maar moet je die altijd met de hand wassen? En moet een zijden bloes sowieso naar de droogkuis? Neen, als je ze maar op de juiste manier wast. Een degelijke machine krijgt de meest vervelende vlekken uit je kleding, ook delicate stoffen mogen erin. En wist je dat er ook wasmachines bestaan die je die je kan bijvullen als ze al draaien? Wassen als een pro doe je zo.

Tip 1: scheiden voorkomt lijden

Het is vanzelfsprekend en toch doen velen het niet: de was verdelen op kleur, textielsoort en graad van bevuiling. Houd delicate weefsels apart voor een speciaal programma of handwas en leg ook stugge materialen zoals handdoeken opzij. Die laatste beschadigen immers het ‘gewone’ textiel. Sterk bevuild wasgoed behandel je voordat je het in de trommel stopt. Breng detergent (vetvlekken) of een vlekkenverwijderaar aan op de plek, laat weken en stop het dan pas in de wastrommel.

Gekleurde en witte was scheiden, voorkomt verkleuring van de witte was. Zorg dat je machine zelf schoon is door ze regelmatig te reinigen. Ook een vuile machine maakt witte was grauw. Donker textiel draai je binnenstebuiten om wrijving te minimaliseren en was je op lage temperatuur, liefst met een speciaal wasmiddel.

4 tips om te wassen als een pro

Tip 2: ook delicate stoffen in de wasmachine

Wol, kasjmier, zijde: naar de stomerij of in de machine stoppen? “Je kan ze perfect wassen met een degelijke wasmachine,” zegt Saskia Soeterbroek van Samsung.

“Wol was je op het wolwasprogramma en bij voorkeur onder de 30°C met een weinig wolwasmiddel. Kasjmier is een fijn woltype, afkomstig van de kasjmiergeit. Ook die wol kan in de wasmachine op een koud wolwasprogramma. Zijde wordt gewonnen uit de eiwitvezels van de zijderups en is erg teer. Stop je mooiste zijden spulletjes in een waszak om ze te beschermen. Je wast ze koud op een zijdeprogramma.

Waarom loopt het soms mis? Dat heeft te maken met het centrifugeren. De trommels van onze Samsung wasmachines zijn uitgerust met de diamond drum, wat maakt dat ze lief zijn voor delicate materialen. Verder zwiert de machine tijdens de speciale programma’s een lager toerental. De boodschap bij delicate materialen is dus : stop ze niet zomaar in de was; controleer eerst of jouw machine er wel geschikt voor is.

4 tips om te wassen als een pro

Tip 3: smartphone tegen nare schimmels

Vergeet jij ook wel eens de was uit de machine te halen? Troost je, het overkomt de besten. Vervelend is het nare luchtje dat het wasgoed dan verspreidt, veroorzaakt door schimmel. Voorkomen doe je dankzij de smartphone. “De betere wasmachine bedien je met behulp van Smart Control. Niet alleen kan je de was op elk moment starten of pauzeren. Je volgt ook de cyclus en kan een alarm instellen zodat je de was niet vergeet”, zegt Saskia Soeterbroek.

4 tips om te wassen als een pro

Tip 4: nooit meer sokken verliezen

Een sok vergeten in de was te stoppen? De nieuwste wasmachines zoals onze Addwash hebben een handige vuldeur. Ben je iets vergeten in de was te stoppen of wil je een kledingstuk alleen laten spoelen bijvoorbeeld, dan kan je de stuks eenvoudig toevoegen, op voorwaarde dat de temperatuur lager is dan 50°C.

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/