Gaetan Colin en Michel Robert presenteren Jaloa, een Belgische versie van de Parijse ‘bar à vin’, met smakelijke, zuiderse gerechten en sappige wijntjes.

:: Jaloa, restaurantûwijnbar : Oud Korenhuis 31, 1000 Brussel. 02 512 18 31. www.jaloa.com Dag-voorgerecht 5 euro, dag-hoofdschotel 8,50 euro, marktmenu van drie gangen 38 euro, degustatiemenu van zes gangen 60 euro. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. De prijs van de parking boven Oud Korenhuis wordt vergoed.

In Parijs is de bar à vin een formule die wijnliefhebbers lokt met een selectie van kwaliteitswijnen. Voor als de honger plots begint te knagen, serveert men in de Parijse wijnbar een beperkt aanbod van overwegend kleine hapjes. Het verleden heeft uitgewezen dat de Parijse formule niet onaangepast bij ons ingevoerd kan worden. De Belg is slechts over de drempel te trekken wanneer er een uitgebreider repertoire van gerechten voorradig is. Voor hem is de wijnbar een knus eethuis met, als meerwaarde, een keuze uit met zorg geselecteerde wijnen. Een voorbeeld van de Belgische versie is Jaloa, het wijnrestaurant dat in de plaats kwam van bar à vinSlurp, waar het eten ondergeschikt aan de wijn was. De nieuwe eigenaar liet het decor bij het oude en installeerde supplementaire keukenapparateur, zodat er in Jaloa comfortabel gekookt kan worden. Sindsdien stroomt het publiek toe. Aan het roer staan twee jonge vakmensen : baas Gaetan Colin en vriend Michel Robert. De twee zijn beiden kok en kennen elkaar van haltes als Le Bistrot du Mail, Michel D. en Auberge de la Roseraie.

Wij kwamen op een maandagavond, werden vriendelijk in het Frans onthaald en waren niet alleen. Jaloa ligt schuin tegen-over de Stichting Jacques Brel aan het recentelijk opgeknapte plein Oud Korenhuis. Plaats van het gebeuren is een eeuwenoud huis met geklasseerde façade. Binnen werd zoveel mogelijk gestript en kijkt men op plankenvloeren en muren van afgekapte baksteen. In het voorste gedeelte is de toog, die de scheiding vormt tussen het kookgedeelte en de gastentafel met lounge corner. In het hogergelegen achterhuis staan tafeltjes, gedekt met een streepje stof. Ga je de trap af naar beneden, dan kom je in de stemmingsvolle gewelfde kelder, waar je iets kan drinken en een hapje kan eten. Het geheel is sfeervol verlicht met kaarslicht.

Mediterrane accenten

In Jaloa wordt seizoengebonden Frans gekookt met zuiderse ingrediënten, zoals inktvis en zongerijpte groenten. Het eetrepertoire is beperkt en de prijzen zijn van een niveau dat men kwaliteit mag verwachten. De spijskaart krijgt ondersteuning van een ruime keuze wijnen (180 referenties). De streek Languedoc-Roussillon is goed vertegenwoordigd. Een viertal rode en witte wijnen zijn ook beschikbaar per glas.

Onze keuze ging naar een brandade als doorsmakend tratitioneel gerecht van stokvis en aardappelpuree, met droogtomaten en tuinbonen en een coulis van paprika (15 euro) en carpaccio van vier verschillende oude tomatenrassen, uit Frankrijk meegebracht en gemengd met jonge courgette, olijven en parmezaankaas (16 euro). Hoofdgerechten waren : krokant gebakken zwezerik met parmentier van aardappel en varkenspoot, een smaakbom voor echte eters, op het bord gebracht met iets te ver gegaarde groene en blanke asperges (24 euro) en het vaste en blanke vlees van op de huid gebakken kabeljauw, in gezelschap van gekarameliseerde prei en aardappelpuree met pijnboompitten en waterkers (22 euro), de beloofde cantharellen bleven uit.

Op aanraden van Gaetan Colin ging de kurk van een Terroir d’Autan, Toques et Clochers 2000, Les Terroirs ‘Limou’, een karakteristieke, gekruide en ronde chardonnay met houtlagering, die zijn prijs meer dan waard was (31 euro).

In Jaloa leggen de koks mediterrane accenten en tonen eerbied voor de gebruikte producten, die ook, na bereid te zijn, hun eigenwaarde behouden. Omdat het allemaal zo goed smaakte en er nog een staartje wijn was, kozen wij een nagerecht. Het werd gebraden witte perzik met tijm en honingijs en zandkoekje met citroen (8 euro). Wij gingen een ontdekking rijker naar buiten !

WIJNRESTAURANT

Keuken7,5/10

Decor 7/10

Comfort 6,5/10

Service 7/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content